back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Αρκετές οι αναφορές στην εκλογή της πρώτης Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ η εξάπλωση του νέου κοροναϊου είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Σακελλαροπούλου: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε αργά χθες στο Νταβός και δήλωσε στο Politico ότι ήταν “αρκετά χαρούμενος” για το πώς εξελίχθηκε η μέρα: η εμπορική πτήση προς Ζυρίχη ήταν καλή καθώς και η μετάβαση του στο Νταβός… αλλά το πιο σημαντικό ότι: “εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας” είπε ο Μητσοτάκης. Οι Έλληνες βουλευτές κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού εξέλεξαν χθες την ανώτατη δικαστή, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως επικεφαλής του κράτους, χθες.

Η Σακελλαροπούλου όχι μόνο έγινε η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας αλλά έλαβε 261 ψήφους από τις συνολικά 300 – μεγαλύτερη δηλαδή πλειοψηφία από τα 2/3 που χρειάζονται στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Πως συνέβη αυτό; “Ο στόχος μου ήταν να επιλέξω έναν άνθρωπο που θα συμβόλιζε την ενότητα της χώρας και δεύτερον να ξεκαθαρίσω ότι κινούμαστε σε μια νέα εποχή” επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης στο Politico. Περιέγραψε την κα Σακελλαροπούλου ως έναν άνθρωπο που “σκέφτεται πολύ και που έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον” και επιπρόσθετα “φυσικά είναι μια γυναίκα. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα”.

Και φυσικά… στη κυβέρνηση, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος. “Αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό”. Θα συμβεί σύντομα; “Όχι. Είπα ότι όταν θα κάνω ανασχηματισμό” απάντησε στη σχετική ερώτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης. “Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου – είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την κυβέρνηση μου”.

Πολυάριθμα και τα γερμανικά δημοσιεύματα για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) δημοσιεύει το πορτρέτο της Προέδρου, επισημαίνοντας ότι “η καθαρή πλειοψηφία αποτελεί ένδειξη για το κύρος της υποψήφιας, αλλά και για μία ωριμότητα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι αυτονόητη”. Για την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) “η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία. Στην ελληνική πολιτική οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Η επιτυχία της είναι και μία πολιτική επιτυχία για τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη”. “Ιστορική εκλογή στην Ελλάδα: για πρώτη φορά μία γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα” επιγράφεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, που αναφέρει ότι η Πρόεδρος θεωρείται “προοδευτική, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος”. Τέλος, η εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας “έχει καθαρά αντιπροσωπευτικές αρμοδιότητες, ωστόσο η εκλογή της δικαστού στην Προεδρία έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία σε μία χώρα, στην οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διακρίσεις”.

“Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στη χώρα” αναφέρει και ο Guardian. Η εκλογή της – σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη σχετική πρόταση του κεντρώου πρωθυπουργού – όχι μόνο “σπάει” μια παράδοση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπου ελάχιστες γυναίκες κατέχουν πολιτικές θέσεις αλλά αιφνιδίασε αρκετούς ακόμα και στο ίδιο το κόμμα του κ Μητσοτάκη, τη ΝΔ. Η 63χρονη, που κατέκτησε την πρώτη πρωτιά πριν από 15 μήνες όταν εξελέγη πρώτη Πρόεδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας προτεινόμενη από αριστερή κυβέρνηση, έχει φιλελεύθερες απόψεις με έμφαση στη προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, χωρίς να έχει ταυτιστεί ξεκάθαρα με κάποιο κόμμα θεωρείται πολιτικά “αουτσάιντερ”.

Για προσφυγικό: “Διαμαρτυρίες για το προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά” είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. Πολλοί καταυλισμοί έχουν δεχθεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον προβλεπόμενο. Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα. Τοπικοί άρχοντες θέλουν να εκθέσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία. Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει επανειλημμένα ανθρώπους από νησιωτικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Φοβάται ωστόσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά”.

Σε άλλο άρθρο της, η Frankfurter Allgemeine θέτει το ερώτημα “γιατί η Αθήνα δεν ζητεί βοήθεια από την Ευρώπη, παρότι η μεταναστευτική κρίση είναι πάνω από τις δυνάμεις της”. Ως παράδειγμα αναφέρεται διεθνές σεμινάριο για το μεταναστευτικό που έγινε στην Αθήνα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, τον Οκτώβριο του 2019. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης “στο τέλος του σεμιναρίου δεν υπήρχε εικόνα για το τι ακριβώς χρειάζεται η Αθήνα, ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου με ταχύτητα, αλλά και με τρόπο που συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν να αποσταλούν στρώματα και κουβέρτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα τον πόνο, αλλά όχι να δώσει πνοή στη συμφωνία με την Άγκυρα. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά κάποιος πρέπει να ζητήσει τη βοήθειά μας’. Αυτή η προτροπή δεν ακούγεται μόνο στο Βερολίνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου”.

Γενική απεργία στα ελληνικά νησιά” επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν άλλο. Με μία γενική απεργία, την Τετάρτη, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών Λέσβος, Σάμος και Χίος εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, για την κυβέρνηση και για τις εν μέρει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης. ‘Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας’ ήταν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο”.

Για το ίδιο ζήτημα η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί ότι “τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα ήταν, για μία ακόμη φορά, κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη” και υπενθυμίζει ότι στο Βερολίνο το κόμμα των Πρασίνων “ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, από το κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), να ανοίξει τον δρόμο για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα”. Η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) εκτιμά ότι “η δραματική κατάσταση στα νησιά αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ. Πάντως, δεν αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις καθώς τα κράτη-μέλη, εδώ και χρόνια, δεν βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο προσφυγικό ζήτημα”.

Στην Ιταλία: “Παραίτηση Ντι Μάιο: Θα πρέπει να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας. Ο χειρότερος εχθρός είναι μέσα μας” αναφέρει η Repubblica.

Για “πισώπλατο χτύπημα” κάνει λόγο η Corriere de la Sera προσθέτοντας ότι ήδη ο Ντι Μάιο εξετάζει τρόπους επαναφοράς του στην ηγεσία του κόμματος.

Η εσωτερική κρίση του Κινήματος 5 Αστέρων, του κόμματος που είχε επικρατήσει στις εκλογές του 2018 με ποσοστό 33%, επισφραγίστηκε χθες με την παραίτηση του επικεφαλής, Λουίτζι ντι Μάιο. Ο Ντι Μάιο θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, αλλά θα αποσυρθεί από την κομματική ηγεσία, ενόψει της προδιαγραφόμενης ήττας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Ο 31 ετών Ντι Μάιο δήλωσε ότι παραμένει πιστός στο κόμμα, του οποίου ηγήθηκε τους τελευταίους 28 μήνες. Η ανάδειξή του σε επικεφαλής του κινήματος, το 2017, έγινε με τις ευλογίες του ιδρυτή Μπέπε Γκρίλο, ενώ η απόσυρση της υποστήριξης του Γκρίλο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την απομάκρυνσή του.

“Κάτι έχει σπάσει, είναι ανώφελο να το κρύψουμε”, είχε πει ο Λουίτζι ντι Μάιο προχθές, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Γκρίλο, σύμφωνα με τη Repubblica. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή του προξενεί θλίψη σε προσωπικό επίπεδο, αλλά δεν κλονίζει την κυβέρνηση. “Είμαστε σταθεροί. Θα υπάρξουν κάποιες προφανείς αναταράξεις, όμως δεν θα έχουν συνέπειες για την κυβέρνηση”, υποστήριξε. Από την έναρξη της θητείας της παρούσας Βουλής, τα 5 Αστέρια έχουν χάσει συνολικά 31 βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε έχουν διαγραφεί. Σημειώνουν, επίσης, σημαντική κάμψη στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η υποστήριξή τους κυμαίνεται γύρω στο 15%. Στις εκλογές της Κυριακής στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, τα 5 Αστέρια κινδυνεύουν με δεινή ήττα, μετά την απόφασή τους να μη συμμαχήσουν με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος συσπειρώνει το μέτωπο “αντί Σαλβίνι”. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στοχεύει σε πολιτική ανατροπή στην παραδοσιακά “κόκκινη” Εμίλια Ρομάνια, με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Σαλβίνι προσπάθησε ήδη μία φορά να προξενήσει πρόωρες εκλογές, αποχωρώντας αιφνιδιαστικά από τη συγκυβέρνηση με τα 5 Αστέρια, τον Αύγουστο. Ύστερα από μερικές εβδομάδες αβεβαιότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα εισήλθε στην κυβέρνηση με τα 5 Αστέρια, με πρωθυπουργό και πάλι τον Κόντε, ενώ η προοπτική εκλογών απομακρύνθηκε. Μετά την παραίτηση του Ντι Μάιο, την ηγεσία θα αναλάβει προσωρινά ο Βίτο Κρίμι, γερουσιαστής από το 2013 και πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος.

Στο Ισραήλ: “Ημέρα Ολοκαυτώματος” Τουλάχιστον 50 ηγέτες από όλο το κόσμο θα συγκεντρωθούν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να παραστούν σε τελετή μνήμης στο Γιαντ Βασέμ για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι πρόκειται για την εκδήλωση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από την ίδρυση του κράτους το 1948. Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανίας που θα απευθύνει ομιλία στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στο Γιάντ Βασέμ.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκονται ήδη οι Εμμανουέλ Μακρίν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Μάικ Πένς, Νάνσυ Πελόζι, Σαρλς Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Κλάους Γιοχάνις ενώ λείπει ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα διαμαρτυρόμενος έτσι διότι, αντίθετα με τον Πούτιν, δεν χρίστηκε ομιλητής. Ο Ντούντα θα είναι βέβαια παρών την ερχόμενη Δευτέρα, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Άουσβιτς: ο Πούτιν δεν προσεκλήθη.

“Διατηρούμε τη μνήμη για το Ολοκαύτωμα, αγωνιζόμαστε κατά του αντισημιτισμού”: αυτός θα είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα εκφωνήσει σήμερα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν – σύμφωνα με τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσακόφ, “θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος θα μιλήσει ως ο κύριος ξένος προσκεκλημένος”.

Η μάχη είναι, όπως επισημαίνει η DW περισσότερο πολιτική παρά επετειακή, και οι δύο αντιμαχόμενοι άλλωστε εργαλειοποιούν την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για εθνικιστικούς σκοπούς. Εξοργισμένος με το ψήφισμα για την “ευρωπαϊκή μνήμη” που υιοθέτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο εξισώνοντας ουσιαστικά κομμουνισμό και ναζισμό, ο Πούτιν επιχείρησε αρχικά να σχετικοποιήσει τη σημασία του Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του 1939, που προέβλεπε το μοίρασμα της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, αποδίδοντάς του την ίδια σημασία με άλλες συμφωνίες που υπέγραψε η ναζιστική Γερμανία, όπως οι Συμφωνίες του Μονάχου (1938) με τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία. Αλλά αυτή η εμμονή δεν είναι κάτι καινούργιο, νόμος του 2014 μάλιστα επιτρέπει τη δίωξη όποιου επικρίνει το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ. Πρωταρχικός στόχος του ρώσου προέδρου ήταν να καταγγείλει τον ρόλο που υποτίθεται ότι έπαιξε η Πολωνία στο ξέσπασμα του πολέμου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντησή του με Ρώσους περιφερειάρχες, ο Πούτιν επιδόθηκε σε έναν 60λεπτο μονόλογο ισχυριζόμενος ότι η Πολωνία είχε λάβει μέρος στον “τεμαχισμό” της Τσεχοσλοβακίας και είχε εξαπολύσει εκεί “τρομοκρατικές επιθέσεις”. Μερικές ημέρες αργότερα, χαρακτήρισε τον πολωνό πρεσβευτή στο προπολεμικό Βερολίνο “αντισημιτικό γουρούνι”, επειδή είχε υποστηρίξει μια πρόταση μετεγκατάστασης των Εβραίων της Ευρώπης στην Αφρική. Ο Γιόζεφ Λίπσκι είναι όμως γνωστός επειδή βοήθησε Εβραίους να διαφύγουν από τη Γερμανία.

Η Πολωνία αρχικά αιφνιδιάστηκε. Πέρασαν εννιά ημέρες μέχρι να απαντήσει ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επιμένοντας στη μοναδική θέση της Πολωνίας ως “πρώτου θύματος του πολέμου”, “πρώτης χώρας που βίωσε την ένοπλη επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας και της σοβιετικής Ρωσίας” και “πρώτης χώρας που αγωνίστηκε για μια ελεύθερη Ευρώπη”. Η πολωνική Δεξιά ήρθε έτσι με τη σειρά της να υποβαθμίσει τη σημασία των εγκλημάτων και τη στάση ορισμένων πολιτών και ενόπλων οργανώσεων εναντίον των Εβραίων. Τα πυρά μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας συνεχίστηκαν. Και αν κρίνει κανείς από την επισήμανση του Ρώσου προεδρικού συμβούλου, πως ο Πούτιν θα τονίσει σήμερα ότι είναι ανεπίτρεπτο να παραποιείται η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε βίντεο που έχει καταγράψει διαπληκτισμό μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ανδρών της ισραηλινής αστυνομίας χθες έξω από τη βασιλική της Αγίας Άννας, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στον ιστό της οποίας κυμάτιζε η γαλλική σημαία. “Περάστε έξω”, φώναξε ο Γάλλος πρόεδρος σε άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έξω από την εκκλησία, την οποία είχε δωρίσει στη Γαλλία ο Οθωμανός σουλτάνος το 1856. Στο βίντεο διακρίνεται ο Μακρόν στη μέση ενός κύκλου που είχαν σχηματίσει οι άνδρες της ασφάλειάς του, οι οποίοι σπρώχνονταν με αρκετούς άντρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένων ορισμένων ένστολων. Στη συνέχεια παρενέβη ο Μακρόν σταματώντας τον διαπληκτισμό και φωνάζοντας στους Ισραηλινούς στα αγγλικά, “δεν μου αρέσει αυτό που κάνατε μπροστά μου”. Στη συνέχεια προσέθεσε, κατεβάζοντας τον τόνο της φωνής του: “Περάστε έξω. Λυπάμαι, γνωρίζετε τους κανόνες. Κανείς δεν είναι ανάγκη να προκαλέσει οποιονδήποτε”.

Για ΜΜΕ: “Υπό πίεση τα ΜΜΕ” σχολιάζει το Politico Αυξάνονται διαρκώς οι ρητορικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μελέτης της Δημοσιογραφίας του Reuters. Σχεδόν τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων απάντησαν ότι η ρητορική εναντίον του Τύπου έχει αυξηθεί από το 2015 σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη για την Ελευθερία του Τύπου, στην πολωνική πόλη Γκντάνσκ. Σύμφωνα με τη μελέτη οι συνήθεις ύποπτοι… για τέτοιου είδους επιθέσεις είναι πολιτικοί αλλά και … ανταγωνιστές δημοσιογράφοι.

Για Μπέζος – Σαουδική Αραβία: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας The Guardian ότι το κινητό τηλέφωνο του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, υπέστη υποκλοπή, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε παράλογη την είδηση αυτή.

Χάκερ είχε υποκλέψει δεδομένα από το τηλέφωνο του Μπέζος το 2018, μέσω μηνύματος της εφαρμογής Whatsapp, που είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον αριθμό τηλεφώνου του πρίγκιπα περιείχε κακόβουλο λογισμικό, το οποίο επέτρεψε την υποκλοπή μεγάλου όγκου δεδομένων από το τηλέφωνο του Μπέζος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα και την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. “Τα δημοσιεύματα είναι παράλογα. Ζητούμε έρευνα γύρω από τους ισχυρισμούς αυτούς”, ανέφερε σε μήνυμά της, χθες, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Μπέζος είναι τεταμένες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της Washington Post –ιδιοκτησίας του Μπέζος– Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, στο προξενείο της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη. Ο χάκερ εξασφάλισε από το τηλέφωνο του Μπέζος ανταλλαγή μηνυμάτων του με τη σύντροφό του, παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, και δημοσίευσε το περιεχόμενό τους στη σκανδαλοθηρική National Enquirer.

Ο Guardian σήμερα αναφέρει στο κεντρικό άρθρο του ότι αρκετοί επιχειρηματίες θα επανεξετάσουν τις διασυνδέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο διάδοχος του θρόνου έχει συναντηθεί και με τους Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον αλλά και τον Τζορτζ Μπους. “Αρκετοί που φαίνονται να χαμογελούν σε φωτογραφίες μαζί με τον μελλοντικό βασιλιά, σίγουρα έχουν ήδη απευθυνθεί σε συμβούλους για ψηφιακή ασφάλεια”. Η Daily Telegraph προειδοποιεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι ίσως να έχει ήδη εκτεθεί σε ένα τέτοιου είδους χακάρισμα με το υπουργείο Εξωτερικών να παραδέχεται μέσω ανώνυμης πηγής ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μέσω WhatsApp.

Σε άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε αυτή τη διαρροή “χρειάζεται επειγόντως μια σοβαρή απάντηση” ενώ οι Times στο βασικό τους άρθρο ζητούν από τη Δύση να προετοιμαστεί να δώσει μια “ηχηρή απάντηση” στη Σαουδική Αραβία.

Πάντως και η πρεσβεία της χώρας στις ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

Για κοροναϊό: Το ξέσπασμα αυτού του νέου κοροναϊού απασχολεί και σήμερα τον διεθνή Τύπο. Η Sun προειδοποιεί ότι ο κοροναϊος που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην Κίνα ενδέχεται να εξαπλωθεί στη Βρετανία, ενώ κάνει λόγο για ‘Παγκόσμιο Πόλεμο Γρίπης”. Πάντως αναφέρει ότι οι υπουργοί στη χώρα έχουν διατάξει να μειωθούν εντελώς οι πτήσεις από Γουχάν, την πόλη όπου είναι η εστία του ιού.

Η i αναφέρει πως βρετανοί γιατροί ανησυχούν πως ο νέος κοροναϊός θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια πανδημία ενώ η Daily Star επίσης σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σε αυξημένο συναγερμό και παρακολουθεί όλους τους επιβάτες που φθάνουν στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Daily Mail αναφέρει ωστόσο ότι επιβάτες που έφθασαν στο Χίθροου από τη Κίνα χθες δεν εξετάστηκαν αλλά απλώς τους δόθηκε φυλλάδιο με οδηγίες. Η εφημερίδα λέει πως οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τον χειρισμό τους σε ό,τι αφορά τη κρίση καθώς άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν πιο αυστηρούς ελέγχους ήδη.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής της επιτροπής, Λι Μπιν, ότι “πιθανώς ο ιός να μεταλλάσσεται, ενισχύοντας την ικανότητα μετάδοσής του”. Πρόκειται για μια παραδοχή ιδιαίτερα ζοφερή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο παθογόνος παράγοντας έχει την ικανότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι έθεσαν σε καραντίνα την πόλη Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατ. ανθρώπους, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η αρχική εστία της επιδημίας. Την τελευταία εβδομάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τριπλασιάστηκαν και έχουν πλέον εντοπιστεί σε 13 κινεζικές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, στην Τιαντζίν και άλλες κινεζικές πόλεις, όπως και εκτός Κίνας – σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ. Χθες το βράδυ, ύπαρξη πιθανού κρούσματος ανέφερε και το Μεξικό. Επί του παρόντος, θάνατοι έχουν καταγραφεί μόνο στην εστία της επιδημικής νόσου, την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ο Λι απέδωσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Στη Γουχάν απαγορεύθηκαν, για παράδειγμα, η πώληση και η διακίνηση ζωντανών πουλερικών, καθώς και η μεταφορά οποιουδήποτε άγριου ζώου ή πτηνού στην πόλη, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο “2019-ncov” μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο. Επίσης, στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο της πόλης έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες, ώστε να αναγνωρίζεται αμέσως αν κάποιος έχει πυρετό. Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια από ή προς τη Γουχάν τις ημέρες της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι δεν είναι μια κινεζική μητρόπολη όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, αλλά συνδέεται με όλο τον κόσμο.

Για Τέρι Τζόουνς: Ιδιοφυϊα και εξαιρετικά άτακτο αγόρι … ο τρόπος που περιγράφει σήμερα η Daily Mirror τον Τέρι Τζόουνς ένα από τα αστέρια των Monty Python που πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι υπήρξε “κλειδί” για τη μετεξέλιξη των Πάιθον “σε ένα σουρεαλιστικό φορμάτ που ποτέ δεν κατέληξε σε συμβατικό”

Για την Daily Express δεν ήταν απλώς μια κωμική ιδιοφυϊα με πολλά και διαφορετικά ταλέντα – έγραφε και παιδική λογοτεχνία, έκανε τη μεσαιωνική ιστορία ευανάγνωστη στο ευρή κοινό – αλλά κυρίως δεν φοβόταν να κάνει πολιτικά σχόλια μέσω της δουλειάς του.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα