back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι τέσσερις στόχοι του Κ. Μητσοτάκη σήμερα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Με τέσσερις βασικούς στόχους, που αφορούν τόσο στις παραδοσιακές πολιτικές της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και στις δύο νέες προκλήσεις, το προσφυγικό- μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Συνοχής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει, μεταξύ άλλων, την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και να ζητήσει στήριξη στη χώρα μας για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. “Είναι δίκαιο για μία χώρα η οποία τα τελευταία 10 χρόνια απώλεσε το 25% του οικονομικού της μεγέθους, να υποστηριχθεί περισσότερο από το κατεξοχήν εργαλείο συνοχής το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση”, έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα αυτό.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με σαφή θέση ότι δεν μπορεί η χώρα μας να δεχτεί ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνονται, είτε από τις άμεσες ενισχύσεις, είτε από τον δεύτερο πυλώνα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, διατυπώνεται προβληματισμός για το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί σημαντικά, με ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX και εκείνο που θα επισημανθεί είναι πως η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής και θα διεκδικήσει μέχρι τελευταία στιγμή ικανοποιητικά κονδύλια.

Αναφορικά τέλος με την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα επιμένει στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σημειώνοντας πως η ίδια έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους, να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023, πλην μίας, η οποία θα κλείσει το 2028 και θα επιμείνει στο αίτημα για μία ικανή χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπίσει τη μετάβαση στη νέα εποχή και να μην μείνει κανένας πίσω στη Δυτική Μακεδονία ή στη Μεγαλόπολη.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πάντως ότι το αντικείμενο της συνεδρίασης συνιστά μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες. Και τούτο διότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τις τέσσερις προκλήσεις (Πολιτική Συνοχής, Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, κλιματική αλλαγή) ταυτόχρονα με δύο προβλήματα: Μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς – το Ηνωμένο Βασίλειο – αποχώρησε από την Ε.Ε, ενώ οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό.

«Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου», επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι τονίζουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός τη ΕΕ που είχε συναντηθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του κ. Μισέλ για το ΠΔΠ και σε αυτή την συνάντηση είχε αναπτύξει και το πολιτικό σκεπτικό ότι η ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στη χώρα, πρέπει να στηριχθεί από την ΕΕ.

 

Απόστολος  Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα