back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προειδοποίηση ΠΟΥ προς χώρες να λάβουν μέτρα, καθώς ο κοροναϊός είναι «προ των πυλών»

Διαβάστε επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες να ανά τον κόσμο να προετοιμασθούν καθώς ο κοροναϊός «κυριολεκτικά χτυπάει την πόρτα τους». Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που φουντώνουν οι ανησυχίες λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας εκτός κινεζικών συνόρων σε περισσότερες από 20 χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Κρίστιαν Λίνμαϊερ, εκπροσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι κάποιες χώρες έχουν ήδη προετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης μιας πανδημίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ένα τέτοιοι ενδεχόμενο. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ έχει αποφύγει τον χαρακτηρισμό της πανδημίας για τον COVID-19, ενώ στα τέλη του προηγουμένου μηνός κήρυξε την παγκόσμια κοινότητα σε έκτακτη ανάγκη λόγω της εξάπλωσης του ιού. Οι δηλώσεις του κ. Λιντμάιερ φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο ΠΟΥ δεν πρόκειται να κηρύξει πανδημια τις επόμενες ημέρες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας.

Έως τώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 77.000, εκ των οποίων 2.663 θανατηφόρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε Νότια Κορέα και Ιράν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό.

Ο κ. Λιντμάιερ ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Οργανισμού σε σύσκεψη στη Ρώμη συζητούν πολύ ισχυρά μέτρα εφαρμογής. Αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν έχει καθυστερήσει, χωρίς να έχει ορισθεί ημερομηνία αναχώρησης, ενώ αρχικά ήταν να μεταβεί σήμερα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου της Gilead για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, σύμφωνα με ανάρτηση στη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών της κυβέρνησης. Οι δοκιμές διεξάγονται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών και θα γίνουν σε περισσότερες από 50 σημεία παγκοσμίως. Το φάρμακο ονομάζεται remdesivir, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο που αναρτήθηκε.

Στην Ιταλία

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό πέθαναν στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας σήμερα, ανεβάζοντας έτσι σε 11 τα θύματα του ιού στη γειτονική χώρα.

Όλοι τους ήταν άνω των 75 ετών, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές. Ειδικότερα, μια 84χρονη από το Νέμπρο στην επαρχία του Μπέργκαμο, ένας 91χρονος από το Σαν Φιοράνο, μια 83χρονοη από το Κοντόνιο και μια 76χρονη στο Τρεβίζο.

Ο ‘Άντζελο Μπορέλι δήλωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Πρόκειται για αύξηση 45% των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.

Στη Γερμανία
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη για πρώτη φορά, ένας ασθενής αποδεδειγμένα πάσχει από τον κοροναϊό. Πρόκειται για έναν άνδρα 25 ετών από την περιοχή Γκέπινγκεν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Στουτγάρδη. Πιθανόν να μολύνθηκε με τον Covid-19 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία.

Στη Γαλλία
Δύο νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το νούμερο δύο του υπουργείου Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Πρόκειται για μια «νεαρή Κινέζα που επέστρεψε από την Κίνα την 7η Φεβρουαρίου, η οποία νοσηλεύεται στο Παρίσι» για «παρακολούθηση» και που «πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας Ζερόμ Σαλμόν. Η νεαρή γυναίκα είχε βγει αρνητική στον νέο κοροναϊό, όμως έφερε “ενδείξεις ίασης”», εξήγησε ο ίδιος.

Το 14ο κρούσμα είναι «ένας Γάλλος που επέστρεψε από ένα ταξίδι Λομβαρδία (Ιταλία) και που νοσηλεύεται στο Οβέρζ Ρον Αλπ», μια περιοχή που γειτνιάζει με την Ιταλία, συμπλήρωσε ο Σαλμόν.

Με τις ανακοινώσεις αυτές, αυξήθηκε σε 14 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία. Τα νέα κρούσματα προστίθενται στους 11 ασθενείς που ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο και σε έναν Κινέζο, ηλικίας 80 ετών, που απεβίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Στην Αλγερία

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Αλγερία είναι ένας άνδρας που έφτασε στη χώρα από την Ιταλία στις 17 Φεβρουαρίου, μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Αλγερίας, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα.

Στο Κουβέιτ
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις με τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία εξαιτίας των φόβων για τον νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Χθες, το Κουβέιτ ανέστειλε τις πτήσεις με τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία και το Ιράκ εξαιτίας του Covid-19.

Το Κουβέιτ έχει καταγράψει 9 κρούσματα του κινεζικού ιού, όλα προερχόμενα από το Ιράν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα