back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ψυχοθεραπεία στα κατοικίδια ή στους κηδεμόνες τους;

Διαβάστε επίσης

Άγχος και φοβίες ζώων συντροφιάς

Σύμφωνα με νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων 1 στα 3 σκυλιά μπορεί να χρειάζονται ψυχολόγο καθώς εμφανίζουν κάποιο άγχος ή φοβία. Οι συμπεριφορικές διαταραχές των ζώων, ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, οφείλονται κυρίως στους ανθρώπους δεδομένου ότι είναι αυτοί που τα εκπαιδεύουν και τα διδάσκουν πώς να συμπεριφέρονται.

Επιπλέον, πολλά προβλήματα δημιουργούνται από την προσπάθεια των ανθρώπων να εξανθρωπίσουν τα κατοικίδιά τους. Παράλληλα οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι η συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να βελτιωθεί… αν ο κηδεμόνας τους κάνει ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, που σχετίζονται με τους δεσμούς που κάνει.

«Υπάρχει ψυχολόγος ζώων συντροφιάς;»

Κάνοντας μια μικρή έρευνα στα πάρκα, που συχνάζουν όσοι έχουν σκυλάκια, στην ερώτηση αν θα πήγαιναν το κατοικίδιό τους, σε ψυχολόγο, αντιμετωπίστηκα ως εξωγήινη, τουλάχιστον. Οι περισσότεροι είπαν: «Ας πάω πρώτα εγώ ή δεν μπορώ να πάω εγώ, θα πάω το σκύλο; και όλοι αναρωτήθηκαν: «Υπάρχει ψυχολόγος ζώων;»

«Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική»

Η ειδικότητα της κτηνιατρικής επιστήμης, που ασχολείται με τα συναισθήματα των ζώων και τη συμπεριφορά τους δεν ονομάζεται επίσημα ψυχολογία ή ψυχιατρική ζώων συντροφιάς, αλλά «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική» (Veterinary Behavioural Medicine). Ανεπίσημα, ο κτηνίατρος αυτός λέγεται ψυχίατρος ζώων ή ψυχίατρος κτηνίατρος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κτηνιατρικός ή γενικά πανεπιστημιακός φορέας που να χορηγεί τέτοιο τίτλο.

Ακόμα και κάποιες σχολές ψυχολογίας του εξωτερικού που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα προβλήματα συμπεριφοράς των κατοικίδιων ζώων δεν ονομάζουν τις σπουδές που προσφέρουν «ψυχολογία ζώων», αλλά «σπουδή στη συμπεριφορά των ζώων». Υπάρχουν  βέβαια και κάποιοι φορείς μεμονωμένοι, που συνήθως δε διαθέτουν καμία πιστοποίηση και παρέχουν ταχύρυθμα μαθήματα εξ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου) που χρησιμοποιούν τον αδόκιμο όρο «ψυχολόγος σκύλων», «ψυχολόγος ζώων» ή «σύμβουλος ψυχολογίας ζώων». 

Προβλήματα, που αντιμετωπίζονται από έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται στη συμπεριφορά ζώων είναι επιθετικότητα προς ανθρώπους ή  προς άλλα ζώα, άγχος, φόβοι, φοβίες και άλλα συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι πληροφορίες για την «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική» προέρχονται από το site  www.behaviour.gr

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα