back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Πλήρης η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας. Θα έχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προβεί στην ενίσχυση του τομέα της υγείας αλλά και της οικονομίας που πλήττεται από τις συνέπειες του κορονοϊού» δήλωσε μετά το σημερινό Eurogroup ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

Η σημερινή συνεδρίαση η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης επικεντρώθηκε στο ζήτημα του κορονοϊού, το Eurogroup υποδέχθηκε θετικά το σύνολο των πρωτοβουλιών της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και ακόμα περισσότερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντένο. Έως σήμερα τα κονδύλια ενίσχυσης της οικονομίας της ΕΕ ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ της και -όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι- αναλόγως των εξελίξεων θα φτάσει το 10%.

Αναφορικά με το ρόλο του ΕSM και την αξιοποίηση κονδυλίων έως και 410 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνολική δυνατότητα δανεισμού του), το Eurogroup αποφάσισε ότι θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Κομισιόν η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των εργαλείων που διαθέτει ο ΕSM.

Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Αναφορικά με την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για θετική έκθεση επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ωστόσο μερικές αδυναμίες. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα εκτός των αρνητικών συνεπειών της διάδοσης του κορονοϊού καλείται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό πρόβλημα στα σύνορα της «τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης» όπως επανέλαβε. Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του έκανε εντύπωση η σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα