back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χωρίς συμφωνία η σύνοδος – εξπρές της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2021-27

Διαβάστε επίσης

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία» δήλωσε ο κ. Μισέλ, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου είχε χθες και σήμερα σειρά διμερών ή και πολυμερών επαφών με αρχηγούς κρατών μελών, ενώ πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό.

«Δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, χαριτολογώντας πρόοσθεσε ότι η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι “δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας”.

Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από την συζήτηση που γίνεται για τους πόρους στην ΕΕ, η πολιτική της κυβέρνησης υλοποιείται σύμφωνα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Σε ό,τι αφορά την μη επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πρώτη απόπειρα επίλυσης του εξαιρετικά δύσκολου σταυρόλεξου και εκτίμησε ότι μετά τις διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, θα καταστεί δυνατόν να υπάρξει συμφωνία την επόμενη φορά. Εξέφρασε παράλληλα την βεβαιότητα ότι δεν θα χάσουν πόρους οι αγρότες και ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» δσημείωσε χαρακτηριστικά

” Κανένα σχόλιο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υπόθεση των “προστατευόμενων μαρτύρων” και την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. “Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση την δουλειά τους και η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει την δουλειά της”, σημείωσε.

Γιάννης Παπαγεωργίου – Απόστολος Χονδρόπουλος

  • Ετικέτες
  • ΕΕ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα