back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι επιπτώσεις του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα, εκτενείς αναφορές στο θέμα του κορονοϊού έγιναν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία και την κοινωνία, με άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι είμαστε στη φάση σταδιακά αυξανόμενης διασποράς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξει στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας και όχι όπως έκανε η ΝΔ στο θέμα της εποχικής γρίπης.

Για σκοταδισμό της εκκλησίας έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης αναφορικά με την απόφαση για την θεία κοινωνία, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να πάρει ξεκάθαρη θέση και να υπάρξει επίσημη απάντηση για το θέμα. «Πρέπει να υψωθεί μέτωπο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας απέναντι σε τέτοιες απόψεις, αν ο ιος πάρει πανδημικές διαστάσεις θα είναι τεράστιο ζόρι για την κοινωνία «βγείτε και πάρετε θέση ανοιχτά ως υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη οικονομική ύφεση λόγω κορονοιού προέβλεψε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προτείνει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5 στο 1,5 τοις εκατό. Ζήτησε δε άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς ο ιδιωτικός τομέα δεν ανταποκρίνεται.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, τόνισε ότι στο θέμα του κορονοϊού δεν χωράνε ερασιτεχνισμοί ούτε ποιος τα έκανε καλύτερα. «Κανείς δεν λέει ότι δεν είχατε προετοιμαστεί σε προληψη, αλλά υπήρχαν και λάθη που πρέπει να διορθώσουμε», είπε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ.

Να δίδονται δωρεάν αντισηπτικά στον πληθυσμό και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους εργασίας με πρόσθετες άδειες στο προσωπικό με κανονικές απολαβές ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Είναι αστείο να λέτε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη όταν υπάρχει υποστελέχωση στις ΜΕΘ», υποστήριξε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Φιλιώτης: «Το εμβόλιοθα καθυστερήσει»

«Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καθυστερήσει», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Σπύρος Φιλιώτης μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε ο κ Φιλιώτης, γίνονται κλινικές μελέτες και για εμβόλια και για θεραπείες, αλλά «το εμβόλιο θα καθυστερήσει, και η παραγωγή για 7 δισεκ. εμβόλια θέλει μια δεκαετία». Ο κ. Φιλιώτης είπε ότι για τις ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ένα δισεκ. εμβόλια και εκτίμησε ότι εφόσον πετύχουν οι μελέτες, τα εμβόλια μπορεί να αρχίσουν να είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο από σήμερα, αλλά δεν θα είναι τεράστιος αριθμός.

Ο κ. Φιλιώτης, παρατήρησε επίσης πώς ένα φάρμακο που είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα, τώρα υποπτεύονται ότι «δουλεύει» για τον κορωνοϊό και κάνουν κλινική έρευνα στην Κίνα για να δουν αν «δουλεύει» ως θεραπεία σε βαριά νοσούντες» και πρόσθεσε: «Αν αυτά πετύχουν, [..] μπορεί το καλοκαίρι να ξέρουμε ότι ένα παλιό φάρμακο είναι θεραπεία και γίνεται καλά ο ασθενής που είναι σε κρίσιμο στάδιο. Μακάρι».

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα