back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εμπορικό τρίγωνο με πεζοδρόμηση μέχρι την Ομόνοια

Διαβάστε επίσης

Εμπορικό τρίγωνο μέχρι την Ομόνοια, με πεζοδρομήσεις κυρίως δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και απαγόρευση οχημάτων και δικύκλων, είναι μέσα στα σχέδια της νέας Δημοτικής Αρχής. Το σχέδιο για επέκταση του εμπορικού τριγώνου θα γίνει μέσα από διαδικασίες που δεν θίγονται καταστηματάρχες και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δηλαδή μέσα από διαδικασίες διαλόγου και κατάθεσης απόψεων.

Βασίλης Αξιώτης: Όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα

«Η επέκταση του εμπορικού τριγώνου θα γίνει με γνώμονα έναν συνδυασμό παραγόντων και ένας συνδυασμό μελετών. Επειδή πρόκειται για κυκλοφοριακό μοντέλο, ο Δήμος της Αθήνας έχει συνάψει μια προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο», είναι το μήνυμα του αντιδημάρχου Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλειου -Φοίβου Αξιώτη.
«Και αυτό, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος , αφορά πρότυπες κυκλοφοριακές μελέτες και επεμβάσεις εντός του αστικού ιστού. Εντός του 2020 μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουμε επεξεργαστεί ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν βεβαίως την επέκταση του εμπορικού τριγώνου και την πεζοδρόμηση -εάν όχι στο σύνολο- τουλάχιστον με ήπιας κυκλοφορίας δρόμους».
Παράλληλα, η νέα δημοτική αρχή στοχεύει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για να γίνουν οι απαραίτητες πεζοδρομήσεις σε δρόμους που βρίσκονται στα όρια του σημερινού εμπορικού τριγώνου, οι οποίες έμειναν στάσιμες επί θητείας Γιώργου Καμίνη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται μέχρι σήμερα από οδηγούς η απαγόρευση οχημάτων και δικύκλων.

Στόχος η αναβάθμιση του κέντρου

Με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο επιχειρεί η νέα δημοτική αρχή να αλλάξει εντελώς την εικόνα του κέντρου της Αθήνας. Βασική αντίληψη του νέου σχεδίου είναι η επέκταση στα όρια που προσδιορίζεται μέχρι σήμερα το εμπορικό τρίγωνο με την πρόσθεση νέων δρόμων για πεζοδρόμηση που θα φτάνουν μέχρι το ύψος της πλατείας Ομονοίας. Η φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση του κέντρου, κατά τα πρότυπα μιας πράσινης πόλης, που θα προέλθει κυρίως μέσα από την απαγόρευση της κίνησης και της διέλευσης οχημάτων στο νέο διευρυμένο εμπορικό τρίγωνο που θα προκύψει όπως προαναφέραμε κατόπιν μελετών -εισηγήσεων σε συννενόηση με τους όλους τους ειδικούς και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Η επέκταση του εμπορικού τριγώνου μέχρι την Ομόνοια θα αλλάξει άρδην όλην την εικόνα καθώς μέσα στα σχέδια είναι και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Επίσης θα δώσει ώθηση στους καταστηματάρχες της γύρω περιοχής( καφέ, εστίαση κ.α). και σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Αναλυτικά η δήλωση Αξιώτη

Βρισκόμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τάχιστα τις εργασίες στο ιστορικό τρίγωνο. Από εκεί και πέρα έχουμε και τα υπόλοιπα έργα που στοχεύουμε να δημοπρατήσουμε εντός του 2020 και αφορούν τα πεζοδρόμια και τις πεζοδρομήσεις εντός του ιστορικού τριγώνου που ευελπιστούμε να τα έχουμε δημοπρατήσει εντός του 2020, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.
Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι εντός του εμπορικού τριγώνου οι οποίοι έχουν θεσμοθετηθεί ως πεζόδρομοι. Αλλά επειδή όλα αυτά είναι κυκλοφοριακό μοντέλο, ο Δήμος της Αθήνας έχει συνάψει μια προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Και αυτό αφορά πρότυπες κυκλοφοριακές μελέτες και επεμβάσεις εντός του αστικού ιστού. Εντός του 2020 μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουμε επεξεργαστεί ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν βεβαίως την επέκταση του εμπορικού τριγώνου και την πεζοδρόμηση -εάν όχι στο σύνολο- τουλάχιστον με ήπιας κυκλοφορίας δρόμους. Όλα αυτά θα γίνουν με γνώμονα έναν συνδυασμό παραγόντων και ένας συνδυασμό μελετών. Δεν αφορά μόνο μια συγκεκριμένη μελέτη. Το εάν θα κλείσουν ή εάν θα πεζοδρομηθούν εκτεταμένως αρκετοί δρόμοι οι οποίοι έχουν θεσμοθετηθεί, αυτό αφορά έναν συνδυασμό παραγόντων τα οποία αυτή την στιγμή εξετάζουμε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης που έχουμε με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Από εκεί και πέρα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα θεωρούμε ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των πεζοδρομίων εντός του εμπορικού τριγώνου θα μπορέσουμε να το έχουμε ωριμάσει μέσα στον Απρίλιο με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να το έχουμε δημοπρατήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Και ο ποδηλατόδρομος

Η υφιστάμενη μελέτη που έχουμε, η οποία βρίσκεται και αυτή σε διαδικασία ωρίμανσης, αφορά τον μεγάλο Μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο. Θεωρώ ότι και αυτό άμεσα εντός του Απριλίου θα μπορούμε να το έχουμε ανακοινώσιμο».

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα