back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανοικτές οι πόρτες της 2ης Οινικής Έκθεσης

Διαβάστε επίσης

Δυο χρόνια μετά την ίδρυση Συνδέσμου τους, οι Μικροί Οινοποιοί Ελλάδας διοργανώνουν στην Αθήνα την δεύτερη τους οινική έκθεση, στην οποία συμμετέχουν σύσσωμα όλα τα οινοποιεία – μέλη.

Σαράντα έξι οικογενειακά οινοποιεία με έμφαση στην πρώτη ύλη και οδηγό την ποιότητα και το πείσμα να αναδείξουν το μικροκλίμα της περιοχής τους, μαζί με το πάθος και την αγάπη τους για το σταφύλι και το κρασί.

Νέα κρασιά στην έκθεση

Η 2η έκθεση παραμένει πιστή στο ραντεβού της με 46 οικογενειακά οινοποιεία από την Ξάνθη μέχρι τη Κρήτη, κι από την Κεφαλονιά μέχρι την Πάτμο. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν νέα κρασιά, παλιές σοδιές και πειραματικές οινοποιήσεις από μικρά, ξεχωριστά οινοποιεία, που αναβιώνουν και εξελίσσουν σπάνιες και ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες.

Με όραμα την εξάπλωση των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών ανά τον κόσμο, προσκαλούν το αθηναϊκό – και όχι μόνο – κοινό, και τους επαγγελματίες οίνου και εστίασης, να γνωρίσουν από κοντά μικρά, ξεχωριστά, αξιόλογα οινοποιεία που παράγουν κρασιά με χαρακτήρα, που αναβιώνουν και εξελίσσουν σπάνιες ποικιλίες, που πιστεύουν με πάθος, ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με τον τόπο, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Κρασιά έκπληξη

Νέα κρασιά, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, παλιές σοδειές και πειραματικές οινοποιήσεις έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Το Lacomatia 2018 από το Οινοποιείο Σκλάβος στην Κεφαλλονιά. Πρόκειται για έναν single vineyard οίνο από Ρομπόλα βιολογικής καλλιέργειας, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες. Το αμπελοτόπι, όπου παράγεται η πρώτη ύλη της συγκεκριμένης ετικέτας, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και σε έδαφος με μεγάλη κλίση, γεγονός που δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στο κομμάτι του τρύγου.

Ο ερυθρός οίνος «Έξοχος» της Οινοποιίας Αλατά από τη Φαλάνη της Λάρισας. Ένα πειραματικό κρασί της ερυθρής ιταλικής ποικιλίας Sangratino από την περιοχή της Ούμπρια στη Βόρεια Ιταλία. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καλλιεργήθηκε πειραματικά και πρόσφατα κατατέθηκε φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξή της στον κατάλογο ποικιλιών.

Εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση από την Οινοποιία Αλατά είναι το μονοποικιλιακό Ασύρτικο, που αυτή τη χρονιά οινοποιήθηκε με φυσικές ζύμες. Στα σχέδια της οινοποιίας είναι η οινοποίηση με φυσικές ζύμες να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κρασιά της.

Ολοκαίνουργια πρόταση είχε και το Οινοποιείο Γκίκα από τα Σπάτα Αττικής. Ένα blend από Αυγουστιάτη και Grenache, δροσερό με ωραία οξύτητα, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Οικογενειακή οινική κουλτούρα

«Ξεχωριστά κρασιά από ξεχωριστούς ανθρώπους, είναι η ταυτότητα της έκθεσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό και να φέρνει κάθε χρόνο κοντά στο κοινό την ιδιαίτερη οικογενειακή οινική κουλτούρα της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά στον 9.84 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών οινοπαραγωγών Θανάσης Ντούγκος, οινοποιός που δραστηροποιείται στην περιοχή της Ραψάνης

Η έκθεση πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στις 19:00, στο Hub Events ( Αλκμήνης 5, Πετράλωνα).

Τι λένε οι οινοπαραγωγοί

Ο Αλέξανδρος Σταύρος Χιωτάκης, οινοπαραγωγός από την Δράμα, δήλωσε ότι η παροχή του βγάζει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά. «Το σπεσιαλιτέ της δικής μας παραγωγής είναι ένα κρασί περιορισμένης διάθεσης, βγαίνουν μόνο 930 φιάλες κάθε χρόνο, το «Μαυροτράγανο» που είναι ερυθρό ξηρό κρασί. Είναι κρασί του 1916 που περνά από διαδικασία επεξεργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο οινοπαραγωγός Ηλίας Μπαγώτης από την Βόρεια Ελλάδα δήλωσε ότι στόχος είναι να τους γνωρίσει το κοινό μέσα από αυτή την έκθεση. Η σπεσιαλιτέ μας είναι δυο νέα κρασιά του κτήματος, η Πελαγία και η Μαλαγουζιά που είναι η ναυαρχίδα του κτήματος μας».

Χρηστικές πληροφορίες

-Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Με ηλεκτρονική προεγγραφή: 8 ευρώ.
Φοιτητές οινολογίας: 5 ευρώ απαραίτητα με προεγγραφή και επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας στην είσοδο.

Πληροφορίες στο www.smoe.com.gr και στα social media των Μικρών Οινοποιών Ελλάδας: https://www.facebook.com/smoellados/ και στις σελίδες των οινοποιείων-μελών τους.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα