24.8 C
Athens
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

“Άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ” ζήτησαν οι Έλληνες δημιουργοί στη συνέντευξη Τύπου στο Άλσος

✚ ΑΘΗΝΑ

Ενώνουν τις δυνάμεις τους δήμος Αθηναίων και Klinex για την καθαριότητα των σχολείων

Η κάλυψη των ετήσιων αναγκών 280 Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων σε απολυμαντικά προϊόντα είναι ο στόχος της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με την Klinex,...

Το INNOVATHENS Academy ξεκινάει τον Οκτώβριο

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μαζί μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με θεματικούς κύκλους, το INNOVATHENS Academy, εγκαινιάζει ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης...

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

co-Athens Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens,...

Συμπεριφορά καταναλωτή, Neuromarketing και Team building στο Innovathens

Τρία σύγχρονα και εποικοδομητικά επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνει το INNOVATHENS Powered by Samsung στον χώρο του στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων,...

Με βασικό αίτημα να αδειοδοτηθεί άμεσα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΕΔΕΜ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου συνέντευξη Τύπου στο Άλσος, στο Πεδίο του Άρεως, με πρωτοβουλία των σωματείων Ελλήνων δημιουργών. Στο πάνελ της συνέντευξης βρέθηκαν οι τραγουδοποιοί Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, η στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια και ο συνθέτης και στιχουργός Κώστας Καλδάρας.

Οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναμονή αδειοδότησης του νέου φορέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενός φορέα που θα έρθει να αντικαταστήσει συνεχίζοντας το έργο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ).

Το business plan που έχει ζητηθεί από το νέο ΟΣΔ, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο σε έγκριση της άδειας, έχει ανατεθεί σε εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι καλλιτέχνες ζητούν τώρα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην άδεια καθώς και να γίνει άμεσα η μεταφορά της επιχορήγησης που είχε δοθεί από το Υπουργείο και διατηρεί παγωμένη ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όταν ολοκληρωθεί το πλάνο.

Έφτασε η ώρα να σταθούν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι δίπλα στην ΕΔΕΜ.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ενώ συνοδοιπόροι στο όραμα του νέου φορέα δηλώνουν και οι αντιπρόσωποι της ΕΥΕΔ που επιλέγουν συνειδητά να υποστηρίξουν την ομαλή και άμεση μετάβαση στο νέο φορέα.

*Διαβάζουμε αναλυτικά την ανακοίνωση του εποπτικού συμβουλίου ΕΥΕΔ για την ίδρυση του νέου φορέα συλλογική διαχείρισης, εδώ.

Την ίδια στιγμή οι δημιουργοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς το Υπουργείο εξέδωσε διαπιστωτική πράξη για την Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ IP HUB) του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι πίσω από την ΑΟΔ, με επιστολή που κοινοποίησε στους ενδιαφερόμενους (ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ, ηγεσία ΥΠΠΟΑ) μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης του Υπουργείου:
Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν από την αρχή σαφής. Στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται. Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεση η Άλκηστις Τσίκλου, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Warner Chappell Music Hellas, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου EΥΕΔ και αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης είναι μη κερδοσκοπικός, η λειτουργία του ελέγχεται από τα μέλη του, έχει δικαίωμα διαχείρισης όλων των ειδών πνευματικών δικαιωμάτων και πληροί τις προϋποθέσεις διαφάνειας. Αντίθετα μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος και δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους ΟΣΔ.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στην ομιλία του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε από καρδιάς για την ανταπόκριση στο κάλεσμά τους και ξεκίνησε δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δημιουργοί αλλά και οι κληρονόμοι πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκονται μπροστά σε κάτι που μοιάζει με αδιέξοδο.

Αναφερόμενος στην πολύμηνη προσπάθεια είπε: “Αρχίσαμε λοιπόν να βλέπουμε όλες τις πολιτικές ηγεσίες για να τις πείσουμε πως εδώ έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Να πάρουμε το κέλυφος και τα καλά στοιχεία του οργανισμού, να τον απεξαρτήσουμε από τους ιδιώτες και να τον κάνουμε ΟΣΔ, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Λίγο πριν πάρουμε την πολυπόθητη άδεια της ΕΔΕΜ –και αφού είχαμε κάνει υπομονή και θυσίες με δύο συμβολικές διανομές που συγκεντρώθηκαν μέσα από το κοπιαστικό έργο των εργαζομένων και της διορισμένης από το Υπουργείο διοίκησης- ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Όπως ήταν φυσικό, ενωμένα όλα τα σωματεία των δημιουργών είδαμε αρχηγούς και κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων για να τους πουν να μην πειράξουν την υπηρεσία όσο αυτή θα λειτουργούσε και να στηρίξουν όλοι τους την άδεια. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο κος Μητσοτάκης μετά από μία συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων μας, δεσμεύτηκε εγγράφως, στις 17 Απριλίου το 2019 να στηρίξει το συλλογικό στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Αντίστοιχη στήριξη υποσχέθηκε και τον περασμένο Ιούλιο η νέα Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη…
…Τελικά, παραγγέλθηκε το business plan από το νέο διαχειριστή της ΕΥΕΔ κο Κωνσταντακόπουλο, αλλά πια είχε περάσει πολύς χρόνος και όλα όσα φοβόμασταν άρχισαν να συμβαίνουν.
Από τον Οκτώβριο παρακαλούμε την Υπουργό με πλήθος επιστολών (που όλες έμειναν αναπάντητες) να μας δώσει την άδεια πριν την παράδοση του business plan διότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς κινδύνους και το 2020 θα μας βρει χωρίς δικαιώματα.
Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Θέλουμε λοιπόν να το πούμε δυνατά σε όλους τους τόνους: Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και η σιωπή, όπως η μουσική, απλώνεται διεθνώς…
Θα δούμε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, θα επιδιώξουμε ξανά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θα κρατήσουμε το θέμα όσο ψηλά του αρμόζει. Καλούμε όμως από εδώ δημόσια την Υπουργό να λύσει το θέμα τώρα. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποχωρήσουμε και να μετακινηθούμε. Άδεια στην ΕΔΕΜ. Μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Άμεση εξόφληση των δημιουργών και μεταβίβαση στην ΕΔΕΜ της προμήθειάς της και του υπολοίπου της επιχορήγησης που με νόμο της δόθηκε.
Αυτά. Και ελπίζουμε να σας ξανασυναντήσουμε τραγουδώντας και όχι φωνάζοντας

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, και μετά από πρόταση της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους οδεύοντας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία ενώ δεσμεύτηκαν να συναντηθούν άμεσα για να συναποφασίσουν και να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους αλλά και συναντήσεις με το Υπουργείο και με όσους φορείς μπορεί να εμπλέκονται στο θέμα καθώς όπως δήλωσαν είναι ανοιχτοί σε διάλογο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟΑ, σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, χαιρετίζει την απόφαση των δημιουργών:
“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει.
Προσβλέπουμε στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του έργου τους”.

 

Συντάκτης
Νάνσυ Αγγελοπούλου

«Σωτηρία»: Πέντε κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές – Έκλεισε το θωρακοχειρουργικό για απολύμανση

Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές έχουν εντοπιστεί θετικοί στον...

Δελτίο ειδήσεων στις 18:00

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που νωρίτερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλαξε, πριν...

Β. Νάκου: Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους είναι δείγμα πολιτισμού

Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, στην τρίτη ηλικία, είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας...

Νέα κλήρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Basket League

Η απόφαση της ΕΕΑ με την οποία ο Πανιώνιος δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στη Basket League, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στον ΕΣΑΚΕ, που υποχρεώνεται να...

Αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας εμφανίστηκε η Μέρκελ

Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Θα επισημάνω ότι η σχέση...

9ος χρόνος «Τα Ραδίκια Ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη – Από τον Οκτώβριο στο θέατρο Alhambra

Ο κωμικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, «Τα Ραδίκια Ανάποδα», επιστρέφει για ένατη χρονιά, αυτή τη φορά σε νέο τόπο, στο Αlhambra Art Theatre, από...

«Οι δικοί μας άνθρωποι»

Έναν εραστή της τέχνης και του πολιτισμού φιλοξενούν αυτό το Σάββατο (το πρώτο του Οκτώβρη) στα στούντιο του «Αθήνα 984» «οι δικοί μας άνθρωποι». ...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Δύο προσαγωγές και μικρής έντασης επεισόδια

Δύο προσαγωγές μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής πορείας όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια με ομάδα ατόμων να εκτοξεύει μολότοφ και φωτοβολίδες αστυνομικές δυνάμεις μπροστά...

Προστασία της Τρίτης Ηλικίας ζητά η Ανοιχτή Πόλη

Oι ηλικιωμένοι πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής μας, επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων και φόντο τα...

“Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο” – Δωρεά απολυμαντικών  προϊόντων Klinex  από την Unilever  σε 900 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας με την προσφορά δωρεάν απολυμαντικών προϊόντων  Klinex  σε 900 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 280 Δημόσια Δημοτικά...

Athens Democracy Forum- “Η Δημοκρατία εν καιρώ κρίσης” και “Ο πόλεμος της Πληφοφόρησης”

Δεύτερη μέρα για το Athens Democracy Forum με τίτλο «Η Νέα (Αντι) Κανονικότητα», που για πρώτη φορά έχει υβριδική μορφή. Μεταξύ των θεματικών διαλόγων που συγκέντρωσαν ο...

Με άνθη τιμά τους ηλικιωμένους δημότες του, ο δήμος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη 

Ο δήμος Νίκαιας -Αγ.Ι. Ρέντη μοιράζει λουλούδια στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας Άνθη σε γλαστράκια θα δεχθούν, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, τα μέλη των...

Bottom Fullwidth