back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταιγίδα Κιάρα: Χάος στη δυτική Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Tη δραματική στιγμή της κατάρρευσης ενός ξενοδοχείου από τα ορμητικά πλημμύρας στη Σκωτία κατέγραψε η κάμερα την ώρα που η καταιγίδα Κιάρα σαρώνει τη βορειοδυτική Ευρώπη αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε Βρετανία και Ιρλανδία και προκαλώντας τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων και δρομολογίων πλοίων.

Στις τρομακτικές εικόνες αποτυπώνεται η στιγμή που τα νερά γκρεμίζουν τμήμα του Bridge House Guest Hotel House στο Χάνγουϊκ της Σκωτίας, με τις Αρχές να αποκλείουν τη γύρω περιοχή και τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει δραματικά καθώς η καταιγίδα Κιάρα σαρώνει με βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους την περιοχή.
Το Χάνγουϊκ ήταν μια από τις πολλές πόλεις όπου η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμανε συναγερμό νωρίς το πρωί καθώς αναμένονται νέες βροχές και άνεμοι με ταχύτητα έως και 130 χλμ/ώρα σ’ ολόκληρη τη χώρα. «Ενώ η Καταιγίδα Κιάρα απομακρύνεται αυτό δεν σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μια πιο ήπια περίοδο από πλευράς καιρικών συνθηκών», ανακοίνωσε ο μετεωρολόγος της Υπηρεσίας Άλεξ Μπάρκιλ. «Θα παραμείνει πολύ άστατος (ο καιρός)», πρόσθεσε προειδοποιώντας για την «πιθανότητα χιονοθύελλας».

Βρετανία: Πάνω από 60.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Η υψηλότερη ταχύτητα ανέμου–150 χλμ την ώρα– καταγράφηκε στο βορειοδυτικό χωριό της Ουαλίας Αμπέρνταρον. Περισσότερες από 170 προειδοποιήσεις για πλημμύρες παραμένουν σήμερα σε ισχύ, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και κατά μήκος της νότιας ακτής.
Από χθες το απόγευμα 62.000 σπίτια σε όλη τη Βρετανία παραμένουν χωρίς ηλεκτροδρότηση, ανακοίνωσε η Ένωση Ενεργειακών Δικτύων.

Στην Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας του κινδύνου πλημμυρών στις παραθαλάσσιες περιοχές, 10.000 σπίτια, αγροκτήματα και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Τμήματα της βόρειας Γαλλίας έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να αποφεύγουν τις παραλίες.

Γερμανία: Τρεις σοβαρά τραυματίες από την καταιγίδα

Η Κιάρα έπληξε και την Γερμανία επηρεάζοντας τις σιδηροδρομικές μεταφορές και αφήνοντας πίσω της αρκετούς τραυματίες ανάμεσά τους και τρεις σοβαρά. Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά στο Ζάρεμπρουκ από την πτώση δέντρου και η μια από αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Παράλληλα, ένας έφηβος τραυματίστηκε στο κεφάλι από την πτώση ενός κλαδιού δέντρου στο Πάντερμπορν.
Η υπηρεσία γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων στη διάρκεια της ημέρας καθώς η καταιγίδα κινείται προς τα νότια της χώρας. Στη διάρκεια της νύχτας η Κιάρα σάρωσε το βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας. Πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν εκ των οποίων 420 στο Μόναχο, 190 στην Φρανκφούρτη και 150 στο Ντίσελντορφ και στην Κολονία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ένα τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Βερολίνο με 300 ως 350 επιβάτες χτύπησε ένα δέντρο που είχε πέσει στις ράγες αλλά κατόρθωσε να φτάσει στον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό έπειτα από δύο ώρες.

Βέλγιο: Πορτοκαλί συναγερμός για την καταιγίδα Κιάρα

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται και το Βέλγιο όπου έχουν ματαιωθεί περίπου 60 πτήσεις από και προς τις Βρυξέλλες. Στην πρωτεύουσα, έπεσαν δέντρα και σκαλωσιές και κάποια κτίρια υπέστησαν υλικές ζημιές χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.
Περίπου 240 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ–το τρίτο πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης–ματαιώθηκαν με τις ακυρώσεις να αφορούν κυρίως τις εταιρείες KLM, British Airways, easyJet και Lufthansa.

newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα