back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κοινωνία γύρισε σελίδα. Όχι άλλο κάρβουνο

Διαβάστε επίσης

Απόλυτα θετικό χαρακτήρισε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου το πρώτο επτάμηνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, από το βήμα της οποίας έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από δω και πέρα, ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους και στην κριτική που ασκήθηκε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει αν δεν υπάρχει άλλο κέντρο, υπογράμμισε ότι πριν ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις είχε προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικαντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις των επόμενων μηνών για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε 4, οι οποίες αφορούν στα εξής:

-Υλοποίηση της δέσμευσης για φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης
-Ξεκινά η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μέχρι τον Ιούνιο μια στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και σύντομα θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τον συμπληρωματικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα
-Ψηφίζεται άμεσα νέος νόμος για συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο των πόλεων και «το αναφαίρετο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάποιων να διαδηλώνουν, δεν θα γίνεται εμπόδιο για την καθημερινή ζωή και κίνηση των υπολοίπων», όπως είπε
-Οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν και από νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια. Στο εξής κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώσει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε εξάλλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αφού υπογράμμισε ότι πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και στο ότι η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε τη χώρα ξανά, τόνισε: «Αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Γιατί οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να δουλεψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση χωρίς όμως προϊόν για να προσφέρει», και σημείωσε ότι «η τηλεσκηνοθεσία, τα συνοδευτικά βίντεο και οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή». «Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα», σχολίασε χαρακτηριστκά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν ασκήθηκε καμία σοβαρή κριτική και δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη θέση και καμία θετική πρόταση, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μη διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών και το πολύχρωμο των καιρών
«Είναι πολύ πίσω», πρόσθεσε και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παρουσίασε μία εικόνα της χώρας «που μόνο εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε σύγκριση του πρώτου επτάμηνου 2015 με το πρώτο εφτάμηνο της νέας κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τότε υπήρξαν capital controls, ενώ τώρα έχουν καταργηθεί, το δεκαετές ήταν 24,6%, ενώ σήμερα για πρώτη φορά κάτω από 1% και τότε υπογραφόταν το τρίτο μνημόνιο, ενώ σήμερα έχει κλείσει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε 7 μήνες ψηφίστηκαν 50 σημαντικά νομοσχέδια και τόνισε ότι καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε όχι μόνο έτοιμοι και γρήγοροι στη νομοθέτηση αλλά και αποφασιστικοί στην υλοποίηση.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που έφεραν στη χώρα την διεθνή εμπιστοσύνη και τόνισε ότι αυτό είναι στοιχείο καθοριστικό για την παρούσα συγκυρία και για το μέλλον. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα, αλλά και θεμέλιο για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», όπως ανέφερε.

Με αφορμή εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί “αρμών της εξουσίας”, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι πρόσφατες εκλογές «δεν αφορούσαν μόνο την οικονομία αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας» και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ομολόγησε ανοιχτά ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την διάκριση των εξουσιών». Επικαλούμενος μάλιστα ότι και ο κ. Πολάκης μίλησε για «αλλαγή συχετισμών στη Δικαιοσύνη», τόνισε ότι «τα λόγια τους είναι ανατριχιαστικά και η πολιτική τους ολοκληρωτική και επικίνδυνη».

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε και η αυτοκριτική, καθώς υπογράμμισε ότι «στην μάχη της συνολικης ανάταξης δεν αποκλείονται και λάθη» και πρόσθεσε ότι «η ορμή μας πρέπει να συνοδεύεται και από την διαρκή επιφυλακή για άμεση διόρθωση των αστοχιών μας».

«Η ειλικρινής αυτοκριτική δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σθένους. Και τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπετα να μας αποπροσανατολίζουν», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και ειδικά στο μεταναστευτικό αναγνωρίζοντας ότι «αιφνιδιαστήκαμε και εμείς από την ένταση και την πολυμορφία του θέματος, όμως αντιδράσαμε».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα