back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για μια νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Λιβύη: “Τέλος στην επιχείρηση Σοφία” αναφέρει το Politico. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε συμφώνησαν χθες να ξεκινήσουν μια νέα ναυτική επιχείρηση στη κεντρική Μεσόγειο με τρεις όρους: Η προηγούμενη επιχείρηση που υποτίθεται θα έκανε αυτό ακριβώς – η Επιχειρήση Σοφία – έπρεπε να τελειώσει. Η περιοχή … της νέας επιχείρησης μετακινείται πιο ανατολικά. Και το περιεχόμενο της θα πρέπει να αλλάξει δεν θα πρέπει να λειτουργεί πια ως ένας υποτιθέμενος παράγοντας διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν με πνιγμό (μετανάστες ή διακινητές κατά τους Αυστριακούς) στη Μεσόγειο.
Σε ένα συμβιβασμό προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες της Αυστρίας ότι μια ναυτική αποστολή μπορεί να φέρει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη, τα πλοία της ΕΕ θα σταματούν και θα ελέγχουν ύποπτα καράβια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου γίνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι του λαθρεμπορίου όπλων, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς που συνήθως χρησιμοποιούν οι μετανάστες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως αυτό είναι αποδεκτό αλλά η Βιέννη θα παρακολουθεί έντονα οποιαδήποτε σημάδια για το εάν η αποστολή, η οποία χρειάζεται αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας, θα προσελκύσει μετανάστες που θα θέλουν να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα σε μια πρώτη απόπειρα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Η απόφαση ελήφθη “ύστερα από μακρές συζητήσεις – ίσως τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ή ένταση από όσο θυμάμαι” δήλωσε ο Μπορέλ. Η νέα επιχείρηση θα περιλαμβάνει παρακολούθηση μέσω δορυφόρων τόσο από αέρος όσο και θαλάσσης σχετικά με το εάν εφαρμόζεται η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο Μπορέλ είπε πως οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις στην επόμενη συνάντηση τους τον Μάρτιο για το πώς θα επιβληθεί το εμπάργκο σε μια συνοριακή γραμμή 1,200 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Αίγυπτο έως την άκρη της Λιβύης. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί νέο.. όνομα για τη νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση.
Αρχικά ο Μπορέλ ήλπιζε ότι θα αναβιώσει την τωρινή στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, γνωστή ως Επιχείρηση Σοφία, η οποία σταμάτησε την ανάπτυξη πλοίων τον περασμένο Μάρτιο αφότου η Ιταλία, όπου υπήρχε έντονο ξενοφοβικό κλίμα, ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται πλέον στο έδαφός της μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. Μια από τις συμβιβαστικές λύσεις ήταν η χρήση αεροσκαφών, αντί πλοίων, που θα εντοπίζουν και θα παρακολουθούν λαθρέμπορους οι οποίοι εφοδιάζουν με όπλα τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Το θέμα κυριαρχεί και στο γερμανικό Τύπο για τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δηλαδή να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ακόμα και με πολεμικά πλοία. Η Frankfurter Allgemeine γράφει για το θέμα: «Ως ‘αστείο’ χαρακτήρισε υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος των ΗΕ το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ξένοι παράγοντες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν το σέβονται και δεν υπάρχει κάποιος που να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να ελέγξει την κατάσταση. Και η νέα αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Διότι ακόμα και αν ελέγχονταν ύποπτα πλοία, ο κύριος όγκος των όπλων θα μεταφερόταν, στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο, μέσω αέρος ή εδάφους».
Παρόμοια είναι και η άποψη της εφημερίδας Tagesspiegel: «Όσο τα αεροπλανοφόρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ιορδανία προμηθεύουν με όπλα τους μαχητές του Χαφτάρ και όσο τα πολεμοφόδια περνάνε από τα χερσαία σύνορα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο εμφύλιος στη Λιβύη θα συνεχίζεται».
Τέλος, η Frankfurter Rundschau υπογραμμίζει: «Η νέα αποστολή είναι ένας άγονος συμβιβασμός. Η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο μακριά από του δρόμους που παίρνουν οι πρόσφυγες για να έρθουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να πρέπει να περισυλλέξει ναυαγούς. Σε αυτό επέμεναν η Αυστρία και η Ουγγαρία. Για άλλη μια φορά ο καταναγκασμός της ομοφωνίας οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Είναι καιρός να αλλάξει κάτι».

Για Βαλκάνια – Ε.Ε: “Μετά τον πολιτικό σεισμό: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι “δεν περιμένει κάτι” από τη Σύνοδο του Μαρτίου κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα της διεύρυνσης και την ένταξη της χώρας στην Ένωση. “Ας μη μιλήσουμε για ημερομηνίες και μήνες. Ο Μάρτιος δεν υπάρχει” είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες όταν ρωτήθηκε για την προοπτική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου να δώσει το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ο αποκλεισμός μας τον Οκτώβριο προκάλεσε “πολιτικό σεισμό” στη χώρα του, προσέθεσε.
Έχει και πλεονεκτήματα: Η Αλβανία πάντως… πήρε χθες “χρυσό εισιτήριο” από την Ε.Ε. “Ο Ράμα ήλπιζε ότι η Διάσκεψη των Δωρητών τη Δευτέρα θα απέφερε στη χώρα περίπου 400 εκ ευρώ, αλλά τελικά επέστρεψε στα Τίρανα με 1,15 δισ ευρώ” δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιόζεπ Μπορέλ.
«H ΕΕ ως παράγοντας αποσταθεροποίησης» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία. Στο σχόλιο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε, εναντιωνόμενος στην αντίσταση των εθνικιστών, που κατεθύνονται από τη Μόσχα, να πείσει τους συμπατριώτες του να αλλάξει η χώρα το όνομά της και με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο καθοδόν προς την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο προέβαλε αιφνιδιαστικά βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Οι Βρυξέλλες δεν κράτησαν το λόγο τους. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε και τώρα το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στα Σκόπια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εθνικιστές θα κερδίσουν» σημειώνεται. Και η εφημερίδα καταλήγει: «Την απόδειξη ότι η φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα δεν χρησιμεύει δήθεν σε τίποτα, την έδωσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες. Ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ σχετικοποιήσει την άρνησή του. Η ΕΕ δημιουργεί και πάλι νέες ελπίδες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει σύντομα να βρουν μια κοινή δεσμευτική γραμμή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια απρόβλεπτη βαλκανική πολιτική μπορεί να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην περιοχή, όπως δείχνει η περίπτωση Ζάεφ».

Για προϋπολογισμό Ε.Ε: Καμία πρόοδος προς άρση του αδιεξόδου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν διεφάνη στη χθεσινή, τρίωρη, συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ευρέως απορριπτική ήταν η διάθεση απέναντι στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ που κατατέθηκε την Παρασκευή. Το στρατόπεδο των καθαρών συνεισφορέων (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία) επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω «εκσυγχρονισμού» του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (δηλαδή μείωση των πόρων για παραδοσιακούς τομείς όπως η ΚΑΠ και η συνοχή), αλλά και στη σημασία να διατηρηθούν οι «διορθωτικοί μηχανισμοί» (rebates) ώστε οι εισφορές των «5» να μην αυξηθούν υπερβολικά. Στο στρατόπεδο της συνοχής –από το οποίο έχει αποχωρήσει, όπως φαίνεται, η Πολωνία– οι πιο σκληροί ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, με τη στήριξη και των Βαλτικών Χωρών. Αισθητή ήταν η συναντίληψη μεταξύ των χωρών του Νότου.

Στη Γαλλία: “Μαύρη Δεύτερα η χθεσινή μέρα, όπως την αποκάλεσαν τρία συνδικάτα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, μετρό, λεωφορείων καθώς και του προαστιακού δίκτυου εξπρές (RER). Από τις 5 το πρωί ξεκίνησαν οι απεργίες σε διάφορα σημεία του Παρισιού και πορείες με στόχο το Κοινοβούλιο, όπου σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Το μεγάλο ραντεβού είχε δοθεί έξω από το κτίριο της Όπερας, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς το Κοινοβούλιο. «Ας πορευθούμε όλοι έξω από εκεί όπου μια μειοψηφία προσπαθεί να επιβάλλει μια αντι-μεταρρύθμιση που καταπατά τα δικαιώματά μας» είναι το σύνθημα του καλέσματος. Η μάχη στο Κοινοβούλιο αναμένεται σκληρή, χρονοβόρα, κοπιαστική, αφού οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί φθάνουν τον ασύλληπτο αριθμό των 41.000, εκ των οποίων τις 23.000 έχει καταθέσει το κόμμα των «Ανυπότακτων» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η παρωδία ξεκίνησε πριν δεκαπενθήμερο στην ειδική επιτροπή εξέτασης της μεταρρύθμισης, η οποία δεν κατόρθωσε να μελετήσει τις πρώτες 22.000 τροπολογίες κι έτσι το κείμενο έφθασε σήμερα με την αρχική του μορφή και τον διπλάσιο αριθμό των τροπολογιών.

Σε ένα Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία υπερπλειοψηφεί, όπως το κόμμα Μακρόν και συμμάχων (Modem-UDI ) με κοντά 380 έδρες στο σύνολο των 577, η αντίσταση της αντιπολίτευσης δεν μπορεί πλέον να εκφρασθεί παρά μέσα από το παραλήρημα των ατερμόνων τροπολογιών. Κερδίζει έτσι χρόνο, επιτρέποντας τη συνέχιση του αγώνα των απεργών. Και εδώ φαίνονται τα όρια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που με τον οργανικό νόμο της 15ης Μαίου 2001 ορίσθηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές, που είναι με θητεία 5ετίας, θα διεξάγονται αμέσως μετά τις προεδρικές. Eν τω μεταξύ, η προεδρική θητεία είχε μειωθεί το 2000, από 7 σε 5 χρόνια. Ετσι ορίσθηκε ότι οι νομοθετικές εκλογές θα διεξάγονται ανά πενταετία, λίγες εβδομάδες μετά τις προεδρικές. Στόχος της αλλαγής αυτής ήταν να δίνεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο μια πλειοψηφία στη Βουλή και να αποφεύγεται η «συγκατοίκηση», όπως την έζησε η Γαλλία με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν (αριστερά) και πρωθυπουργό τον Ζακ Σιράκ (δεξιά). Η τωρινή εμπειρία όμως δείχνει πως με μια υπερβολική πλειοψηφία του προέδρου, το Κοινοβούλιο χάνει τη νομοθετική του δύναμη και κινδυνεύει με παράλυση, κατάσταση που βιώνει τελευταία η Γαλλία. Είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές φωνές υψώνονται ζητώντας μια συνταγματική αναθεώρηση και πέρασμα σε μια 6η Γαλλική Δημοκρατία, με μια δόση αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, που πολλοί έχουν υποσχεθεί (και ο πρόεδρος Μακρόν) αλλά ουδείς έχει ακόμα υλοποιήσει.

Στη Γερμανία: Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός της Bόρειας Ρηνανίας-βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, και φερόμενος ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-κάρενμπαουερ, ετάχθη υπέρ της εκλογής μιας ηγετικής ομάδας: «Οτιδήποτε περιέχει μια ομάδα, η οποία ενσωματώνει τις διαφορετικές δεξιότητες των διαφόρων μελών της – και αυτή πρέπει να αποτελείται από κάτι περισσότερο των τριών οι οποίοι κατονομάζονται ως ενδεχόμενοι υποψήφιοι (σ.σ. από τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CDU Φρίντριχ Μερτς και τον νυν υπ Υγείας, Γενς Σπαν)–είναι καλό για το CDU ως κόμμα εξουσίας», δήλωσε χθες ο Λάσετ από το Ααχεν.
Σύμφωνα με το Politico “ο πολιτικός σεισμός στη Θουριγγία ήδη… κατάπιε έναν διάδοχο της Μέρκελ στον θρόνο, δύο και ίσως σύντομα και άλλους – υπουργού, προέδρους και κάποιους λιγότερο σημαντικούς παίκτες στη γερμανική πολιτική σκηνή. Επόμενη κίνηση: Η αριστερά “τεστάρει” τα ανακλαστικά του CDU προκαλώντας το κυβερνών κόμμα σε σχέση με έναν δικό του εκλεγμένο ηγέτη σε γερμανικό κρατίδιο.
Χθες το βράδυ, το Die Linke που κέρδισε στις τοπικές εκλογές πέρυσι επέλεξε ένα στέλεχος του CDU την Κριστιν Λιμπερκνεχτ ως την επόμενη υπουργό – πρόεδρο. Θα είναι ένα σημαντικό comeback για τη συγκεκριμένη πολιτικό που υπήρξε πρωθυπουργός μεταξύ 2009 -2014 και που θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει τη μεταβατική περίοδο στη Θουριγγία και τις νέες εκλογές. Θα είναι και μια ευκαιρία να φανεί αν μπορούν να συνεργαστούν δύο διαμετρικά αντίθετα κόμματα.
Η ειρωνεία… του πράγματος: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το καλοκαίρι του 2018 όταν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αναζητούσαν τρόπους να απαλλαγούν από την Μέρκελ αλλά τελικά έχασαν τον δικό τους αρχηγό. ΟΜάρκους Σοντερ πάντως είναι φανατικός της Μέρκελ ζητώντας από το CDU να μην την αντικαταστήσει πριν από το τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2021.
Δεν είναι αρχηγός: Μπορεί η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερνα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αργότερα μέσα στο χρόνο, όμως επί της ουσίας δεν ελέγχει τη διαδικασία διαδοχής της. Ίσως να μιλάει με τους “δελφίνους”: Φρίντριχ Μερτς, Γενς Σπαν και Αρμιν Λάσετ – αλλά ίσως οι ίδιοι δεν χρειάζονται… συντονιστή

Στην Ιταλία: Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε δήλωση του γραμματέα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με τις γυναίκες που ζητούν να υποβληθούν σε αμβλώσεις σε δημόσια νοσοκομεία, όπως επιτρέπεται από την ιταλική νομοθεσία. «Είναι σωστό οι γυναίκες να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές που αφορούν τη ζωή τους. Αλλά δεν μπορείς να βρίσκεις το τμήμα επειγόντων περιστατικών ως λύση για έναν απολίτιστο τρόπο ζωής», τόνισε ο Σαλβίνι, εξηγώντας ότι αναφερόταν σε γυναίκες που παρουσιάστηκαν επανειλημμένα σε υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων της Ρώμης και του Μιλάνου για να προχωρήσουν σε άμβλωση. «Οταν το κάνεις ακόμη και επτά φορές, σημαίνει ότι πρέπει να σου εξηγήσουν πώς πρέπει να φέρεσαι και ότι ακολουθείς λανθασμένο τρόπο ζωής» υπογράμμισε επίσης ο Ιταλός τέως υπουργός Εσωτερικών. «Με λίγες μόνο λέξεις ο Σαλβίνι κατάφερε να προσβάλει μια σειρά από κατηγορίες ανθρώπων, να επιτεθεί κατά των ιστορικών κατακτήσεων των γυναικών και της κοινωνίας μας. Χωρίς να διαθέτει, βέβαια, και κάποια επιστημονική βάση, στηριζόμενος μόνο στα λεγόμενα κάποιων νοσοκόμων», γράφει η Repubblica.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα