back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Χανάου στη Γερμανία που κόστισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους χθες το βράδυ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου

Για Γερμανία: Νεκρός μέσα στο σπίτι του βρέθηκε σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία ο ύποπτος για τη διάπραξη των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους στην πόλη Χανάου, όχι μακριά από τη Φραγκφούρτη, στο κρατίδιο της Έσσης Στην κατοικία του υπόπτου βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, αγνώστου για την ώρα ταυτότητας. Έντεκα συνολικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς που έπεσαν χθες σε δυο διαφορετικά μπαρ στην πόλη Χανάου στη «χειρότερη» νύχτα για την γερμανική πόλη, όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κλάους Καμίνσκι. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, στους νεκρούς περιλαμβάνεται επίσης ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης και ένας ακόμη άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο ίδιο διαμέρισμα. Οι εννέα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο όταν πυροβολήθηκαν σε δύο διαφορετικά μπαρ με ναργιλέδες, περίπου στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα). Μόλις τέσσερις ημέρες πριν, ένα ακόμη ανάλογο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια τούρκικου σόου, στο οποίο σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Το κίνητρο και στις δύο επιθέσεις παραμένει ακόμη άγνωστο.

Για κοινοτικό προϋπολογισμό: Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες μια και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν η δεύτερη χώρα σε εισφορές έχει πλέον αποχωρήσει. Οι χώρες όμως που παραμένουν, καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές και για το λόγο αυτό είναι δυσαρεστημένες. Το κενό των 60 έως 75 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφήνει το Brexit μπορεί να καλυφθεί μόνο από ένα μείγμα λιτότητας και υψηλότερων εισφορών, δήλωσε ο Γκύντερ Έντιγκερ, πρώην Επίτροπος Προϋπολογισμού, τον Μάιο του 2018 όταν είχε παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναφέρει η DW. Οι μικρότεροι καθαροί εισφορείς όπως είναι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία δηλώνουν ότι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων κατά την επόμενη επταετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να παραμείνει στο 1% των οικονομικών επιδόσεων ή στα 1.000 δις ευρώ. Η Γερμανία είναι η χώρα που καταβάλλει τις μεγαλύτερες εισφορές με 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι εισφορές της στο μέλλον θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι το 2027 στα 20 ή στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για την πρώτη μέρα… της πιο ιερής διαδικασίας που συμβαίνει κάθε επτά χρόνια. Τι θα συζητηθεί σήμερα; το κενό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της πρότασης της Κομισιόν για το νέο πολυτετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ για το προσχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού που είναι περίπου 6 δισ ευρώ κάθε χρόνο για τα 27 κράτη – μέλη. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι κάτι περισσότερο από χρήματα. Είναι η προστιθέμενη αξία της Ε.Ε για ένα κοινό καλό της Ευρώπης… ή όπως τουλάχιστον διατυπώνεται. Είναι για την ανησυχία που νιώθει κανείς ότι είναι σε χειρότερη μοίρα από τον γείτονά του, για τον φθόνο και την περηφάνεια. Πρόκειται για μια άσκηση αυτοπροσδιορισμού… πρόκειται για χώρες των καθαρών συνεισφορέων ή όχι; Και είναι τελικά μια άσκηση διαπραγμάτευσης που αφορά τον τρόπο που διαχειρίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για Τουρκία – Μόσχα: Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου για νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αυτή τη φορά εναντίον του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ. Αυτό δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του “έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για να ξεκινήσει τις δικές της επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ”. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: “Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες που έχει στη διάθεσή του το συριακό καθεστώς για να σταματήσει την επίθεσή του στο Ιντλίμπ. Αυτές είναι οι τελευταίες προειδοποιήσεις μας”. Ο Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει από τον Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών συμμάχων της Αγκυρας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δη η Αγκυρα έχει στείλει στο Ιντλίμπ χιλιάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα και δυνάμεις πυροβολικού, που περιμένουν διαταγές για να αναλάβουν δράση. Στη χθεσινή ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα συνεχιστούν, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι “απέχουμε πολύ από το να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Απαντώντας στον Ερντογάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, τον κάλεσε να αναλογιστεί ότι “μια επιχείρηση (της Τουρκίας) εναντίον των νόμιμων συριακών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο”. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι δεν έχει σχεδιαστεί κάποια συνάντηση, ούτε καν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Ερντογάν για τη διευθέτηση της κρίσης.Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, όπου επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στον Μπασάρ Ασαντ έναντι των απειλών που δέχεται από τον Ερντογάν. “Είναι απολύτως φυσικό ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις τους για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, απάντησαν στις απαράδεκτες προκλήσεις”, υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.Τα συριακά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη έμφαση στη χθεσινή αεροπορική πτήση ανάμεσα στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, την πρώτη μετά το 2012, όταν μεγάλο μέρος του Χαλεπίου έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Η αεροπορική επανασύνδεση των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Συρίας ήταν μια κίνηση ισχυρής συμβολικής σημασίας, λίγες ημέρες μετά την προέλαση του κυβερνητικού στρατού στην ύπαιθρο της επαρχίας Χαλεπίου, η οποία χάρισε στις κυβερνητικές δυνάμεις τον έλεγχο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Μ5, που συνδέει οδικά τη Δαμασκό με το Χαλέπι.

Για Λιβύη: Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να διασώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη, οι οποίες κατέρρευσαν προτού καλά καλά ξεκινήσουν την Τρίτη, καθώς η αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ αποσύρθηκε από αυτές. Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Σαράζ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης στη Γενεύη. Στη διάρκεια της ημέρας, όμως, οι δυνάμεις του Χαφτάρ βομβάρδισαν το λιμάνι της Τρίπολης, που χρησιμεύει για να φτάνουν στη λιβυκή πρωτεύουσα τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και όπλα, πολεμοφόδια και μισθοφόροι της Τουρκίας, η οποία ενισχύει τον Σαράζ.Αρχικά ο ΛΕΣ είχε ανακοινώσει ότι έπληξε και βύθισε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης, αργότερα όμως ανέφερε ότι χτύπησε αποθήκη όπλων. Θεωρώντας την επίθεση παραβίαση της εκεχειρίας, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Σαράζ αποχώρησε το βράδυ της Τρίτης από τις συνομιλίες, αν και δεν αναχώρησε από τη Γενεύη. Χθες ο Χαφτάρ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ναυτική επιχείρηση που αποφάσισε η Ε.Ε. με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Μιλώντας σε βουλευτές του, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι “η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη”, ενώ σε άλλο σημείο χαιρέτισε την απόφαση του Σαράζ να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συνομιλίες της Γενεύης.

Για προσφυγικό: Μακροσκελές ρεπορτάζ για τα προσφυγόπουλα που ζουν στη Μόρια της Λέσβου και τις ανησυχητικές ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων φιλοξενεί η Zeit. «Όταν παιδιά προσφύγων φθάνουν στην Ευρώπη, στην πλειοψηφία τους είναι ακόμη υγιή. Γνωρίζουν τον πόλεμο και τη βία, αλλά για κάποια από αυτα η ιστορία της δυστυχίας ξεκινά εδώ, στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο. Εδώ χτυπά η παράξενη ασθένεια», αναφέρει το ρεπορτάζ σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η περίεργη αυτή ψυχολογική νόσος με τα «ανεξήγητα συμπτώματα» που εμφανίζονται σε εμφανώς υγιή παιδιά αποκαλείται «απάθεια». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι γιατροί αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη κλινική εικόνα όταν τα παιδιά γίνονται παθητικά σε τουλάχιστον τρεις από τους ακόλουθους τομείς: στην ομιλία, το φαγητό, την κινητικότητα, την κοινωνική ζωή, την φροντίδα του σώματός τους, την υγιεινή, την διάθεση για λήψη μέτρων περίθαλψης και ενθάρρυνσης. Η ασθένεια αυτή ξεκινά σταδιακά, στη χειρότερη περίπτωση εξελίσσεται σε καταθλιπτική απάθεια μέχρι σε κατατονία, σε μια κατάσταση ακαμψίας». Όπως επισημαίνει το άρθρο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια κοινή περιγραφή και εξήγηση της ασθένειας, ενώ συνήθως προσδιορίζεται με πολλές ονομασίες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλοι παιδοψυχολόγοι από σκανδιναβικές χώρες, κάνουν λόγο επίσης και για το «σύνδρομο παραίτησης» που επίσης παρατηρείται σε πολλά παιδιά και στη Σουηδία αναγνωρίζεται πλέον ως «ψυχική ασθένεια». Στην περίπτωση αυτή βασικό χαρακτηριστικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η «απώλεια της ελπίδας», ενώ σύμφωνα με τη Σουηδή παιδοψυχολόγο που μιλά στην Zeit «το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε και στους κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης μετά τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο». Και στα παιδιά της Μόριας παρατηρείται απώλεια της ελπίδας. «Στη Μόρια λείπουν τα βασικά, καθαρό νερό, τρόφιμα, τουαλέτες, ένα ζεστό κρεβάτι, ένα ήσυχο μέρος για παιχνίδι» παρατηρεί το ρεπορτάζ συμπληρώνοντας ότι «τα παιδιά είναι διαρκώς άρρωστα, καταγγέλλουν οι μητέρες της Μόριας». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «στη Μόρια ζουν για την ώρα πάνω από 6000 παιδιά. Πολλά εξ αυτών για ενάμιση ή δύο χρόνια».
Συνένευξη επίσης στην Ζeit παραχώρησε ο Φ. Λεζερί, επικεφαλής της Frontex. Σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδα σχετικά με το αν οι υπάλληλοι της Frontex δικαιούνται να φέρουν όπλα ο ίδιος απαντά: «Ορισμένοι από τους συνοριοφύλακές μας θα φέρουν όπλα, όπως και οι εθνικοί συνοριοφύλακες». Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι οι συνοριοφύλακες οφείλουν να αποτρέπουν όσους περνούν παράνομα τα σύνορα «διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε πια σύνορα» και ότι αυτά είναι «ο πυρήνας της κυριαρχίας ενός κράτους». Σημειώνει ωστόσο ότι «η βία πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσήκοντα τρόπο». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό, διερωτάται ο δημοσιογράφος και ο Φ. Λεζερί απαντά: «Η χρήση όπλων μπορεί να είναι μόνο το έσχατο μέσο. Από τότε που υπάρχει η Frontex, κανένας υπάλληλός μας δεν έχει πυροβολήσει ποτέ». Όσο για την πιο έντονη ανάμνηση που έχει στα πέντε χρόνια που διατελεί στη θέση αυτή, απαντά: «Η επίσκεψή μου στη Λέσβο και τη Χίο τον Σεπτέμβριο του 2015. Υπήρχε παντού χάος». Θεωρεί μάλιστα ότι τότε η κατάσταση ήταν «πολύ χειρότερη» σε σχέση με σήμερα. «Ένα έγινε σε εμένα σαφές: ότι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά.

Για Brexit: Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο που αφορά τη νέα “εντολή” της Ε.Ε για τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και πολύ πιθανόν οι συζητήσεις αυτές να συνεχιστούν τη Δευτέρα.
Όπως έγινε πάντως γνωστό και αναφέρει το Politico, “μετά το Brexit οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να έχουν φθηνό εργατικό προσωπικό από μετανάστες, προκαλώντας πανικό. Ποια είναι η συμβουλή της κυβέρνησης; Να κατασκευάσετε ρομπότ…
Και σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μουσικά γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο : οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές θα χρειάζονται βίζα από τον Ιανουάριο του 2021 με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει ήδη εκμηδενίσει κάθε ελπίδα ελεύθερης μετακίνησης

Για Brexit – Παρθενώνα: «Oι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας ενδεχομένως να μην αφορούν μόνο τις ποσοστώσεις της αλιείας και τους δασμούς αλλά και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα» αναφέρει σε ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung με τίτλο ««Ζητά η ΕΕ από το Λονδίνο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα;» και σημειώνει: «Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και με την υποστήριξη της Ιταλίας και της Κύπρου, συμπεριλήφθηκε στο διαπραγματευτικό σχέδιο της ΕΕ, ρήτρα σύμφωνα με την οποία ‚πολιτιστικά αγαθά που έχουν μεταφερθεί παράνομα‘ πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους‘. Η διάταξη αυτή προβλέπεται προκειμένου να τεθεί το θέμα των παράνομα εξαγόμενων αρχαιοτήτων».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «στο Λονδίνο φοβούνται ότι η Ελλάδα υπολογίζει με τον τρόπο αυτόν να πάρει πίσω τα γλυπτά της Ακρόπολης, τα οποία εδώ και διακόσια χρόνια εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Οι Έλληνες ζητούν την επιστροφή τους για χρόνια χωρίς επιτυχία». Το δημοσίευμα κάνει μάλιστα αναφορά σε πρόσφατες δηλώνεις της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία έκανε λόγο για «προφανή κλοπή». Στη συνέχεια το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στην ιστορία», στο πώς ο Λόρδος Έλγιν, τότε πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τα απέσπασε με δόλο από τον Παρθενώνα έχοντας λάβει «επίσημη άδεια» το 1801 και το 1816 τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. «Τόσο ο Έλγιν όσο και το Βρετανικό Μουσείο επικρίθηκαν έντονα τον 19ο αιώνα. Ο Χέρμαν φον Πούκλερ-Moυσκάου έκανε λόγο για ‚βεβήλωση‘ της Ακρόπολης, ο Λόρδος Βύρωνας και ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος μιλούσαν καταγγελτικά για ληστεία. Πολλοί θεωρούν την βρετανική ιδιοποίηση των ‚Ελγίνειων μαρμάρων‘ ως μια από τις πιο εντυπωσιακές κλοπές έργων τέχνης». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τους Times «η βρετανική κυβέρνηση έχει θυμώσει με τη διάταξη αυτή. Επιστροφή ‚δεν πρόκειται να γίνει‘ σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της. Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Χάρτβιγκ Φίσερ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο BBC, την επίσημη βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία τα γλυπτά μεταφέρθηκαν ‚με ρητή άδεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας‘, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα