back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε όλο το κόσμο

Διαβάστε επίσης

Σε 4 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία, συμφώνησαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεο-διάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις:

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας.
Τέταρτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας, Giorgio Armani δώρισε το χρηματικό ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ σε τέσσερα νοσοκομεία και στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, ως βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονoϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την λοίμωξη Covid-19.

Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 463 θάνατοι και αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς 9.172 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό και το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του.

Ο Αντόνιο Πεζέντι, επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων στη Λομβαρδία δήλωσε ότι το σύστημα υγείας είναι «ένα βήμα πριν από την κατάρρευση» καθώς οι θάλαμοι εντατικοί θεραπείας είναι πλήρεις και δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή ασθενών.

Ο Giorgio Armani δώρισε μέσω του ομίλου μόδας 1,25 εκατ. ευρώ σε τρία νοσοκομεία στο Μιλάνο, σε νοσοκομείο της Ρώμης, καθώς επίσης και στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.  Ο όμιλος είχε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ το 2018.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον όμιλο που εδρεύει στο Μιλάνο εργάζονται από το σπίτι και οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους, τόνισε η εκπρόσωπος.Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος ηγείται των σχετικών διαπραγματεύσεων εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με θέμα το ενδεχόμενο έγκρισης ενός πακέτου μέτρων για την παροχή κινήτρων στην αμερικανική οικονομία.

“Θα συνεργαστούμε σε δικομματική βάση, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να δρομολογήσουμε ταχύτατα εξελίξεις, που θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις [από τον κορονοϊό], αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα επαναλειτουργήσουν προοδευτικά στην Ουχάν, την κινεζική μεγαλούπολη που αποτελεί εστία της επιδημίας του κορονoϊού, η οποία ξέσπασε τον Δεκέμβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα.

Υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας, ενέργειας (αέριο, ηλεκτρισμός) και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, αγορές φρούτων, λαχανικών, κράτος). Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Άλλες εταιρείες θα αρχίσουν να λαμβάνουν άδειες επανέναρξης της λειτουργίας τους από την 21η Μαρτίου.

Οι μεταφορές — με αεροσκάφη, τρένα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, πλοία — επίσης θα αποκατασταθούν «προοδευτικά» σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «μικρού ως μέσου» επιπέδου κινδύνου μόλυνσης, αλλά εξαιρουμένης της Ουχάν, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι χωρίς να αποσαφηνίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν, την πρώτη αφότου ξέσπασε η επιδημία. Η μεγαλούπολη, όπου ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, τέθηκε υπό αποκλεισμό στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνέχισε να σταθεροποιείται, με αυτά στη Χουμπέι να μειώνονται για έκτη ημέρα. Τα 13 νέα κρούσματα στη Χουμπέι καταγράφηκαν όλα στην Ουχάν.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ξαναρχίσει την παραγωγή της σε δύο εργοστάσια στην Κίνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Χουμπέι.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο 2,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο θα δαπανηθεί για την οργάνωση κλινικών αντιμετώπισης του πυρετού, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η χώρα καταπολέμα την εξάπλωση του κορονοϊού.

“Ποσά λίγο μικρότερο του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένουμε να δαπανηθεί σε αυτό το οικονομικό έτος, καθώς ο ιός και οι επιπτώσεις του θα εξαπλώνονται τους επόμενους μήνες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Disneyland και η DisneySea στο Τόκιο θα παραμείνουν κλειστές για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία των θεματικών πάρκων Oriental Land.

Τα δύο αυτά πάρκα, τα οποία βρίσκονται λίγο έξω από το Τόκιο, είναι κλειστά από τις 29 Φεβρουαρίου και η Oriental Land σχεδίαζε αρχικά να τα ανοίξει στις 16 Μαρτίου.

Τα θεματικά αυτά πάρκα, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, προβλέπεται αρχικά να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους στις 15 Απριλίου.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώνονται την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πρότεινε χθες την παράταση κατά δέκα ημέρες των έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση του κοροναϊού στη χώρα–όπως το κλείσιμο των τουριστικών χώρων και τη ματαίωση ή αναστολή των δημοσίων εκδηλώσεων κάθε τύπου.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 568 κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 12 ασθενείς κατέληξαν.
Δημιουργοί κόμικς και εικονογράφοι με χιούμορ καταγράφουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το κόμικ με την υπογραφή «Wang XX» είναι μια καταπληκτική σύνοψη της τρυφερότητας και φροντίδας που οι κάτοικοι της Κίνας νιώθουν ο ένας για τον άλλον. μια φώκια, ένα χταπόδι και ένας ποντικός βοηθούν ο ένας τον άλλον να φορέσει τη μάσκα του.

Γελοιογράφοι στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ ανασκουμπώθηκαν για να αναδείξουν την ρατσιστική συμπεριφορά που επικρατεί προς τους ασιάτες, με την δημιουργία ενός κορονοϊού-κατοικίδιο ζωάκι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα