back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζωγραφική και ποίηση από τη φυλακή, στον Κεραμεικό

Διαβάστε επίσης

H καλλιτεχνική δράση, που στόχο έχει να στηρίξει την επανένταξη αλλά και την προσωπική έκφραση των εγκλείστων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, με τίτλο «Πρώτη Απόπειρα» φιλοξενείται στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό, έως τις 20 Μαρτίου 2020.

«Πρώτη Απόπειρα»

Μία δράση – κατάθεση ψυχής από δυο μέλη της θεατρικής ομάδας και της ομάδας εικαστικής έκφρασης του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού

Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής, του πρόσφατα αποφυλακισμένου Σωτήρη Λαλιώτη, με πορτραίτα και αυτοπροσωπογραφίες και την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αλέξανδρου, ο οποίος είναι έγκλειστος επί 19 χρόνια στο  Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Σωτήρης Λαλιώτης

Η «Πρώτη Απόπειρα» είναι μια συνεργασία της Πολυδραστικής Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens με το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι ο Στάθης Γράψας, σκηνοθέτης και εμψυχωτής με μακροχρόνια δράση θεατρικών εργαστηρίων σε σωφρονιστικά ιδρύματα και ο Φάνης Κατέχος, μέλος της FabricaAthens, που συμμετέχει εθελοντικά στα θεατρικά προγράμματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού τα δύο τελευταία χρόνια.

Σωτήρης Λαλιώτης

«Η ανάγκη του αποφυλακισμένου να ανήκει κάπου, από την στιγμή της αποφυλάκισής του, είναι έντονη. Με τέτοιου είδους δράσεις, του δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί μέσω της Τέχνης. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο «μέσα» και το «έξω», στηρίζοντας μέσω της έκφρασης την επανένταξη. Ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν και θεατρικά εργαστήρια για αποφυλακισμένους» επισημαίνει στον Αθήνα 9.84 ο Στάθης Γράψας.

Σωτήρης Λαλιώτης

«Η Τέχνη πάντα υπήρξε θεραπευτική στην ουσία της. Είναι σημαντικό να δίνεις σε αυτούς τους ανθρώπους το βήμα για να εκφραστούν ιδίως μέσα στο περιβάλλον της φυλακής, ένα περιβάλλον που δεν επιτρέπει συναισθηματισμούς και ευαισθησία», προσθέτει ο κ. Γράψας. «Είναι αξιοθαύμαστο, λοιπόν, ενώ πρέπει να προβάλουν ένα σκληρό χαρακτήρα για να επιβιώσουν, βρίσκουν το θάρρος να εκφραστούν και μάλιστα αυτό εκτιμάται και από τους συγκρατούμενούς τους. Κάθε μορφή τέχνης μπορεί να βοηθήσει ψυχοθεραπευτικά καθώς λειτουργεί ως μηχανισμός αναστοχασμού, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης του ανθρώπου».

O Τεχνοχώρος Φάμπρικα

O Τεχνοχώρος Φάμπρικα λειτουργεί στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος στον Κεραμεικό και αποτελεί στέγη της Πολυδραστικής Ομάδας Fabrica Athens, του Φεστιβάλ Χειροποίητου & Ανακυκλώσιμου Θεάτρου και των Mr & Mrs Bubble (Παραστάση με Σαπουνόφουσκες).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα