back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Με το δημοψήφισμα “ξέσπασε” ο λαός

Διαβάστε επίσης

Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήταν πολύ μικρός, “με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” σε μια συνέντευξη για την προσωπική και πολιτική διαδρομή του.

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, κατά το πρώτο μέρος της εκπομπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέρφια του.

Ανέφερε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του και το περιβάλλον του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Επί παραδείγματι ανέφερε ότι 9 χρονών “ξεκοκάλιζε” την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του.

Είπε ότι η οικογένεια του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια και αναφέρθηκε στις αριστερές παραδόσεις της οικογένειας του από την πλευρά των παππούδων του. “Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ”, “τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην αριστερά, στην ΚΝΕ”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν ως πρόεδρος του 15μελούς του β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού “και με ‘τσίμπησαν’ εκεί κάτι ‘Κνίτες’ επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς…”. Ανέφερε ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα “διαμάχης” στα οικογενειακά τραπέζια.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, “διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν για παράδειγμα για το Μακεδονικό.

Η άγνωστη ιστορία που αποκάλυψε ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα

Μία άγνωστη ιστορία των όσων συνέβησαν στο παρασκήνιο, στο «δρόμο» για το δημοψήφισμα του 2015, αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις πολύ δύσκολες εκείνες στιγμές και τις πολύ δύσκολες -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεις, λέγοντας πως πάντοτε τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μόνος του, «με το μαξιλάρι του, με κανέναν άλλον, ούτε καν με τη συμβουλή των δικών του πολύ κοντινών ανθρώπων».

Η ιδέα του δημοψηφίσματος, όπως είπε, στριφογύριζε στο μυαλό του καιρό και το αποφάσισε το προηγούμενο βράδυ της 26ης Ιουνίου.

Όπως είπε, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη σκηνή, όταν στις 26 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου, μπήκε στην αίθουσα η σύντροφός του, Μπέττυ, και του έκανε το σήμα «τρία» με τα δάκτυλα, εννοώντας ότι ο μικρότερος γιος τους είχε γενέθλια και γινόταν τριών ετών.

«Νόμιζα ότι με θέλει για τρία λεπτά, ήθελε να μου πει ότι είναι τα γενέθλια του παιδιού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι το συνειδητοποίησε όταν είδε τα τρία κεράκια που του είχε αφήσει πάνω στο γραφείο του.

Αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή ευθύνης, τόνισε, πρέπει κανείς να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο. “Με το δημοψήφισμα ξέσπασε ο ελληνικός λαός”, είπε.

Η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος

Την επιλογή του να μην φοράει γραβάτα, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «μπορεί να είμαι και λίγο εγκλωβισμένος κάποιων στερεοτύπων ως προς αυτό. Κι ενώ θέλησα να σπάσω τα στερεότυπα τώρα έχω βρεθεί εγκλωβισμένος στα αντίθετα στερεότυπα».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός αποφάσισε συμβολικά να πει ότι «δεν θα γίνω άλλος, θα είμαι αυτός που ήμουν» και καθώς δεν συνήθιζε να φοράει γραβάτα, συνέχισε να κάνει το ίδιο και μετά την εκλογή του.

Ωστόσο, από κάποιο σημείο κι έπειτα, όπως είπε, εγκλωβίστηκε γιατί αν φορούσε γραβάτα «θα έλεγαν κάποιοι ‘άλλαξε αυτός’, ‘την ψώνισε αυτός’, ‘συμβιβάστηκε αυτός’».

Σε σχόλιο ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης φορούν γραβάτες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος». Και απάντησε, εάν τελικά θα φορέσει κάποια στιγμή γραβάτα.

Τι είπε για τον Χριστιανισμό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Την άποψή του για τη θρησκεία διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως επέλεξε -μεταξύ άλλων- να ορκιστεί ως Πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο γιατί «δεν θα μπορούσα ποτέ να υποκριθώ ότι είμαι ένας άλλος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την «ατυχία» -όπως τη χαρακτήρισε- να μην πιστεύει ότι μετά τη ζωή «υπάρχει κάτι άλλο», αλλά υπογράμμισε ότι πιστεύει στη δύναμη που έχει η πίστη των ανθρώπων και ότι σέβεται απόλυτα τη θρησκεία, την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Χριστιανισμός έχει πολλά κοινά στοιχεία «με τη δική μας κοσμοαντίληψη, τη Σοσιαλιστική αντίληψη, που βασίζεται στον πυρήνα της Δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον άνθρωπο, με μία ευρεία έννοια».
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία αληθινή σχέση και συμπλήρωσε: «τον εκτιμώ πάρα πολύ, τον αγαπώ.

Πιστεύω ότι κι αυτός έχει θετικά αισθήματα για εμένα, που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην κοινή αντίληψη για ορισμένα πράγματα ότι οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους πρέπει να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις μέσα από το διάλογο».

Γιατί υπογράψαμε σύμφωνο συμβίωσης με την Μπέττυ Μπαζιάνα

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν με τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα, να μην παντρευτούν με θρησκευτικό ή με πολιτικό γάμο, αλλά να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δική τους σχέση δεν θεωρεί ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα ο γάμος, «διότι ήμασταν πολλά χρόνια μαζί».

Αποδέχτηκαν και αποφάσισαν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πως η σχέση τους είναι «σύμβαση ψυχής» και το σύμφωνο συμβίωσης τους ταίριαζε, όπως είπε, και ήταν απαραίτητο ώστε να τους διασφαλίσει έναντι απρόβλεπτων γεγονότων.

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Εξηγώντας γιατί ζήτησε από την κυβέρνηση να “παγώσει” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως “είναι εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους να μη μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης όταν παίρνουν πράγματα που ζητούν από τη χώρα”. Σημείωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να “παγώσει” την υπογραφή της “μέχρι ότου ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας θέσει με σαφήνεια τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του σε περίπτωση που η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπεράσει τα όρια”.

Μεταναστευτικό

Κριτική άσκησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας πως όταν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Μόρια ήταν 5.000 άνθρωποι και τώρα 25.000, διερωτώμενος πώς ήταν δυνατό να καταργήσει η κυβέρνηση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συμφωνία των Πρεσπών

Για την Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “η απόφαση αυτή που όντως συγκέντρωσε πάρα πολλά βέλη θα κριθεί στην ολότητα της, στο πέρασμα των χρόνων, από την ίδια την ιστορία και όσο περνά ο καιρός και αποφορτίζεται η ένταση εκείνων των ημερών, τόσο φαίνεται ότι είχα δίκιο”.

Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το “εγχείρημα της ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς που θα αποτελεί τον βασικό κορμό της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης”. Είπε ότι υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ και πως εκείνος μιλά θετικά για εκείνο που έδωσε όραμα και προοπτική σε αγώνες δεκαετιών και όχι για εκείνο που “κοινωνικοποίησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή”.

Σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσει ότι το 36% που είχε λάβει και το 32% που έλαβε σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί, είναι κόσμος που ανεξαρτήτως από πού προέρχεται, προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπουν ένα κόμμα που θέλει να συγκρουστεί, βλέπουν έντιμους πολιτικούς και μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί. Αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να τον αφήσουμε έξω απ’ το ‘ιερό'”.

Αναφορικά με το όνομα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “πολύ δυνατό brand που δεν πρέπει να αλλάξει” και πως “το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να δίνει και μια άλλη προοπτική είναι ανοικτό και είναι συζητήσιμο, όλη αυτή η συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει”.

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣΑΠΕΑΝΤ1

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα