back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κοροναϊός: φόβοι για γενικευμένη οικονομική κρίση

Διαβάστε επίσης

Όταν πριν από μερικές ημέρες ο οίκος Moody’s δημοσιοποίησε την έκθεσή του, σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, όλοι κατάλαβαν πως ήταν το πρώτο καμπάνακι για τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν για οικονομική κρίση χειρότερη από εκείνη του 2008.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου σε ειδική έκθεσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα, η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί «ένας μαύρος κύκνος», πιο ισχυρός από ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008-2009.

Σε πλήρη αντίθεση με την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 2008, κανείς δεν είχε προβλέψει πως στις αρχές του 2020 θα έκανε την εμφάνισή του ένας ιός με απρόβλεπτες συνέπειες. Και σε πλήρη αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι αρμόδιες αρχές – οικονομικές, αλλά και υγείας – μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ιό και δη να εμποδίσουν τη μετάδοσή του.

Στο μεταξύ, απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προσφέρει ένεση ρευστότητας 1,2 τρισ. γιουάν (171 δισ. δολάρια) στην αγορά και να μειώσει το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης δεν ήταν αρκετή. Η πρώτη συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές μετά το παρατεταμένο διάλειμμα για το νέο σεληνιακό έτος και με τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό να έχει υπερβεί τους 360, έφερε αυτό που όλοι φοβούνταν. Οι δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας καταρρέουν, καταγράφοντας πτώση 9%, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

Η επιδημία SARS το 2003

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, η εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα δείχνει ταχύτερη από προηγούμενες επιδημίες (π.χ. SARS), ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως την κατανάλωση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η επιδημία του SARS συνέβαλε στην πτώση των παγκόσμιων αγορών στις αρχές του 2003, αλλά οι μετοχές ανέκαμψαν μόλις ο ιός περιορίστηκε. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου 10% από τις αρχές του 2003 έως τα μέσα Μαρτίου, αλλά τελείωσε το έτος με κέρδη 26%. Βεβαίως, οι συνθήκες στις αγορές το 2003 ήταν διαφορετικές από ό,τι σήμερα, με τις μετοχές να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα μετά και την τεχνολογική φούσκα (dot com) η οποία ακολούθησε μία 10ετή bull market. H επιδημία SARS συνοδεύτηκε, επίσης, από έναν άλλο σημαντικό διεθνή παράγοντα για τις αγορές το 2003, καθώς οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο.

Κοροναϊός: Ο κίνδυνος του φαινομένου «Black Swan»

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν οι επιπτώσεις στη διεθνή αγορά και σε εταιρείες αμερικανικών, και άλλων, συμφερόντων. Στο μεταξύ, οι FT επισημαίνουν ότι λόγω του κοροναϊού έχουν ήδη κλείσει καταστήματα των Starbuck και των McDonald’s στην Κίνα. Οι FT αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε μια πραγματική πανδημία, τότε θα πρόκειται για ένα φαινόμενο “Black Swan” (ένα απρόσμενο, καταστροφικό γεγονός για την οικονομία). Στην κατηγορία των φαινομένων “Black Swan” εντάσσεται και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι προβλέψεις των Financial Times

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι το πόσο θα διαρκέσει η έξαρση του κοροναϊού και οι συνέπειές της. Η μεγάλη διαφορά του κοροναϊού με τον «εξάδελφο» ιό SARS του 2000 εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα σήμερα είναι μια τεράστια, η δεύτερη στον κόσμο, οικονομία. Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει και μια αισιόδοξη οπτική πάνω στο ζήτημα του κοροναϊού.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα