back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο κοροναϊός πλήττει τη ναυτιλία

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις, που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια ναυτιλία εξαιτίας του «λουκέτου» στα ναυπηγεία της Κίνας, αναλαμβάνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Σημειώνεται ότι τα κινεζικά ναυπηγεία επέλεγε η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτιλιακών εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο των πλοίων τους ή και να προχωρήσουν σε εργασίες επισκευών.

Με την υπολειτουργία των ναυπηγείων όμως λόγω του κοροναϊού εκατοντάδες είναι τα πλοία, που δεν μπορούν να δεξαμενισθούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η ΕΕΕ με επιστολές της προς τους υπουργούς Ναυτιλίας της χώρας μας, της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των νησιών Μάρσαλ και Μπαχάμες, αλλά και προς τους νηογνώμονες ζητά τη λήψη μέτρων για το πρόβλημα που έχει προκύψει προτείνοντας παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρει στις επιστολές της: «Η ενδημία του κορονοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα που αφορούν στα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμένες της Κίνας ή χωρών της Ν.Α. Ασίας, που γειτνιάζουν με αυτήν.
Μεταξύ των ανωτέρω περιπτώσεων, συγκαταλέγονται και φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους, που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς, οι οποίες συνήθως
προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρέχεται η σχετική ευχέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία, να αντιμετωπίσει με ευρύ πνεύμα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων.
Επίσης, να συμπεριλάβει στις περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας και την αδυναμία ή δυσκολία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και τις συνεπαγόμενες εκ των λόγων τούτων καθυστερήσεις».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα