back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ο σεισμός στην ανατολική Τουρκία που προκάλεσε τον θάνατο 38 ανθρώπων καθώς και τα χθεσινά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στην Ιταλία: “Στην Εμίλια Ρομάνια κερδίζει ο Μποναντσίνι, το Δημοκρατικό Κόμμα “φρενάρει” τον Σαλβίνι” είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera. Ο αρχηγός του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως το “Κίνημα της Σαρδέλας”. Στην Καλαβρία επικράτησε η κεντροδεξιά.

“O Μποναντσίνι … κέρδισε τη Λέγκα του Σαλβίνι” αναφέρει χαρακτηριστικά η Repubblica. Στην Καλαβρία θριάμβευσε η κεντροδεξιά. Ο Στέφανο Μποναντσίνι επικράτησε τελικά με 51,4% έναντι της Λουτσία Μποργκοντζόνι . Η Σαντέλι από την κεντροδεξιά κέρδισε με 55,8% στην Καλαβρία τον Καλίππο, υποψήφιο με την κεντροαριστερά.
Ο ακροδεξιός ηγέτης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε ότι θα προκαλούσε “πολιτική αναταραχή” στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια – ένα αριστερό προπύργιο – στις τοπικές εκλογές χθες. Θα πρέπει να περιμένει… σχολιάζει το Politico. Η Λέγκα και η υποψήφια της στις περιφερειακές εκλογές Λουτσία Μποργκοντζόνι έχασε από τον νυν κυβερνήτη Στέφανο Μπονατσίνι από το Δημοκρατικό Κόμμα. Σίγουρα ήταν μια ανακούφιση για το κεντροαριστερό κόμμα, οι εταίροι του οποίου το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχασαν τον επικεφαλής τους, Λουίτζι ντι Μάιο ύστερα από μήνες εσωκομματικής αναταραχής. Είναι επίσης η πρώτη “εκλογική μάχη” σε περιφερειακό επίπεδο όπου η Λέγκα και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της απέτυχαν να κερδίσουν, μετά από συνεχείς εκλογικές νίκες σε τοπικό επίπεδο από το 2018 εως και σήμερα… κάτι που δείχνει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην ιταλική πολιτική σκηνή. Η Μπολόνια στην Ιταλία είναι γνωστή για τρία πράγματα: Τη Λα Ντότα – ένα εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της χώρας – τη βαριά της κουζίνα και… τις αριστερές της καταβολές. Ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα μάλλον επιβεβαιώνεται το τελευταίο. Η Καλαβρία ωστόσο στον Νότο είναι έτοιμη να παραδοθεί στους συμμάχους του Σαλβινι.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας φαίνεται πως επικρεταί στη βόρεια περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια σύμφωνα με τα πρώτα exit poll χθες Κυριακή στην πρώτη από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις “κλειδιά” για τη χώρα. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Στέφανο Μπονατσίνι φαινόταν να επικρατεί αφού κέρδιζε ήδη χθες το 50% των ψήφων έναντι 45% της υποψήφιας με τη Λέγκα, Λουτσία Μποργκοντζόνι, αναφέρει η DW. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα… θα “πνίξουν” τις ελπίδες του λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι – που ήλπιζε ότι θα κατακτούσε το αριστερό προπύργιο και θα προκαλούσε “ρήγμα” στην κυβέρνηση συνασπισμού σε τέτοιο βαθμό που θα άνοιγε ο δρόμος για την επιστροφή του στην εξουσία. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι εκστρατείες στόχευσαν στο συναίσθημα και στην πρόκληση πόλωσης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη συμμετοχή κατά 23% στην Εμίλια Ρομάνια και 10% στην Καλαβρία, στον Νότο.

Στην Τουρκία: “Ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό στο Ελαγίζ έφθασε τους 38” αναφέρει η Hurriyet.
Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, καθώς έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε 38 ανθρώπους, ενώ 1,607 είναι οι τραυματίες, όπως σχολιάζει η Sabah. Διασώστες και εθελοντές συνέχιζαν να σκάβουν χθες τα χαλάσματα στην Ελαζιγ γνωρίζοντας πως έδιναν την ύστατη μάχη με τον χρόνο, δύο εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την περιοχή. Με τη θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων σταδιακά εξανεμίζονταν. Ο σεισμός άφησε πίσω του τουλάχιστον 38 νεκρούς, περισσότερους από 1.600 τραυματίες, τουλάχιστον 1.520 κατεστραμμένα κτίρια και δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένους από τους 600 και πλέον μετασεισμούς κατοίκους. Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, συνολικά 45 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί μέσα από τα χαλάσματα. Συνολικά 104 τραυματίες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται χθες, οι 13 από αυτούς στην εντατική. Επισκεπτόμενος το Σάββατο την περιοχή, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανεγερθούν κατοικίες με χαλύβδινο σκελετό για όσους έχασαν τα σπίτια τους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ, δεσμεύτηκε ότι οι σεισμόπληκτοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από σήμερα κιόλας. Η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων δήλωνε χθες πως είχε στείλει στις πληγείσες περιοχές περισσότερες από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια εκστρατείας, 37.000 κουβέρτες, θερμάστρες καθώς και επισιτιστική βοήθεια. Στο Ελαζιγ των 350.000 κατοίκων, ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Για 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς: «Άουσβιτς» είναι το συνώνυμο για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας σχολιάζει το Politico. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικοσοσιαλιστικής «Τελικής Λύσης» δολοφονήθηκαν με βιομηχανικό τρόπο μέσα σε δυόμιση χρόνια 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς το ένα εκατομμύριο ήταν Εβραίοι αναφέρει η DW.
Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στη νότια Πολωνία από τότε που άνοιξε από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1947. Σήμερα όπως και κάθε χρόνο το μουσείο και το μνημείο υποδέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας και το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης περιελάμβανε μια τεράστια έκταση έως το 1945.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Μνήμης Άουσβιτς από την Ελλάδα εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο γύρω στους 55.000 Εβραίους. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη εθνική ομάδα μετά τους Εβραίους από την Ουγγαρία (430.000), την Πολωνία (300.000), τη Γαλλία (69.000) και την Ολλανδία (60.000). Την τύχη των Ελλήνων στο στρατόπεδο εξόντωσης τεκμηριώνει από το 2019 μόνιμη έκθεση στο Μουσείο του Άουσβιτς. Τη χρηματοδότηση της είχε αναλάβει η ελληνική βουλή.Ο εκτοπισμός των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς αλλά και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1943 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1944. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ιστορικής έρευνας συνολικά, 58.886 Εβραίοι της Ελλάδας από έναν προπολεμικό πληθυσμό 71.611 ψυχών, βρήκαν το θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς και Τρεμπλίνκα όπως και αλλού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των δολοφονηθέντων Ελλήνων Εβραίων κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τη λήξη του πολέμου είχαν εξοντωθεί γύρω στα 45.000 πρώην κάτοικοι της πόλης, δηλαδή σχεδόν το 97% του εβραϊκού πληθυσμού.

Στο μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προχώρησε χθες σε δημόσια ιστορικής σημασίας απολογία εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας του για την αποτυχία της να προστατεύσει τους Εβραίους στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμιου Πολέμου. “Με τους εναπομείναντες επιζώντες ανάμεσα μας, ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για τις πράξεις της τότε κυβέρνησης” μεταδίδει το BBC. Πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό της χώρας που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Τουλάχιστον 102,000 απο τους 6 εκατομμύρια συνολικά Εβραίους που θανατώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προέρχονταν από την Ολλανδία.

Για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό: Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προχωρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Η έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου και ενδεχομένως να καταλήξει σε συμφωνία για την υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου την περίοδο 2021-2027, αναφέρει το Politico. “Αντιλαμβάνομαι ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας είναι από τις δυσκολότερες, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι εάν επικρατήσει συμβιβαστική διάθεση θα καταλήξουμε σε συμφωνία” αναφέρει στην επιστολή του στους ηγέτες ο κ. Μισέλ,προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε νέα αναβολή στην επίτευξη συμφωνίας θα δημιουργούσε σημαντικά πρακτικά και πολιτικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ε.Ε Σύμφωνα με το Politico ο Μισέλ εμφανίζεται πλέον βέβαιος ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη, ενώ η ομάδα του εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα. Αλλά ίσως να λειτουργεί έτσι επειδή πιέστηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το σκεπτικό είναι ότι καθυστερήσεις θα κοστίσουν σε όλους… Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, εάν δεν βρεθεί συμφωνίαμέχρι τον Μάρτιο, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τη χρηματοδότηση ορισμένων κοινοτικών εμβληματικών προγραμμάτων όπως το Erasmus+ για τη διακίνηση φοιτητών, σπουδαστώνκαι εκπαιδευτικού προσωπικού,των προγραμμάτων έρευνας, καθώς και των νέων πολιτικών (μετανάστευση, FRONTEX, άμυνακ.λπ.)

Στη Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως κέρδισε τη μάχη για τις συντάξεις καθώς εγκρίθηκαν τελικά τα σχέδια του, την περασμένη Παρασκευή και τώρα το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα και να γίνει νόμος του κράτους εώς τα τέλη Ιουνίου. Αλλά η διαμάχη μάλλον δεν έχει τελειώσει αναφέρει το Politico. “Η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να τραβήξει για μήνες και δεν είναι σίγουρο το εάν ο Μακρόν θα κερδίσει εκλογικά με το να επιμείνει σε μια θαρραλέα μεν μεταρρύθμιση, αλλά που δεν την έχει εξηγήσει επαρκώς και φυσικά προκαλεί δυσανεσχέτηση”. Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και όλες τις εκδηλώσεις αντίστασης από βίαιες έως χιουμοριστικές κινητοποιήσεις ή παραστάσεις διαμαρτυρίας. Στη διάρκεια της πτήσης από το Ισραήλ προς το Παρίσι ο Μακρόν κατηγόρησε χωρίς να ονοματίζει στελέχη της αντιπολίτευσης πως παρακινούν την πολιτική βία κάνοντας λόγο για “δικτατορικές μεθόδους” από την κυβέρνηση του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe την περασμένη Παρασκευή, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση (παρά το γεγονός ότι το 56% θεωρεί ότι πρέπει να τελειώσουν οι κινητοποιήσεις). Μια ακόμα δημοσκόπηση από την IFOP δείχνει ότι το 45% των Γάλλων θεωρούν πως βρίσκονται ήδη “σε επανάσταση” εναντίον των “οικονομικών και κοινωνικών” συνθηκών στη Γαλλία.

Στις ΗΠΑ: Μια έκθεση “κόλαφος” για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να καλέσουν νέους μάρτυρες στη δίκη στη Γερουσία, λίγες μέρες προτού διεξαχθεί ψηφοφορία για το εάν θα πρέπει να καταθέσουν τωρινοί ή πρώην συνεργάτες του Τραμπ. Σύμφωνα με τους New York Times ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον έχει ηδη έτοιμο το πρώτο προσχέδιο του βιβλίου του όπου ο Τραμπ εμφανίζεται να του λέει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα παραμένει “παγωμένη” έως ότου η κυβέρνηση της χώρας τον βοηθήσει στις έρευνες, που έχει ζητήσει σε σχέση με τον γιο του πρώην αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση ενός βίντεο διάρκειας 80 λεπτών που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται εξοργισμένος με την τότε αμερικανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο Μαρί Γιοβάνοβιτς και ζητά από συμβουλό του να απομακρυνθεί τον Απρίλιο του 2018. Λίγο νωρίτερα ο ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας Λεβ Πάρνας είχε ενημερώσει τον Τραμπ ότι η πρεσβευτής έλεγε σε όλο τον κόσμο στην Ουκρανία πως ο πρόεδρος θα παραπεμπόταν σε δίκη. Ακολούθησαν γέλια και μετά ο πρόεδρος εξερράγη. Ενα χρόνο μετά το δείπνο εκείνο, η Γιοβάνοβιτς ξαφνικά αποπέμφθηκε.

Είχε υπηρετήσει τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς προέδρους επί 32 χρόνια. Και οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της είπαν ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό. Το βίντεο είναι σοκαριστικό όχι μόνο λόγω των συγκεκριμένων φράσεων του Τραμπ, αλλά και της άνεσης με την οποία θίγει διάφορα ζητήματα – από την κρίση με την Ουκρανία και τη Ρωσία μέχρι την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό – με δύο ουκρανούς επιχειρηματίες τους οποίους σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει: τον Πάρνας και τον Ιγκόρ Φρούμαν. Και οι δύο έλαβαν μέρος στην εκστρατεία πιέσεων προς την κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου να πειστεί να ξεκινήσει έρευνες για τις δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα