back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τραμπ στο εδώλιο -Ξεκινά η ιστορική δίκη

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ έφτασε και έτσι το όνομα του Αμερικανού μεγιστάνα μπαίνει ως τρίτος στη λίστα των προέδρων των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν σε δίκη με πρόταση μομφής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, καθώς αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η χώρα δεν ξεκινούσε έρευνα κατά του γιου του δυνητικού αντιπάλου στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, στη δίκη που ξεκινά σήμερα. Η δεύτερη κατηγορία εναντίον του 45ου Αμερικανού προέδρου αφορά την παρεμπόδιση της έρευνας του Κογκρέσου επί του θέματος.

Η Γερουσία αποφασίσει για τον Ντόναλντ Τραμπ

Μετά τη συνεδρίαση της Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εγκρίθηκαν τα άρθρα παραπομπής ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, τον λόγο παίρνει η Γερουσία. Εκεί, θα ακουστούν οι δύο πλευρές, εισαγγελείς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δικηγόροι από τον Λευκό Οίκο αλλά και οποιοσδήποτε μάρτυρας, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταδικαστεί.
Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται, βέβαια, απίθανη, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία της Γερουσίας. Για να καταδικαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζονται 67 ψήφοι, ωστόσο, το σώμα αποτελείται από 47 Δημοκρατικοί και 53 Ρεπουμπλικανούς.

Τα νομικά επιχειρήματα υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ

Λίγο πριν τη δίκη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε τα νομικά επιχειρήματα υπεράσπισης που θα επικαλεστεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Η νομική ομάδα υπεράσπισης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι Δημοκρατικοί δεν προσδιόρισαν το «αδίκημα καθαίρεσης», ενώ χαρακτηρίζει την έρευνα «ανεπανόρθωτα προβληματική». Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την στήριξη των κατηγοριών.

«Η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο», τονίζουν στο συνοπτικό σημείωνα, ενώ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες «προσβολή» στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα