back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προσφυγικό: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο υπό τον Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, συγκαλεί το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας παραμένει το τελωνείο των Καστανέων Έβρου. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά επίγεια και θαλάσσια σύνορα εν μέσω της ανάφλεξης στη Συρία και των νέων απειλών της Άγκυρας ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη, δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας απ’ όλη την Επικράτεια μεταφέρονται για την ενίσχυση των  υπηρεσιών στον Έβρο ενώ με προσωπικό και πλωτά μέσα θα ενισχυθούν και τα λιμεναρχεία σε Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο.  

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

«Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, μίλησε απόψε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε αναρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι», προσθέτει και επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Χρυσοχοϊδης: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι απρόσβλητα»

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι απρόσβλητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, διαμήνυσε από τη Νέα Βύσσα Ορεστειάδας, όπου μετέβη με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Πλακιωτάκης: Θα φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα. Αυτή την ώρα απαιτείται ομοψυχία από όλους μας. Θα πρέπει όλοι – ο καθένας από την πλευρά του, να συνδράμει στην αντιμετώπισή του, πέρα από προσωπικές πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Την απόφαση αλλά και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε στο μέγιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας» εξέφρασε από τη Μυτιλήνη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και άλλους ανώτατους αξιωματικούς, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στο προσφυγικό.

Η Ευρώπη οφείλει τώρα να συνδράμει

Σε ερώτημα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως «η Ευρώπη οφείλει τώρα να συνδράμει, όχι μόνο με χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με προσωπικό και με μέσα. Η Ευρώπη οφείλει έμπρακτα να στηρίξει την πατρίδα μας, να στηρίξει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που ταυτοχρόνως είναι και ευρωπαϊκά».

Να ζητήσει άμεσα έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «τεράστιες» ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή «δραματική κατάσταση στα νησιά» και την καλεί να ακολουθήσει το σχέδιο που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Γεννηματά: «Η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της»

Μήνυμα πως «οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας», στέλνει το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ «η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά». «Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής

«Οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις και ο διαμελισμός χωρών, που πυροδοτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.« Όσοι αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα, συμβάλλουν στα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής, σαν κι αυτά που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν».

Κομισιόν: Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών, επισήμανε σήμερα η Κομισιόν, διευκρινίζοντας πως η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας… εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική… αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι» πρόσθεσε ο ίδιος.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα