back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επενδυτικό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Διαβάστε επίσης

Όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεση της θα χρησιμοποιήσει η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού σε κάθε κλάδο που πλήττεται από την εξάπλωση του.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή επίσης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο, συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των συστημάτων υγείας, επιχειρήσεων αλλά και την προστασία της απασχόλησης. Μάλιστα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου όπως είπε αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις γύρω από τα παραπάνω ζητήματα. Παράλληλα, έως το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.

«Η Ένωση και τα κράτη-μέλη, δηλώνουμε έτοιμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων που πλήττονται και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης των ηγετών ήταν ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.

Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος μάλιστα των μέτρων αυτών θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Προβληματισμένος για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε δύο επίπεδα. Όπως εξήγησε, χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό, από τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. «Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Task Force» στις τράπεζες

Εκτός από την πραγματική οικονομία, και το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθεί «task force», την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Newsroom  Αθήνα 984

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα