back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Για ψώνια τις Κυριακές κοντά στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους στα νησιά κοντά στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με την απόφαση, τα εμπορικά καταστήματα σε Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες και Κύθηρα θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Στην απόφαση της Περιφέρειας αναφέρεται πως για την αλλαγή του καθεστώτος λήφθηκαν υπόψιν αφενός ο τουριστικός χαρακτήρας των νησιών αφετέρου οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας που θα δώσουν ώθηση στην τοπική κοινωνία και το εμπόριο.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση υπήρξε προσφάτως και για το εκπτωτικό χωρίο και εμπορικό κέντρο στα Σπάτα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΣΕΕ η οποία αναμένεται να προσφυγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν περάσει εφτά χρόνια έχουν περάσει από την δημοσιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για λογαριασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, για το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές που προέβλεπε, εφόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις εναρμονιστούν με την υπόλοιπη Ευρώπη και ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές τότε θα δημιουργούνταν άμεσα έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου

Εκ τότε έμποροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι με κάθε τόνο και τρόπο εξέφρασαν την έντονη αντίδραση τους στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Μάλιστα κατά του μέτρου απεφάνθη το 2017 έπειτα από προσφυγή της ΕΣΕΕ και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο με νομολογία του 2019 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιτρέπει άρει την κυριακάτικη αργία υπό προϋποθέσεις.

Οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο είναι όσες έχουν χαρακτηριστεί τουριστικές από τις κατά τόπους Περιφέρειες.

Και ενώ στην Ελλάδα η συζήτηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διχάζει εμπόρους, εργαζόμενους και καταναλωτές στην υπόλοιπη Ευρώπη η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας έχει ολοκληρωθείς.

1. Κλειστά όλες τις Κυριακές είναι τα καταστήματα μόνο στην Αυστρία ενώ στον αντίποδα χωρίς κανέναν περιορισμό ωραρίου και αργιών λειτουργούν τα εμπορικά σε : Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και Μάλτα.

Υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με γεωγραφικά κριτήρια ανοιχτά είναι τα εμπορικά στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και στην Νορβηγία, το Βέλγιο και στην Γαλλία.

Χριστάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα