back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις Χάφταρ με Μητσοτάκη και Δένδια

Διαβάστε επίσης

Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί και επισήμως με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 13:00 με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτιμάται ότι κατά τις επαφές του με τους Έλληνες αξιωματούχους θα επιδιωχθεί μια συνεννόηση με την Αθήνα ενόψει της διάσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα. Το αεροσκάφος του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ προσγειώθηκε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ευχαριστούμε Ελλάδα που κρατάς ασφαλή τον Χάφταρ», έγραψε στο Twitter ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός λίγο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, ανέβασε φωτογραφίες από τα μέτρα ασφαλείας των ελληνικών αρχών στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 9.15 έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου και τον υποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη του Χάφταρ αυτή έρχεται λίγα 24ωρα πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, στην οποία η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί.

Κ. Μητσοτάκης: Βέτο της Ελλάδας στην ΕΕ εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο», προειδοποίησε την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Παράλληλα τόνισε ότι κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Παρουσία Πομπέο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Υπευθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ,  σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και την παράταση της κατάπαυσης του πυρός. «Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα