back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Άκουσέ την, πίστεψέ την

Διαβάστε επίσης

Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον δημοσιεύει η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

6 στις 10 Ελληνίδες εργαζόμενες έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης

Παρά την εμφανή έλλειψη στατιστικών δεδομένων για το φαινόμενο τα στοιχεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, σοκάρουν. Το 66.7% των εργαζομένων γυναικών στην Ελλάδα (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης ενώ ελάχιστα θύματα το έχουν καταγγείλει, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά λόγω ταμπού και φόβου.

Στο βίντεο, στο οποίο για λόγους εχεμύθειας, έχουν αλλαχθεί οι χώροι εργασίας, όσα ακούγονται είναι όσα έχουν πραγματικά βιώσει οι γυναίκες στην εργασίας τους.

Η Σύμβαση

Η ΑctionAid καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία να γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα επικυρώσει τη Σύμβαση και να συμβάλει στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο χώρο της εργασίας όπου το φαινόμενο είναι υπαρκτό, αλλά δύσκολα ορατό», αναφέρει, στον Αθήνα 9.84, η Μάττα Σαμίου υπεύθυνη εκστρατειών της ΑctionAid

Η Σύμβαση περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη όλων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες που επηρεάζονται δυσανάλογα από τη βία, τις έμφυλες διακρίσεις και την παρενόχληση. «Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι προβλέπεται ένας ευρύς ορισμός του «κόσμου της εργασίας» ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε κάθε έκφανση της επαγγελματικής τους ζωής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται μια συνεκτική και σύγχρονη προσέγγιση σχετικά με την έννοια του φύλου» προσθέτει η κ. Σαμίου.

Έρευνα για την αποτύπωση του φαινομένου στην Ελλάδα

«Η ActionAid τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει ποσοτική και ποιοτική έρευνα για την αποτύπωση του φαινομένου στην Ελλάδα, έχοντας ως περίπτωση μελέτης τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτές τις επιχειρήσεις είναι γιατί απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα, πολύ συχνά σε αδήλωτη ή και άτυπη εργασία ενώ δυστυχώς για πολλές γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της διασκέδασης, η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται ότι είναι «κομμάτι της δουλειάς». Επιπροσθέτως, το εισόδημα καθορίζεται από τα tips, οπότε η έκφραση «το δίκιο το έχει πάντα ο πελάτης», νομιμοποιεί τα όποια περιστατικά βίας και παρενόχλησης« καταλήγει η κ. Σαμίου.

Ποτέ και πουθενά σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά

Η βία και η παρενόχληση στην εργασία έχουν προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις γυναίκες και επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών. Η  ActionAid συνεχίζει , για δεύτερη χρονιά, την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά».

Γραμμή SOS 15900

H γραμμή SOS 15900 δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα