back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροπολογία: Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ – Εφαρμογή για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατέθηκε η υπουργική τροπολογία που προβλέπει ετήσια παράταση της απαλλαγής από την συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με το νόμο Κατρούγκαλου θα ισχύει έως το τέλος του 2020.

Συνολικά οι συνταξιούχοι που επωφελούνται της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα ή μειωμένης (10%) ανέρχονται σε περίπου 380.000. Πρόκειται για δύο κατηγορίες. Η πρώτη, οι συνταξιούχοι με τη μηδενική συμμετοχή, ήταν όσοι είχαν απολέσει το ΕΚΑΣ μετά το 2016, και η δεύτερη (συμμετοχή στα φάρμακα 10%) όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του, στο τέλος του 2019.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία, ορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία και καθορίζονται η διαδικασία επιλογής εκ μέρους των ασθενών του σημείου παράδοσης, καθώς και η διαδικασία παραλαβής εκ μέρους του ασθενούς ή τρίτου για λογαριασμό του.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας θα λειτουργήσει την «Εφαρμογή διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)», και στην τροπολογία διευκρινίζονται ο σκοπός λειτουργίας της, η εκτέλεση επεξεργασίας από τον ΕΟΠΥΥ στα εισφερόμενα από ασθενείς δεδομένα στην εφαρμογή για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και οι αναγκαίες διασφαλίσεις ως προς την ακεραιότητα του συστήματος και την ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται η διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω.

Ακόμα, με απόφαση του υπουργού Υγείας δύναται να καθορίζονται τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών, καθώς και τα rebates και οι εκπτώσεις, για την επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής πολιτικής. Επιπρόσθετα σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα καθορίζονται οι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων ή φαρμάκων με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από την τιμή αναφοράς για το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν ή επιμέρους ιατρικές ειδικότητες και θα θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις στις περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων αυτών.

Τέλος, με άλλη διάταξη επεκτείνεται κατά δύο χρόνια το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τους περιορισμούς στην υποβολή υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Συγκεκριμένα, παρατείνεται ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, διαμέσου της εισαγωγής νεοεισερχομένων ειδικευμένων ιατρών, και προς αποφυγή ανακύκλωσης των ήδη υπηρετούντων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα