back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Αθηναίοι τίμησαν την Κυρά τους

Διαβάστε επίσης

Η Κυρά των Αθηνών, η Αγία Φιλοθέη, η γυναίκα που διέθεσε τα πάντα για τους συνανθρώπους της και μαρτύρησε για την πίστη και τα ιδανικά της

Στο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας, το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, την οικία της Αγίας Φιλοθέης, τιμήθηκε η μνήμη της, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου με επετειακή εκδήλωση, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από το Τμήμα AHEPA HJ – 40 Ψυχικού «Αγία Φιλοθέη», τον ιστορικό «Σύλλογο των Αθηναίων» και το «Σύλλογο Φίλων Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους».

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκκλησίας, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» Λευτέρης Σκιαδάς, αφηγήθηκε την ιστορία και το τιτάνιο για την εποχή έργο της Αγίας Φιλοθέης κάνοντας λόγο για τεράστια προσωπικότητα  με κοινωνικές, πολιτικές, εθνικές και οικονομικές διαστάσεις. «Στο πιο βαθύ, χρονικά, σημείο της Τουρκοκρατίας, τον 16ο αιώνα, όταν οι γυναίκες δε τολμούσαν να ξεμυτίσουν από τους σπίτι τους, μία γυναίκα δημιουργεί κοινωνικές δομές. Να σημειώσουμε ότι κοινωνικές δομές θα εμφανιστούν την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα» θα πει ο κ. Σκιαδάς.

Για τη ζωή και το έργο της Αγίας Φιλοθέης και την Αθήνα της εποχής μίλησε επίσης ο επίκουρος καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

«Γιορτάζουμε την μνήμη της προστάτιδας του τμήματός μας της Αγίας Φιλοθέης με αυτή την επετειακή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά, ωστόσο, ελπίζουμε να γίνει έθος και θεσμός» επισήμανε, στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Τμήματος της οργάνωσης AHEPA HJ – 40 Ψυχικού «Αγία Φιλοθέη» Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους. που απέδωσαν ιεροψάλτες – μέλη του «Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», υπό τη χοραρχία του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας  Δημοσθένους Παϊκοπούλου.

Η Αγία Φιλοθέη

Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 ή το 1545 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας. Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και έγινε μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και απεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Στη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση της αφιέρωσε την πατρική και προσωπική της περιουσία. Ιδρύει σχολεία, βιοτεχνικά και χειροτεχνικά εργαστήρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία, κ.α. Το συγκρότημα αυτό ονομάζεται «Παρθενώνας» και εκεί βρίσκουν καταφύγιο και περίθαλψη (υλική και πνευματική) αδιακρίτως Έλληνες και Τούρκοι. Προσφέρει μεγάλα ποσά για την απελευθέρωση των Κύπριων αιχμαλώτων, ενώ ιδιαιτέρως φροντίζει για τη φυγάδευση των γυναικών στα νησιά, προκαλώντας όλεθρο στα χαρέμια των Τούρκων. Παράλληλα, ιδρύει παραρτήματα στο Χαλάνδρι, τα Πατήσια, το Ψυχικό, την Καλογρέζα. Στην περιοχή του Ψυχικού άνοιξε ένα πηγάδι για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν ώρες κάτω από το ζεστό ήλιο, διότι το νερό ήταν λιγοστό στην αττική γη. Λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της μοναχής Φιλοθέης πήρε η περιοχή το όνομά της. Και η περιοχή της Καλογρέζας οφείλει το όνομά της από τη μονή που εκεί ίδρυσε η Φιλοθέη, τη μονή της Καλογραίας.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την οργή των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε και  με την προστασία νέων γυναικών μουσουλμάνων. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα