back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ για τα μέτρα προφύλαξης για τα τρόφιμα από τον νέο κορωνοϊό SARS- CoV- 2

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στην χώρα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για τα παρακάτω:

1. Μη ύπαρξη ενδείξεων μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων

Δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς(SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στην μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Ενδεικτικά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με το νέο τύπου κορονοϊό μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας αποκλείεται, με τα έως σήμερα δεδομένα, η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού. Αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει την μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.

2.Ενημέρωση για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους χειριστές τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε θέματα όπως:α) Εφαρμογή σχολαστικού προγράμματος καθαρισμού των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά.
β)Έγκαιρης αποκομιδής απορριμμάτων.
γ)Σωστής εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας- απεντόμωσης.

Επιπλέον, για θέματα που αφορούν τον χειρισμό των τροφίμων έχει ιδιαίτερη σημασία η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής του προσωπικού. Συγκεκριμένα, πρέπει:
α)Να εφαρμόζεται πολιτική απαγόρευσης χειρισμού τροφίμων από ασθενείς εργαζόμενους με επίπτωση στα τρόφιμα.
β)Το προσωπικό που σχετίζεται με τον χώρο παραγωγής ή έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ.
γ)Να υπάρχει κατάλληλος και καθαρός ιματισμός για το προσωπικό.

Όσον αφορά στις οδηγίες για την ατομική υγιεινή:
Πλύσιμο των χεριών

-Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
-Πριν τον χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
-Πριν και μετά την χρήση γαντιών(τα γάντια πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
-Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
-Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
-Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
-Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
-Μετά από χρήση της τουαλέτας.
-Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
-Μετά από χειρισμό χρημάτων.

Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μίας χρήσης.
Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

3.Ενημέρωση για τους καταναλωτές

Υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων σωστής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και τον χειρισμό των τροφίμων. Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή τον χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντας τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορωνοϊό.

Πάντως, ο ΕΦΕΤ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή και την κατανάλωση τροφίμων.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα