back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Βέτο της Ελλάδας στην ΕΕ εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα Θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το δράδυ της Πέμπτςη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε, προσθέτοντας ότι κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

“Θα πράξω ότι χρειάζεται” είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας , σημείωσε ότι η πρόεδρος του ΣτΕ, «συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Εχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια έχει πολιτική άποψη πολύ σημαντική και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

Σε ερώτηση για την σύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τόνισε μάλιστα, πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις τοπικές αντιδράσεις  ξεκαθάρισε ότι «οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», ενώ ανέφερε ότι κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα. «Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

Όσον αφορά τα γεγονότα στο Κουκάκι, είπε ότι δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα.

Σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν αναμένεται σύντομα ανασχηματισμός ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα