back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Άρειος Πάγος: εφαρμόστε την ΥΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Διαβάστε επίσης

Εφαρμόστε την υπουργική απόφαση για τους προστατευόμενους μάρτυρες.Αυτό είναι το “δια ταυτα” της απάντησης του Αρείου Πάγου στο ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Νοvartis.

Συγκεκριμένα στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευομενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και έαν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγήςπου εχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες ,αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.

Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα ΑΠ στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικες ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Νίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα