back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15η Φεβρουαρίου – Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: 8 στα 10 παιδιά νικούν τον καρκίνο

Διαβάστε επίσης

Τεράστια είναι τα άλματα προόδου στις περιπτώσεις παιδικού καρκίνου, ακόμα και σε μορφές που έως τώρα η επιτυχία δεν ήταν η προσδοκώμενη. Τουλάχιστον 7-8 στα 10 παιδιά με καρκίνο θα θεραπευθούν πλήρως, όπως τονίζουν οι επιστημονικοί φορείς και οι σύλλογοι γονέων με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. 

Μάλιστα με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με παιδιά που βγήκαν νικητές από αυτή τη δοκιμασία, άκουσε τις προσωπικές ιστορίες τους και συνομίλησε εκτενώς μαζί τους για τη στήριξη που έχουν ανάγκη τόσο τα παιδιά που περνούν αυτή τη δύσκολη δοκιμασία όσο και οι οικογένειές τους -όχι μόνο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας σε αριθμούς: 

-Περίπου 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. 

-Κάθε μέρα στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι, αλλά στη γηραιά ήπειρο υπάρχουν 300.000-500.000 άτομα που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. 

-Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. 

-1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. 

-Στις ανεπτυγμένες χώρες, τo 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο θεραπεύεται. 

-Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών θεραπεύεται. 

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο “Φλόγα” αναφέρει ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Οι συχνότερες μορφές είναι η λευχαιμία, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, το λέμφωμα και το νευροβλάστωμα. Στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον προηγμένο κόσμο, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι η 1η αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! 

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Καρκίνου στο Παιδί (International Childhood Cancer Day), η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) διαβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο είναι επιτυχημένη. Πρόκειται για έναν πόλεμο με πολλές και διαρκείς μάχες από τους μικρούς ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα ποσοστά ίασης είναι διαρκώς αυξανόμενα, ακόμα και σε μορφές καρκίνου που έως τώρα η επιτυχία δεν ήταν η προσδοκώμενη. Η Ελλάδα και όλα τα κέντρα αναφοράς της, τα Τμήματα 

Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα υπέρ των μικρών ασθενών. 

Νίνα Κομνηνού

  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα