back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κερκ Ντάγκλας: Έφυγε ένας μύθος του Χόλυγουντ

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο αστέρας της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, Κερκ Ντάγκλας, σε ηλικία 103 ετών, στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς, Καλιφόρνια. Ο Κερκ Ντάγκλας ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας.

Ο πρώτος γάμος για τον Ντάγκλας διήρκησε από το 1944 μέχρι το 1951 με την Νταϊάνα Ντιλ, με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Μάικλ και τον Τζόελ. Ο μεγαλύτερος του γιος, ο Μάικλ Ντάγκλας είναι επίσης αναγνωρισμένος ηθοποιός. Παντρεύτηκε ξανά το 1954 με την Αν Μπάιντενς με την οποία απέκτησε τον Πίτερ και τον Έρικ. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό του. Ο γιος του Έρικ Ντάγκλας πέθανε από χρήση ναρκωτικών το 2004.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία και μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, ενώ στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις και φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του.

Είναι γνωστός κυρίως για τις ταινίες:

-Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947)
– Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949)
– Αστυνομική Ιστορία (Detective Story , 1951)
– Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951)
– Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952)
– 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954),
– Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956),
– Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957),
– Σπάρτακος (Spartacus, 1960)
– Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964).

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ α’ Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών. Τον Ιανουάριο του 1981 έλαβε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Για τη συμβολή του στη βιομηχανία κινηματογράφου, ο Ντάγκλας έχει ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Ο Ντάγκλας προς τον τότε υποψήφιο Τραμπ το 2016

Ο ηθοποιός-θρύλος, με αφορμή τα 100α γενέθλια του, ακριβώς μία μέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο κατά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των εκατοστών γενεθλίων μου, χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα “διαλέγει τους μετανάστες” και θα ζητάει “ιδεολογικά πιστοποιητικά”. Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν, η οποία μεγάλωσε στην Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933…».

Στη συγκεκριμένη προεκλογική του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Η.Π.Α. ως ένα κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους μετανάστες που θεωρεί οτι έχουν πιθανότητες να ευημερήσουν στην χώρα και καταλήγει λέγοντας, οτι είναι απαραίτητο ένα “ιδεολογικό πιστοποιητικό” που θα βεβαιώνει οτι αυτοί που θα μείνουν στις ΗΠΑ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους Αμερικανούς.

«Όσο περισσότερο ζω, τόσο λιγότερο εκπλήσσομαι από τις αναπόφευκτες αλλαγές, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν γίνει για καλό. Μέχρι σήμερα πίστευα ότι τα μάτια μου έχουν δει τα πάντα. Τώρα όμως, πρώτη φορά στη ζωή του γίνομαι μάρτυρας τέτοιας διασποράς φόβου από έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ. Έζησα μία μακρά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ να δω τις συνέπειες, εάν το κακό αυτό “πιάσει ρίζες” στη χώρα μας. Θα είναι όμως εδώ τα παιδιά σας και τα δικά μου. Και όπως είπε κάποτε η πολυαγαπημένη μου φίλη Λορίν Μπακόλ στην ταινία “Να έχει ή να μην έχεις”. Ξέρεις πως να σφυρίζεις, δεν ξέρεις; Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς», κατέληγε ο Κερκ Ντάγκλας.

Η ζωή του

Γεννημένος με το όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς-Ντέμσκι, από οικογένεια φτωχών Εβραίων μεταναστών στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης, το 1916. Ο αδελφός του πατέρα του μετανάστευσε πρώτος στις Η.Π.Α. και χρησιμοποίησε το επίθετο Ντέμσκι, αντί του Ντανιέλοβιτς. Από μικρή ηλικία πωλούσε σνακς σε ανθρακωρύχους για να κερδίσει τα προς το ζην. Μάλιστα, στην αυτοβιογραφία του ο ίδιος είχε δηλώσει πως έχει κάνει περισσότερες από 40 δουλειές. Αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού όταν έπαιξε στα πρώτα σχολικά έργα. “Για το μόνο πράγμα που ήμουν σίγουρος στη ζωή μου είναι ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Αγωνίστηκε ως πυγμάχος στην ομάδα του πανεπιστημίου για να πληρώσει τα δίδακτρα της δραματικής σχολής.

Οι υποκριτικές του ικανότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αμερικανική Ακαδημία του Δράματος στη Νέα Υόρκη, όπου και του παραχωρήθηκε υποτροφία. Όταν αποφοίτησε από τη δραματική σχολή, ο Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, στη θεατρική παράσταση «Spring Again».

Με ένα κείμενο στα social media ανακοίνωσε ο γιος του Michael Douglas τον θάνατό του

«Με τεράστια θλίψη τα αδέρφια μου κι εγώ ανακοινώνουμε ότι ο Kirk Douglas μας άφησε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Ήταν ένας θρύλος για τον κόσμο, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, ένας ανθρωπιστής του οποίου η αφοσίωση στη δικαιοσύνη και στους σκοπούς τους οποίους πίστευε αποτέλεσε πρότυπο και έμπνευση για όλους μας…… Θα κλείσω με τη φράση που του είπα στα τελευταία γενέθλία του και τα οποία θα παραμείνουν για πάντα αληθινά: Πατέρα, σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα