back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Δεν άφησε αναπάντητο το επικριτικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, στο Νταβός η 17χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο Στλιβεν Μνούτσιν σημειώνεται ότι ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έκκληση που απηύθυνε την Τετάρτη η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα στην ομιλία της ενώπιον του Φόρουμ: “Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το «κλιματικό χάος» που δημιουργήσατε”, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: “Είναι η επικεφαλής οικονομολόγος; Αφού σπουδάσει και σπουδάσει Οικονομικά, τότε μπορεί να ξαναέλθει να μιλήσουμε”.

Η 17χρονη απάντησε μέσω Twitter ότι η σχολική άδεια που έχει λάβει λήγει τον Αύγουστο, αλλά σε κάθε περίπτωση, “δεν χρειάζομαι πανεπιστημιακό πτυχίο για να διαπιστώσω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν”.

Στην κόντρα θέση πήρε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, μέσω μίας ανάρτησης με την οποία επιτίθεται στον υπουργό του Τραμπ: “Ο άνθρωπος που προέβλεπε ότι οι περικοπές φόρων θα αυτοχρηματοδοτούνταν, λέει ότι η Γκρέτα χρειάζεται μαθήματα στα Οικονομικά”.

Ένας νόμος-επιστροφή στο Μεσαίωνα αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο στην Τουρκία, ο οποίος θα επιτρέπει στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν τα θύματά τους.

Το νομοσχέδιο κάνει τον γύρο του κόσμου με τίτλο «Παντρέψου τον βιαστή σου» και ήδη έχει προκαλέσει την οργή όσων μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής, την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει, υποστηρίζουν ότι δεν νομιμοποιεί μόνο τον παιδικό γάμο και τον βιασμό, αλλά ακόμη «κλείνει τα μάτια» σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.
Αντιδρά ο ΟΗΕ
Στο νομοσχέδιο αυτό αντέδρασε αμέσως ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιώντας πως ένας τέτοιος νόμος θα άφηνε τους βιαστές ατιμώρητους, ενώ από την άλλη πλευρά θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε πράξεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία
«Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία», συμπλήρωσε.

«Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε η Suad.

Το υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην Ισπανία για να συζητήσει μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής που άφησε πίσω της η καταιγίδα Γκλόρια, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έγινε ακόμη βαρύτερος, φθάνοντας τους 13 νεκρούς.

Η Γκλόρια χτύπησε με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Η καταιγίδα έπληξε με σφοδρότητα τμήματα της ιβηρικής χερσονήσου από την Κυριακή, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας ως και 144 χιλιομέτρων ανά ώρα και κύματα 13,5 μέτρων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας χιονοπτώσεων, αγροτικές καλλιέργειες πλημμύρισαν και ορυζώνες καταστράφηκαν. Γέφυρες κατέρρευσαν και σιδηροτροχιές υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Οι αρχές της Καταλονίας επιβεβαίωσαν τους δύο πιο πρόσφατους θανάτους το βράδυ χθες Πέμπτη. Ένας άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα ενώ ψάρευε, ενώ άλλος ένας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του σε περιοχή που πλημμύρισε. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

«Νομίζω το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, να δουλέψουμε ο ένας πλάι στον άλλο και να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους αφού επιθεώρησε με ελικόπτερο περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας.

Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όμως πάνω από 100 δρόμοι παραμένουν κλειστοί και δεκάδες χιλιάδες μαθητές έχουν υποχρεωθεί να μην πάνε σχολείο.

Επισημαίνοντας ότι η Γκλόρια έπληξε την περιοχή σκληρά την ώρα που προετοιμαζόταν εν όψει της τουριστικής περιόδου, ο Σάντσεθ εξήγησε πως συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και να ικανοποιηθούν οι άμεσες και οι πιο μεσοπρόθεσμες ανάγκες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε πως αν και δεν μπορεί να αποδίδεται κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, είναι σαφές πως υπάρχει σύνδεση. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να μελετήσει το πώς θα αλλάξει ταχύτητα και θα επικεντρώσει τους οικονομικούς πόρους μας και τις πολιτικές μας (…) σε ένα νέο στοιχείο – και αυτό είναι η κλιματική αλλαγή», είπε.

Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Οι αρχές της Κίνας ανέβασαν νωρίτερα σήμερα σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα.

Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, γίνεται έπειτα από πρόσκληση του Ερντογάν. Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σχέση των δύο ηγετών έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσει το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, η οποία προβλέπεται να γίνει την Τρίτη.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος στην πτήση του προς το Μαϊάμι, όπου θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Τραμπ προέβλεψε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντιδράσουν αρνητικά στο σχέδιό του «στην αρχή», διαβεβαίωσε όμως πως το σχέδιό του θα τους ωφελήσει. «Είναι σπουδαίο σχέδιο», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι ένα σχέδιο που μπορεί στ’ αλήθεια να φέρει αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς γνωστοποίησε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Νετανιάχου και τον βασικό αντίπαλό του στις προσεχείς πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, τον Μπένι Γκαντς, για να συζητήσουν την πολιτική πτυχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η αποκάλυψη της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένα.

Η παρουσίαση αυτή που ο Τραμπ αποκαλεί «τη συμφωνία του αιώνα» αναβλήθηκε δύο φορές πέρυσι, λόγω των δύο πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που όμως δεν ήραν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ. Νέες πρόωρες εκλογές διεξάγονται στη χώρα τον Μάρτιο, για τρίτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο του Τραμπ, καθώς ήδη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχουν πάψει να θεωρούν την Ουάσιγκτον αμερόληπτο μεσολαβητή και πρακτικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής προειδοποίησε το Ισραήλ και την αμερικανική κυβέρνηση «να μην περάσουν τις κόκκινες γραμμές».

Πρόσθεσε ακόμη πως «εάν αυτή η συμφωνία ανακοινωθεί με αυτούς τους όρους, τους οποίους απορρίπτουμε, η [παλαιστινιακή] ηγεσία θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα απαιτήσουμε το Ισραήλ να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του ως δύναμη κατοχής».

Πρόσω ολοταχώς για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκεται η Βρετανία, έπειτα από μία μακρά περίοδο πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και την ευρεία νίκη του Μπόρις Τζόνσον. «Κατά καιρούς ένιωθα ότι δεν θα περνούσαμε ποτέ τη γραμμή τερματισμού του Brexit, αλλά το κάναμε», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός αφότου η Βουλή Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφασισμένος να τηρήσει την υπόσχεση στο βρετανικό λαό για Brexit πάση θυσία, ξεπέρασε και το τελευταίο εμπόδιο. Η κυβέρνηση ανέτρεψε τις πέντε τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορούσε το δικαίωμα των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψηφοφορία στη βρετανική βουλή αποτελούσε το τελευταίο βήμα, προτού το νομοθέτημα υπογραφεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και καταστεί νόμος του κράτους.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ευρωβουλευτές θα το ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθεί στις 29 Ιανουαρίου για να συζητήσει τη συμφωνία, η οποία καθορίζει τους όρους της διευθέτησης του βρετανικού διαζυγίου με την Ε.Ε., τα δικαιώματα των υπηκόων της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επικύρωσή της είναι τυπική υπόθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει την πιο κρίσιμη μετάβασή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη 1.00 π.μ., στις 31 Ιανουαρίου, τρία και πλεόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Από την 1η Φεβρουαρίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο 11 μηνών, κατά την οποία θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, αλλά χωρίς εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του μπλοκ.

Η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, στην καρδιά της οποίας η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα