back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: 2.200 νεκροί στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης από το 2002

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 2.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.900 τραυματίστηκαν μόνο στις επιχειρήσεις ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν από το 2002, καταγράφει επίσημη έκθεση αμερικανικού θεσμού για το «ανθρώπινο κόστος» των πολιτικών και ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών αυτού του είδους στην εμπόλεμη χώρα που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Από την έναρξη της αποστολής ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, που ανακοινώθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους τον Απρίλιο του 2002, ως την 31η Δεκεμβρίου 2018 συνολικά 2.214 σκοτώθηκαν εκτός περιστάσεων μάχης, ανάμεσά τους 284 Αμερικανοί, διευκρίνισε ο Τζον Σόπκο, ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), παρουσιάζοντας την έκθεση.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο πρώτος που δίνεται στη δημοσιότητα και αφορά επιχειρήσεις ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης (κατασκευή υποδομών, νοσοκομείων, σχολείων, αποκατάσταση δημόσιων θεσμών, στρατιωτική ή πολιτική εκπαίδευση…) και όχι εχθροπραξίες με τους Ταλιμπάν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν συμπεριλαμβάνει τους απολογισμούς επιθέσεων εναντίον αμερικανικών βάσεων ή επιθέσεων εναντίον πολιτικών στόχων, διευκρινίζει ο Σόπκο, που είναι επιφορτισμένος από το Κογκρέσο να παρακολουθεί την αξιοποίηση των αμερικανικών κεφαλαίων στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: 284 Αμερικανοί ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους

Από τους 284 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους, 216 ήταν στρατιωτικοί και 68 πολίτες, σύμφωνα με τον ειδικό γενικό επιθεωρητή, που προσθέτει ότι σκοτώθηκαν επίσης 100 υπήκοοι χωρών του διεθνούς συνασπισμού που είχε εμπλακεί στο Αφγανιστάν.

Όμως είναι οι Αφγανοί αυτοί που υπέστησαν τις πιο βαριές απώλειες, με 131 στρατιωτικούς και 1.447 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις που είχαν σκοπό την υποστήριξή τους. Προστίθενται σε αυτούς 124 υπήκοοι τρίτων χωρών.

«Δεν αποτιμάμε με επαρκή τρόπο το ανθρώπινο κόστος»

«Παρ’ όλες τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν για να παρακολουθείται η αξιοποίηση των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν, αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν αποτιμάμε με επαρκή τρόπο το ανθρώπινο κόστος, ιδίως για τις τρίτες χώρες και για τους Αφγανούς, των προγραμμάτων ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης ενόσω οι μάχες συνεχίζονται», καταλήγει ο Σόπκο. «Όσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη το ανθρώπινο κόστος τους, το αληθινό κόστος των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση και την σταθεροποίηση δεν θα κατανοείται πλήρως».

Στην ίδια έκθεση, γίνεται λόγος για 1.182 πρόσωπα που είτε απήχθησαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενα στο πλαίσιο επιχειρήσεων ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων που καλύπτει συνολικά.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα