back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Ώρα Μηδέν

Διαβάστε επίσης

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια με ψήφους 621 υπέρ και 49 κατά και σε λίγο περισσότερο από 48 ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα πάψει να αποτελεί και επισήμως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

Έπειτα από μια, συχνά δύσκολη, σχέση 47 ετών το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 23:00 ώρα Αγγλίας (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής συζήτησης που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η επιθυμία της είναι να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν καλοί φίλοι και συνέταιροι.

Οι κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι απλοί. Όσο πιο κοντά παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, τόσο ευκολότερη θα είναι η πρόσβασή του στην ενιαία αγορά.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η υποστολή της βρετανικής σημαίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές θα αποχαιρετήσουν σε μια ειδική τελετή τους 73 Βρετανούς συναδέλφους τους.

Πλέον απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από το Συμβούλιο της ΕΕ (με αυξημένη πλειονοψηφία) και η τελευταία πράξη αναμένεται την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβεί σε κοινή δήλωση μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου θα λάβει χώρα η υποστολή της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς καμία επίσημη τελετή, και μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 11 μηνών, στην οποία οι δυο πλευρές ελπίζουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική οικονομική τους και εμπορική τους σχέση.

Με σεβασμό και με μία «αξιοπρεπή έξοδο» θα υλοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από πολίτες σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος θα γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή, ο Τζόνσον απάντησε: «Θα γιορτάσω με τρόπο που ελπίζω ότι θα δείχνει σεβασμό στη σπουδαιότητα του γεγονότος και θα δικαιώνει το εντυπωσιακό επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα όλων για το τι κάνουμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας για τη χώρα, αλλά και μια στιγμή που θα ενώσει τη Βρετανία με πνεύμα αυτοπεποίθησης.

Εν τω μεταξύ, στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τις οποίες το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκωτίας κέρδισε με μικρή πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία αφορούσε την διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του κοινοβουλίου μετά το Brexit την Παρασκευή, την οποία η κυβέρνηση κέρδισε με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων, και αφού πρώτα δέχτηκε επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι υπονομεύει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει προηγούμενη απόφαση διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η σημαία θα πρέπει να υποσταλεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 23.00, όταν θα ισχύσει το Brexit για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρημα της κυβέρνησης της Σκωτίας ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς τους 230.000 ευρωπαίους πολίτες της Σκωτίας και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη σημαία, η κυβέρνηση της Σκωτίας κέρδισε με μικρή διαφορά μία ακόμη ψηφοφορία στην πρόταση υποστήριξης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εντός του 2020, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα