back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-Κίνα: Κρούσμα του νέου κοροναΐου εντοπίστηκε στο Σιάτλ – Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο κρούσμα του μυστηριώδους κοροναϊού στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των αρχών δημόσιας υγείας, με τον ιό να εξαπλώνεται, έχοντας ήδη προκαλέσει τουλάχιστον έξι θανάτους και προσβάλλοντας εκατοντάδες στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων(CDC) στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για άνδρα ταξιδιώτη από την Κίνα που διαγνώσθηκε με τον κοροναϊό στην Κοινότητα Σνόχομις, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως διευκρίνισε το CDC. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 300 κρούσματα, γεγονός που ξυπνά μνήμες της επιδημίας SARS που είχε σαρώσει την Ασία πριν από 17 χρόνια. Οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν. Ο νέος τύπος του κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώνεται στην Κίνα συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι κατά την διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα, που είχε ως θέμα την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου περί υγειονομικής ασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Σαββατοκύριακο το CDC και το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων στους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από το Βουχάν της Κίνας προς τις ΗΠΑ. Ο ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε από την επαρχία Βουχάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται αύριο να συγκληθεί εκτάκτως ώστε να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρύξει συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού. Τελευταία φορά το είχε κάνει το 2019 λόγω του έμπολα στο Ανατολικό Κογκό, που είχε προκαλέσει περισσότερους από 2.000 θανάτους.

Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) αναμένει περισσότερα κρούσματα του κινεζικού κοροναϊού στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε σήμερα ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας.

Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.

Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.

Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας(ΕΟΔΥ) κρίνει ότι σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), οκίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

Ο νεος ιός ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

O ΕΟΔΥ δηλώνει πως παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα