back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Χάφταρ – Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Λίγο πριν την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Το γεγονός ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το «μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ήρθε για συνομιλίες στη χώρα μας λίγο πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τον πολύ ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή είναι η επιδίωξη της Ελλάδας και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης , λίγη ώρα πριν γίνει γνωστή, χθες βράδυ, η έλευση Χαφτάρ, είχε τονίσει στην τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha: “Αυτή τη στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πάρα πολύ ενεργή. Είναι ενεργή και στο ζήτημα της Λιβύης. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που πιστεύω ότι μπορεί να έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον. Μπορεί να μην προσκληθήκαμε τελικά στην διάσκεψη του Βερολίνου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική στην Λιβύη».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε μάλιστα σαφές ότι κακώς δεν προσκλήθηκε η χώρα στην διαδικασία του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η χώρα μας σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”. Προτίθεται δε να βάλει βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής, αλλά και στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ για το ζήτημα αυτό, ενώ- όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha,  έχει στείλει και επιστολές σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημειώνεται ότι στις 29 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα