back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΟΥ: Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας»

Διαβάστε επίσης

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμη Γκεμπρεγεσούς, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

Παρ’ όλα αυτά, για τον ΠΟΥ η εξάπλωση του ιού δεν έχει ακόμη φθάσει σε σημείο που να χαρακτηρισθεί πανδημία, τώρα όμως έχει έλθει η ώρα να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο. «Μπορεί ο ιός να εξελιχθεί σε πανδημία. Φυσικά και ναι. Είμαστε εκεί; Η εκτίμησή μας είναι πως όχι ακόμη… Δεν πρέπει να εστιάζουμε στις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την εξάπλωση των κρουσμάτων ούτε θα σώσει ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

 

Στην Ιταλία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη (229) και γι’ αυτό οι αρχές έχουν ανακοινώσει μια σειρά δραστικών μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κορονοϊός εξαπλώθηκε εν μέρει «επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε με τους περιφερειάρχες των περιοχών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ενώ νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε Φλωρεντία, Μπέργκαμο αλλά και στον ιταλικό Νότο. Μία γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό και βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Παλέρμο.
Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί στην Ιταλία, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 230.

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 77.600.

Κινέζοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα πόσιμο εμβόλιο και ετοιμάζονται σύντομα να κάνουν κλινικές δοκιμές.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο κ. Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Μέχρι στιγμής, από τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε εμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν νοσήσει. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον Covid-19 φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 2%, αν και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακόμη γνωστό. Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες ομαδόν και εγείρουν ανησυχίες στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στην Κίνα, μολονότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται τουλάχιστον κάποιες μέρες, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται αφενός η απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων και αφετέρου το κυνήγι, δεδομένου ότι ο Covid-19 πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε σε μία τέτοιου είδους υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στη Βουχάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους «Global Times», που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tianjin έλαβε τέσσερις δόσεις εμβολίου από το στόμα χωρίς παρενέργειες και ελπίζει στην ταχεία παραγωγή του. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι έως ότου πραγματοποιηθούν οι πλήρεις κλινικές δοκιμές, δεν είναι σαφές πόσο ασφαλή ή αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια αυτά και εκτιμούν ότι η διάθεση των εμβολίων είναι μία διαδικασία μακρά που θα χρειαστεί μήνες.

Στη μάχη του εμβολίου και της πρόληψης ρίχνεται και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να διατεθούν περισσότερα από 1 δισ. στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ άλλα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την αποθήκευση ατομικών προστατευτικών μέσων, όπως μάσκες.

Οι ένοπλες δυνάμεις επίσης των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν χθες ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε μείωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του κοροναϊού – μία από τις πρώτες συγκεκριμένες ενδείξεις της επίπτωσης του ιού στις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Οι ιαπωνικές αρχές κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες να εισαγάγουν κλιμακωτά ωράρια εργασίας και τηλεδιασκέψεις προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας. Στην Ιαπωνία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 850 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess». Σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση NHK μάλιστα, ένας τέταρτος επιβάτης έχασε τη ζωή του.

 

Στο Ιράν, δύο ακόμη Ιρανοί που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό υπέκυψαν, μετέδωσε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Eghtesaonline, επικαλούμενος τον επικεφαλής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Σαβέχ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 14.

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι 61 άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον Covid-19, ενώ οι αρχές έχουν ανακοινώσει την ακύρωση συναυλιών, όπως και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και γηπέδων στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, μέχρι νεωτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος σήμερα. Το Μπαχρέιν, όπου αναφέρθηκε δεύτερο κρούσμα του Covid-19, επίσης αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Ντουμπάι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα