back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προθεσμία έως 31/3 για επανένταξη στις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Διαβάστε επίσης

Διορία έως τις 31 Μαρτίου έχουν περίπου 50.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στη ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις.

Ήδη, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας ξεκινά η διαδικασία διαχωρισμού των οφειλών σε τρεις κατηγορίες : εισπράξιμες, επισφαλείς και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Στην συνέχεια, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ενεργοποιήσει την διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθμιση, είναι η πληρωμή όλων των δόσεων που χάθηκαν, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Σαφάρι για τα χρέη

Δεδομένου ότι τα χρέη προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ, οι οφειλές θα περάσουν από την… κρησάρα των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Με την έκθεση ελέγχου, βεβαιώνεται:

Α. Ότι διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα με κάθε πρόσφορο μέσο για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και, ιδίως ότι:

– Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη ή γνωστοποιήθηκε, μέσω τρίτων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

– Ελήφθη αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη, τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής του.

– Ελήφθησαν πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, όπως έχει διαμορφωθεί, βάσει των δηλώσεών του, καθώς και για τα εισοδήματά του από εκμισθώσεις ακινήτων.

– Διερευνήθηκαν τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, οι οποίες να υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης.

– Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα.

– Αξιοποιήθηκε οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο στοιχείο ή πληροφορία αναφορικά με την εισπραξιμότητα της οφειλής, ιδίως ο χαρακτηρισμός ως ανεπίδεκτης είσπραξης οφειλής του ίδιου προσώπου προς το Δημόσιο.

Β. Ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που εντοπίστηκε.

Γ. Επεβλήθησαν κατασχέσεις για το σύνολο της οφειλής εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην ημεδαπή σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα.

Δ. Υπεβλήθησαν σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα του αν 86/1967 σε όσες περιπτώσεις ήταν δυνατή η υποβολή τους.

Ειδικές περιπτώσεις

Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, πιστοποιείται ότι έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, που διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο δικαστήριο.

Σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι ανωτέρω έρευνες, ενέργειες και μέτρα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων τους, σύμφωνα με την κληρονομική μερίδα καθενός, όπως αυτοί καθορίζονται με διαθήκη ή επί εξ αδιαθέτου διαδοχής, όπως προκύπτουν από πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, χωρίς να προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής τους χρέους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα