back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ από κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Ένας ασθενής πέθανε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχοντας προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του τοπικού υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν στις 23.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.

Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή — μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης — ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και με βάση όλες τις ενδείξεις πάνε καλά», διαβεβαίωσε ο Πενς, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός της αντίδρασης των στην επιδημία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν χθες Παρασκευή στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δικαιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι «στις πληγείσες περιοχές η πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα παραμένει περιορισμένη», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικάνους «να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους», υπογραμμίζοντας «την εξάπλωση της μόλυνσης» στην Ιταλία.

Με 650 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, αν και μόνο οι 303 θεωρούνται πραγματικά ασθενείς, η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο. Συνολικά 17 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του νέου κοροναϊού, κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες νόσους.

Προκειμένου να αποφύγουν την εξάπλωση της επιδημίας στο έδαφός τους οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στα ταξίδια προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τον covid-19, κυρίως την Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέγραψε 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αύξησε σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

45 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή. Ένας ασθενής υπέκυψε στο Πεκίνο και ένας στην επαρχία Χενάν.

Κατά τις υγειονομικές αρχές, καταγράφηκαν επίσης ως χθες τα μεσάνυχτα 248 ύποπτα κρούσματα. Συνολικά τα ύποπτα κρούσματα ανέρχονται σε 1.418.

Παράλληλα χθες 2.885 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται πως βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 288, στους 7.664.

Συνολικά, 39.002 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα έχουν λάβει εξιτήριο.

Η Επιτροπή ανέφερε πως έχει καταγράψει 658.587 «στενές επαφές» φορέων του κοροναϊού. Από αυτές, η ιατρική παρακολούθηση 10.193 ανθρώπων τερματίστηκε χθες Παρασκευή, ενώ απομένουν υπό παρακολούθηση 58.233 άνθρωποι.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μακάο και 34 κρούσματα και ένας θάνατος στην Ταϊβάν, που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί πάντα τη νήσο κινεζική επαρχία που έχει αποσκιρτήσει.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας καλούν τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας

Οι αρχές της Νότιας Κορέας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αφού σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων (594), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.931 από τις 20 Ιανουαρίου οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους».

Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19.

Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ.

Εξάλλου κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της αίρεσης καταγγέλλοντας ότι αρνήθηκε να παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των μελών της, αν και η εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε ακόμη 219 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3.150

Η Νότια Κορέα κατέγραψε ακόμη 219 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.150, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της χώρας.

Τα νέα αυτά κρούσματα προστέθηκαν στα 594 επιβεβαιωμένα που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα. Συνολικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί στη Νότια Κορέα από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής.

Εξάλλου οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησαν ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες πρότεινε τον περιορισμό των εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες με αφορμή μια διάσκεψη για τις γυναίκες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε οι διπλωμάτες και οι υπουργοί να αποφύγουν τη σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Περίπου 12.000 άνθρωποι συμμετέχουν κανονικά στην ετήσια αυτή σύνοδο η οποία είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Φέτος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 9 ως τις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο σε επιστολή του προς τις χώρες μέλη ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Αρμένιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μχερ Μαργκαριάν, ανέφερε ότι ο Γκουτέρες συνέστησε οι χώρες μέλη «να περιορίσουν τη σύνοδο» και να ακυρώσουν δεκάδες εκδηλώσεις.

«Επίσης συνέστησε οι εκπρόσωποι που έχουν την έδρα τους στις πρωτεύουσες (των κρατών) να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην έδρα του ΟΗΕ για τη σύνοδο», πρόσθεσε ο Μαργκαριάν.

Το γραφείο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών πρότεινε οι χώρες μέλη να συζητήσουν και να δηλώσουν αν συμφωνούν με τις συστάσεις του γενικού γραμματέα σε συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς εξήγησε ότι ο Γκουτέρες έκανε αυτές τις συστάσεις με δεδομένη «την γοργά εξελισσόμενη κατάσταση» με τον κοροναϊό και την ανάγκη «να εξισορροπηθεί το κρίσιμο έργο του ΟΗΕ με τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία».

Βραζιλία: Οι αρχές επέτρεψαν σε ζευγάρι Γάλλων τουριστών να φύγουν από το νοσοκομείο όπου κρατούνταν παρά τη θέλησή τους, καθώς βρέθηκαν αρνητικοί στον covid-19

Ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών που κρατούνταν σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Βραζιλίας παρά τη θέλησή του καθώς οι αρχές φοβόντουσαν ότι είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό έλαβε τελικά άδεια να φύγει, αφού τα τεστ για τον covid-19 βγήκαν αρνητικά.

Οι δύο τουρίστες, ηλικίας 54 και 57 ετών, έφτασαν στη Βραζιλία στις 20 Φεβρουαρίου και πήγαν σε νοσοκομείο του Παρατί, ένα θέρετρο κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, με συμπτώματα γρίπης.

Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε χθες Παρασκευή τις αρχές του Παρατί να τους κρατήσουν σε απομόνωση σε ένα νοσοκομείο, παρά τη θέλησή τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι είχαν μολυνθεί από τον covid-19.

Ωστόσο τελικά τα τεστ βγήκαν αρνητικά και “είμαστε ανακουφισμένοι που φεύγουμε”, σχολίασε μία από τους δύο τουρίστες μιλώντας στην εφημερίδα O Globo, αφού τους δόθηκε άδεια να βγουν από το νοσοκομείο.

Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την αναγκαστική κράτησή τους “τρέλα”. “Είμαστε όμηροι του νοσοκομείου”, είχε καταγγείλει.

Με βάση τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, η εισαγωγή των ύποπτων κρουσμάτων σε νοσοκομείο δεν γίνεται αυτόματα αλλά εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας των ασθενών. Ο δήμος όμως υποστήριζε ότι το ζευγάρι έπρεπε να κρατηθεί στην απομόνωση μέχρι να ληφθούν τα οριστικά αποτελέσματα των εξετάσεών τους, δηλαδή για περίπου 48 ώρες. Επειδή οι δύο Γάλλοι ζητούσαν επίμονα να τους αφήσουν να φύγουν, κρίθηκε αναγκαίο να προσφύγουν οι αρχές στα δικαστήρια ώστε να παραταθεί η νοσηλεία τους.

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη Βραζιλία επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη.

Πρώτο κρούσμα στο Μονακό, ο ασθενής διακομίζεται σε νοσοκομείο της Νίκαιας

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στο πριγκιπάτο, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενούς «δεν εμπνέει ανησυχία» και διευκρινίζοντας πως βρισκόταν σε εξέλιξη η «διακομιδή» του σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Το πρόσωπο αυτό, που κατοικεί στο Μονακό, τέθηκε σε απομόνωση χθες το πρωί στο κέντρο υγείας Princesse Grace. Επρόκειτο να διακομιστεί χθες το βράδυ στο επιδημιολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ασθενής αυτός δεν συγκαταλέγεται στα 19 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό τα οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας,, ο Ολιβιέ Βεράν, διευκρίνισε μονεγάσκος εκπρόσωπος.

Ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του ανθρώπου που έχει μολυνθεί «τέθηκε υπό περιορισμό κατ’ οίκον» και υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ έχει αρχίσει επιδημιολογική μελέτη, διευκρίνισε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου.

Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους

Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «προσωρινή απαγόρευση» που θα ισχύσει σε όλη τη Γαλλία.

Σήμερα αναφέρθηκαν επίσης άλλα 16 κρούσματα του Covid-19 στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 73.

Για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκε και η τελευταία ημέρα της Γεωργικής Έκθεσης που επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή ενώ ματαιώθηκε και η διεξαγωγή, επίσης αύριο, του ημιμαραθωνίου του Παρισιού.

Συνολικά 100 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό στη Γαλλία, οι 86 εκ των οποίων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν, αυξάνοντας τον προηγούμενο απολογισμό των 73 κρουσμάτων.

Δύο από αυτούς τους ασθενείς έχουν πεθάνει και 12 έχουν αναρρώσει, διευκρίνισε ο Γάλλος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Παρίσι, όπου προσέθεσε ότι οι εννέα εκ των ασθενών που νοσηλεύονται βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Οντάριο, με τον συνολικό αριθμό στον Καναδά να ανέρχεται σε 15

Η επαρχία Οντάριο του Καναδά ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην πρωτεύουσά της Τορόντο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής είναι ένας άνδρας περίπου 80 ετών ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, διευκρίνισαν. Αφού επέστρεψε στο Τορόντο στις 20 Φεβρουαρίου πήγε την Πέμπτη στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου του Σκάρμπόροου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφού βρέθηκε θετικός στον covid-19 οι γιατροί του επέτρεψαν να επιστρέψει σπίτι του όπου θα παραμείνει σε καραντίνα, ενώ η υπηρεσιά Δημόσιας Υγείας του Τορόντο αναζητά τους ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή.

Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό στον Καναδά μέχρι στιγμής –οκτώ στο Οντάρο και επτά στη Μπρίτις Κολούμπια–, με το πρώτο κρούσμα να έχει καταγραφεί στις 25 Ιανουαρίου σε έναν 50χρονο από το Τορόντο ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα.

Ιράν: Στους 43 οι νεκροί, 205 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών που ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 593.

“Δυστυχώς εννέα άνθρωποι πέθαναν από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες. Οι θάνατοι είναι πλέον 43. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από χθες ανέρχονται στα 205, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 593”, είπε ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία η εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα γίνει διαδικτυακά, λόγω της επιδημίας.

Την Παρασκευή η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι “δύσκολη”. Το Ιράν έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τον κοροναϊό απ’ όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Κίνας.

Κατάρ: Το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα

Το υπουργείο Υγείας του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Qatar News Agency.

Ο ασθενής είναι ένας 36χρονος ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Κατάρ από το Ιράν. Η κατάστασή της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος και στο Κατάρ, η Σαουδική Αραβία είναι πλέον η μοναδική χώρα του Κόλπου που δεν έχει αναφέρει κανένα μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στις άλλες χώρες είναι άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί το Ιράν ή ήρθαν σε επαφή με άλλους που επέστρεψαν από το Ιράν.

Το Ελ Σαλβαδόρ διευρύνει την απαγόρευση εισόδου και τα μέτρα περιορισμού

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε χθες Παρασκευή πως διέταξε τις αρχές μετανάστευσης να μην επιτρέπουν την είσοδο στους περισσότερους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ιράν, χώρα που έχει μετατραπεί σε μια από τις κυριότερες εστίες του νέου κοροναϊού πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Μόνον υπήκοοι και οι διπλωμάτες του Σαλβαδόρ που επιστρέφουν από τη χώρα της Μέσης Ανατολής θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα, όμως θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 3ο ημέρες, διευκρίνισε ο Μπουκέλε μέσω Twitter.

«Αυτό είναι μέτρο το οποίο αφορά τη [δημόσια] υγεία και μόνο», πρόσθεσε ο Μπουκέλε. «Από καρδιάς, ελπίζουμε ο ιός να περιοριστεί σύντομα ή να αναπτυχθεί εμβόλιο».

Δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στην επικράτεια του Ελ Σαλβαδόρ μέχρι σήμερα.

Την Τρίτη, ο Μπουκέλε ανακοίνωσε πως απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που φθάνουν στη χώρα από την Ιταλία και τη Νότια Κορέα και ότι οι σαλβαδοριανοί πολίτες και διπλωμάτες που επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για τριάντα ημέρες.

Ξεπερνούν τα 50 τα κρούσματα στη Γερμανία – Mέτρο και σύνεση συνιστά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Έκκληση για μέτρο και σύνεση απηύθυνε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού Covid-19 και τόνισε ότι δεν πρέπει να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Μιλώντας χθες το βράδυ κατά την διάρκεια δεξίωσης στην εκλογική της περιφέρεια, το Στράλζουντ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία ανήκει στις χώρες που έχουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουν τον ιό και σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε αυτό: «Για παράδειγμα, εγώ απόψε δεν θα δώσω το χέρι μου σε κανέναν!», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα, το ιατρικό επιτελείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπάγερν του Μονάχου συνέστησε στους παίκτες να μην δίνουν αυτόγραφα στους θαυμαστές τους και να μην φωτογραφίζονται μαζί τους. Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί το θέμα και ζητά την κατανόηση των φιλάθλων.

Χθες στην Γερμανία τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 50, με 37 να εντοπίζονται στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, 14 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τουλάχιστον από ένα κρούσμα σε Έσση, Αμβούργο και Ρηνανία – Παλατινάτο. Εξιτήριο έχουν λάβει 14 ασθενείς στην Βαυαρία που είχαν διαγνωστεί στην αρχή της επιδημίας στη χώρα, ενώ σε απομόνωση παραμένουν ακόμη χιλιάδες άνθρωποι στα κρατίδια όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού.

Στο μεταξύ ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου «Σαριτέ», ο Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε ότι στη Γερμανία πιθανόν θα μολυνθεί από τον Covid-19 το 60-70% του πληθυσμού, «αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε, καθώς μπορεί να συμβεί σε διάστημα δύο ετών ή και μεγαλύτερο». Το πρόβλημα, διευκρίνισε ο κ. Ντρόστεν, θα ήταν εάν είχαμε πολλά συμπτώματα συγκεντρωμένα σε μικρό χρονικό διάστημα. «Για αυτό οι αρχές κάνουν το παν προκειμένου να εντοπίσουν τα κρούσματα στην αρχή και να τα επιβραδύνουν», πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στην έξαρση του κοροναϊού, η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι περιορίζει τα δρομολόγιά της, κυρίως στις μικρές και μεσαίες αποστάσεις, ενώ τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται αυξήθηκαν από 13 σε 23. Η εταιρία εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να εφαρμόσει περικοπές στο ωράριο των υπαλλήλων της.

Την ίδια ώρα, μετά την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) και της Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η Έκθεση ειδών άθλησης «Fibo», η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στην Κολωνία, αναβλήθηκε για το β΄ εξάμηνο του έτους. Στην Έκθεση συμμετέχουν περίπου 1.000 εκθέτες· οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 145.000.

Τέσσερα παιδιά ενός βρεφονηπιακού σταθμού στο Χάινσμπεργκ της δυτικής Γερμανίας έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του δήμου.

Η κατάσταση της υγείας των παιδιών, η ηλικία των οποίων δεν προσδιορίστηκε, δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Όλα τους εμφανίζουν «συμπτώματα κρυολογήματος», είπε η εκπρόσωπος.

Στο βρεφονηπιακό σταθμό εργάζεται μία γυναίκα, η οποία κόλλησε τον ιό από τον σύζυγό της. Εκείνος ήταν το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σ’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας.

Στο Χάινσμπεργκ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχουν καταγραφεί σχεδόν 60 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί στην κυριότερη εστία του νέου κοροναϊού στη Γερμανία. Οι αρχές έχουν κλείσει όλα τα σχολεία, τις διοικητικές υπηρεσίες και τους παιδικούς σταθμούς μέχρι την Δευτέρα, ενώ ζητήθηκε σε περίπου 1.000 ανθρώπους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα σήμερα είχε αναφερθεί άλλο ένα κρούσμα στη Γερμανία, στη Βόννη.

Ο Οδηγός Μισελέν ακύρωσε την τελετή απονομής αστεριών σε εστιατόρια της Γερμανίας, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη στο Αμβούργο.

Οι άνδρες άνω των 70 ετών ή που πάσχουν από υποκείμενες νόσους είναι πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με τις έρευνες

Οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από υποκείμενες, χρόνιες νόσους –όπως διαβήτης, υπέρταση ή άσθμα– είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κοροναϊού, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν καταγραφεί στους άνδρες.

Από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα η ασθένεια covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.800 ανθρώπων σε σύνολο 83.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε τουλάχιστον 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρά ή μέτρια (βήχας, πυρετός, αδυναμία …), όμως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Κατά μέσο όρο το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και παρόλο που δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, εκτιμάται σε 1% με λίγο πάνω από 3%. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης (γύρω στο 0,1%), αλλά μικρότερο από προηγούμενες επιδημίες άλλων κοροναϊών, πολύ πιο μεταδοτικών, όπως ο Mers (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με ποσοστό 34,5% και ο Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 9,6%.

Ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στις 24 Φεβρουαρίου από το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama και δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει με την ηλικία.

Σε περίπου 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,3%. Όμως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% για όσους είναι 60-69 ετών και για τους άνω 70 ετών φτάνει το 8%. Μάλιστα σε όσους είναι άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%.

Κανένα παιδί

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των παιδιών προκαλεί ερωτήματα στους ειδικούς, καθώς τα μικρά παιδιά και τα βρέφη θεωρείται συνήθως ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άλλο χαρακτηριστικό της covid-19 είναι ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του νέου κοροναϊού σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και αποτελούν το 51,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούν τα δύο τρίτα των θανάτων (63,8%).

Αυτό εξηγείται «τουλάχιστον εν μέρει» από το πιο αυξημένο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών, επισημαίνει ο Σεσίλ Βιμπού επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, καθώς το κάπνισμα είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων.

Εξάλλου υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών και των γυναικών.

Τα στατιστικά στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.

Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει στο 6,3% για παράδειγμα για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Επίσης φτάνει το 10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και το 7,3% για τους διαβητικούς.

Οι ασθενείς με υπέρταση ή καρκίνο παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 0,9% για τους υγιείς ανθρώπους.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι εξαιρούνται από τα προληπτικά μέτρα προστασίας που συστήνονται.

Κουβέιτ: Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Το Κουβέιτ κάλεσε σήμερα τους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, όπως ανέφερε μια αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τις τελευταίες 24 ώρες στο Κουβέιτ δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί 45 άνθρωποι και δεν έχει πεθάνει κανείς από τον Covid-19.

Στο Ομάν εξάλλου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα που είχε προσβληθεί ανέρρωσε. Στο σουλτανάτο έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα του ιού.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στις χώρες του Κόλπου ήταν άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί το Ιράν ή ήρθαν σε επαφή με πρόσωπα που επέστρεψαν από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι οι μοναδικές χώρες της περιοχής που δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα.

Ισημερινός: Πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Ο Ισημερινός επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από την υπουργό Υγείας.

Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Ισημερινό, που διαμένει στην Ισπανία, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καταλίνα Αντραμούνιο σε δημοσιογράφους. Η ασθενής έφθασε στον Ισημερινό στις 14 Φεβρουαρίου με απευθείας πτήση από τη Μαδρίτη χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα. Σύντομα νόσησε και πήγε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με τον Covid-19.

«Η ασθενής νοσηλεύεται στην εντατική, σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού» είπε η υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας των προσώπων εκείνων που ήρθαν σε επαφή με την ασθενή.

Ιράκ: Το Ιράκ ανακοίνωσε πέντε νέα κρούσματα του κορονοϊού

Το Ιράκ κατέγραψε πέντε νέα κρούσματα του Covid-19, τέσσερα στη Βαγδάτη και ένα στην επαρχία της Βαβυλώνας (Μπάμπιλ), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ιράκ να ανέρχεται πλέον σε 13.

Οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα, επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα