back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντόναλντ Τραμπ: με αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας “τρέχει” προς τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ βελτιώνονται σε μια κρίσιμη φάση της προεκλογικής περιόδου ενισχύοντας έτσι και τις πιθανότητες επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ.

Την ώρα που ο Μπέρνι Σάντερς κατέγραφε μια ευρεία νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών στη Νεβάδα για την ανάδειξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2020, νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup έδειχνε ότι τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ έφθαναν το 49%, ενώ το 48% δηλώνει δυσαρεστημένο με το έργο του.

Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017 που οι θετικές γνώμες για τον Τραμπ ήταν περισσότερες από τις αρνητικές.  Σύμφωνα μάλιστα με τον μέσο όρο των σφυγμομετρήσεων για τη δημοτικότητα του Τραμπ του FiveThirtyEight τα ποσοστά αποδοχής του αυξάνουν συνεχώς από τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία παραπομπής του. Μετά την αθώωσή του από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ βρίσκονται τώρα κατά μέσο όρο στο 43,3% έναντι 52,2% που έχουν αρνητική γνώμη. Αναφορικά με τη δημοσκόπηση του Gallup ο αναλυτής του CNN, Χάρι Έντεν σημειώνει: «Τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ ενισύχονται την κατάλληλη στιγμή (…) Πρόεδροι με ποσοστά μεταξύ 46% και 54% αυτή την περίοδο συνήθως βρίσκονται αντιμέτωποι με οριακές αναμετρήσεις για την επανεκλογή τους. Όσοι έχουν ποσοστά στο 45% ή κάτω απ’ αυτό, συνήθως χάνουν. Αν επαναληφθεί αυτό φέτος, τότε η δημοτικότητα του Τραμπ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται αρκετά για να τον καταστήσει φαβορί».

Πάνω από έξι στους δέκα Αμερικανούς «βλέπουν» επανεκλογή του Τραμπ

Σύμφωνα με άλλη, χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov για το CBS News 65% των ψηφοφόρων λένε ότι ο Τραμπ «σίγουρα» ή «πιθανώς» θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ το 35% έχει αντίθετη γνώμη.

Πάνω από εννιά στους δέκα Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο, άποψη με την οποία συμφωνεί και το ένα τρίτο των Δημοκρατικών. Αν και μόνον το 42% από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους είπαν ότι έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν, έξι στους δέκα απ’ όλους τους ψηφοφόρους λένε ότι η ψήφος τους δεν θα επηρεαστεί από το ποιος θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία ή από το τι θα κάνει ο Τραμπ στο διάστημα μέχρι τις εκλογές.

Σε θεωρητικές αναμετρήσεις του Τραμπ με τους κορυφαίους έξι υποψηφίους το αποτέλεσμα είναι οριακό – μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους από τον Πρόεδρο. Μεταξύ των Δγημοκρατικών ψηφοφόρων το 49% πιστεύει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ και το 46% έχουν ανάλογη γνώμη για τον Σάντερς. Στην τρίτη θέση ακολουθούν με 36% η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Newsroom Αθήνα ,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα