back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές και στις πανελλαδικές φέρνει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Μπορεί τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου για τα τριτοβάθμια εκπαίδευση που αφορούν στα κολέγια, τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση και την κατάργηση των 37 τμημάτων που προέκυψαν από συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και να προκάλεσαν συζητήσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις, ωστόσο ο νέος νόμος περιλαμβάνει και σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Oι ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές του 2020 αφορούν κατά κύριο λόγο τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, και τα τμήματα μουσικών σπουδών. Επιπλέον καταργούνται οι λεγόμενες «μίνι πανελλαδικές», ενώ αλλαγές υπάρχουν και για τους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών, οι οποίοι φέτος θα θελήσουν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους για να εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Στρατιωτικές – Αστυνομικές σχολές

Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στις δοκιμασίες των προκαταρκτικών εξετάσεων των στρατιωτικών σχολών θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές και δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά:

1. Οι υποψήφιοι, που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των προκαταρκτικών εξετάσεων στις Σχολές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), στις Σχολές των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.A.N.), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ), στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.) και Λιμενοφυλάκων και κρίθηκαν ικανοί, σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν κάθε φορά για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρουμένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων, ακολούθως δε προσκόμισαν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετική βεβαίωση από τις ως άνω Σχολές ή τις αρμόδιες για την έκδοση της Υπηρεσίες, θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές και δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι βεβαιώσεις προσκομίζονται μέσα στο χρόνο διενέργειας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και αναγράφεται σε αυτές το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο κωδικός αριθμός του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ανάστημα του υποψηφίου.

Σε περίπτωση, που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των ανωτέρω Σχολών διενεργούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, η εν λόγω βεβαίωση προσκομίζεται το αργότερο τη μεθεπόμενη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας στη Σχολή από την οποία εκδόθηκε. Βεβαιώσεις, που προσκομίζονται από υποψήφιους, που διέκοψαν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων ή κρίθηκαν μη ικανοί από τις Επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτές.

Προσόντα υποψηφίων αξιωματικών και αστυφυλάκων

Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για την σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς (κατεύθυνση Όπλων).

Το Α ́ εκπαιδευτικό εξάμηνο αρχίζει την ημερομηνία παρουσίασης των δοκίμων στη Σχολή και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Αντιστοίχως, το Β ́ εξάμηνο αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου και το Γ εξάμηνο αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 παρ. 2 του π.δ. 352/1995 (Α’ 187), όπως ισχύει.

Στο Γ ́ εξάμηνο και συγκεκριμένα από το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου οι δόκιμοι συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 παρ. 3 του π.δ. 352/1995, όπως ισχύει».

Μουσικά τμήματα

Α. Ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος 2019-20, οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου των τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, μπορούν να επιλέξου να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε:

– με τους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν το σχολικό έτος 2019-20, είτε,
– με τους όρους , προϋποθέσεις και εξεταστέα ύλη του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα Γενικού Λυκείου, που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-19.

Β. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων -δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού λυκείου.

Γ. Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με τη β΄ περίπτωση θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των ανωτέρω τμημάτων το οποίο θα ορισθεί με απόφαση της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνιστούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-19.

Τέλος οι «37» και οι «μίνι πανελλαδικές»

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των 37 νέων τμημάτων σε διάφορα Πανεπιστήμια. Πρόκειται για τμήματα των οποίων η λειτουργία είχε ανακοινωθεί πέρυσι.Τα τμήματα αυτά τελικά δεν θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.

Αναφορικά με τις επιπλέον πανελλαδικές: Οι φετινοί μαθητές σύμφωνα με νόμο του τέως υπουργού Κώστα Γαβρόγλου θα έπαιρναν μέρος μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών σε εξετάσεις ανά ομάδα σχολείων προκειμένου να λάβουν το απολύτηριό τους. Όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου «δεδομένου ότι για το σχολικό έτος 2019-20 ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα προσμετρηθεί στη βαθμολογία των υποψηφίων για την εισαγωγής μέσω των πανελλήνιων Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρίνεται αναγκαία η κατάργηση της οργάνωσης των απολυτηρίων εξετάσεων ανά ομάδα σχολείων».

Iσίδωρος Ρούσσος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα