back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το «ΕΜΣΤ ανοιχτό» επιτέλους

Διαβάστε επίσης

Με το σύνθημα «ΕΜΣΤ ανοιχτό» παραδίδεται στο κοινό μετά είκοσι χρόνια αναβολών το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μετά από είκοσι χρόνια τεθλασμένης πορείας, και 14 πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανοίγει επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Αυτός ο ενεστώτας διαρκείας ότι ανοίγει το Μουσείο κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λίγο πριν παραδώσει το Μουσείο στους δημοσιογράφους. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του: τους μαθητές του Πρώτου Πειραματικού Σχολείου Πλάκας.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου.

172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής πια παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.

Το συνολικό κόστος για την διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου, την τήρηση των μουσειακών προδιαγραφών και την δημιουργία της συλλογής ανέρχεται στα 44.625 .444 ευρώ που προήλθαν από το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ΕΣΠΑ 2007-2013 και εθνικούς πόρους και σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 3 εκατομμύρια της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χωρίς την οποία δεν θα ήταν σήμερα εφικτό το άνοιγμα του ΕΜΣΤ.

«Το ΕΜΣΤ επιτέλους ανοίγει» δήλωσε η ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, μεταβατική αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, «και αυτό το επίρρημα-επιτέλους- βγαίνει σαν αναστεναγμός από τα στόματα όλων μας».

Τα εγκαίνια και η νέα εποχή

Εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή, το μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και για όλο τον Μάρτιο.

Μέχρι τα εγκαίνια που θα γίνουν εντός μερικών εβδομάδων από τον πρωθυπουργό θα έχει τοποθετηθεί νέος διευθυντής ενώ έχει δρομολογηθεί η μεταβίβαση του κτιρίου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Η χρηματοδότηση του θα διαμορφωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού αλλά και για την αγορά έργων Τέχνης.

Ανοίγοντας τις πόρτες του σε μια νέα εποχή, το ΕΜΣΤ άλλαξε την οπτική του ταυτότητα. To νέο λογότυπο, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία MNP, έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, έχει ως κύρια αναφορά το χαρακτηριστικό, παραλληλόγραμμο σχήμα του κτηρίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.

Η φόρμα του κτηρίου και η τοποθεσία του, συμβάλλουν σε μια εμφαντική ανάδειξη ενός οριζόντιου άξονα. Μέσα από την εικαστική του απλότητα, στοχεύει να περιγράψει έναν χώρο, ένα πλαίσιο που δεν αυτοπροσδιορίζεται αισθητικά αλλά ετεροπροσδιορίζεται κάθε φορά από τα έργα των καλλιτεχνών που ζωντανεύουν στο μουσείο.

Ανανεωμένη είναι και η ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ στην οποία προστέθηκαν πληροφορίες για τα έργα και τους καλλιτέχνες της συλλογής του μουσείου. Η συλλογή αριθμεί περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.

Μόνιμη Συλλογή – Καλλιτέχνες

-1
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy Industries

Ισόγειο
Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries

1ος όροφος
Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου

2ος όροφος
Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας, Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

3ος όροφος
Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα, Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα.

4ος όροφος
Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα.


Το ωράριο λειτουργίας που θα ισχύει από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου είναι το εξής:

Τρίτη-Τετάρτη και Παρασκευή-Κυριακή 11 π.μ.-7 μ.μ.

Πέμπτη 11 π.μ.-10 μ.μ.

Δευτέρα κλειστό

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα