back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλέξης Χαρίτσης στον Αθήνα 9.84 : “Η κυβέρνηση ,μετά έξι μήνες πρωτοφανούς μπάχαλου που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό , προχωρά στην επανασύσταση ενός υπουργείου, που οι ίδιοι κατάργησαν”.

Διαβάστε επίσης

“Η κυβέρνηση ,μετά έξι μήνες πρωτοφανούς μπάχαλου που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό , σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας, προχωρά στην επανασύσταση ενός υπουργείου που οι ίδιοι κατάργησαν”. Αυτό τόνισε στον Αθήνα 9,84 και τον Αρη Τόλιο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

“Η κυβέρνηση αφού πέρασαν έξι μήνες πρωτοφανών παλινωδιών σε ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό , αφού είδαμε την κατάργηση ,ως πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης ,του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , αφού είδαμε μια σειρά από αλλαγές ως προς τους αρμόδιους υπουργούς για αυτό το ζήτημα ,είδαμε διάφορα σχέδια αποσυμφόρησης ,που μέχρι σήμερα έμειναν στα χαρτιά , τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση -μετά από αυτούς τους έξι μήνες ενός πρωτοφανούς μπάχαλου το οποίο δημιουργήθηκε στο προσφυγικό , σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας- να προχωρά στην επανασύσταση ενός υπουργείου που οι ίδιοι πριν από έξι μήνες κατήργησαν”.

Όπως είπε :”Ενώ εμείς εγκαίρως είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να διατηρηθεί το υπουργείο ,τα στελέχη της κυβέρνησης και προσωπικά ο κύριος Μητσοτάκης ,αντέδρασαν με τρόπο απαξιωτικό ,υποτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης .Και ο κύριος Χρυσοχοίδης είχε πει στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τώρα όμως ανακρούουν πρύμναν ,γιατί η κατάσταση -με αποκλειστικά δική τους ευθύνη -έχει φτάσει στο απροχώρητο.

*ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ -ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΠΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

“Εμείς είμασταν ειλικρινείς προς τους Ελληνες ,πολίτες .Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι μπορεί κανείς να γράψει “λαμπρές σελίδες ” σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα . Αυτό το οποίο κληθήκαμε να κάνουμε και το πράξαμε ήταν να διαχειριστούμε -σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες ,πιο δύσκολες από το τις σημερινές – το πιο σύνθετο ,το πιο ακανθώδες ζήτημα το οποίο απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, το ζήτημα του προσφυγικού ” ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε : “Υπενθυμίζω ότι 2015 οι ροές στη χώρα μας ξεπέρασαν 850 χιλιάδες πρόσφυγες. Φέτος δεν είναι ούτε το ένα δέκατο αυτών. Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αναθέρμανση του ζητήματος , καθώς έχουν αυξηθεί οι ροές. Όμως η κυβέρνησή μας κατάφερε το 2018 και το 2019 με υπερπροσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νησιά . Νομίζω ότι στη Μόρια στο τέλος Ιουνίου υπήρχαν πεντέμισι χιλιάδες άνθρωποι ,σήμερα έχουν υπερτετραπλασιαστεί οι πρόσφυγες , οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 30 χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ ολιγώρησε το καλοκαίρι ,όταν εμείς επισημαίναμε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης . Δυστυχώς -και αυτό είναι το χειρότερο για τη χώρα μας – επειδή η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση καλλιέργησε μια λογική μισαλλοδοξίας και ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ,φοβήθηκε να συγκρουστεί . Και το είδαμε δυστυχώς με τις επιθέσεις που δέχθηκε ο νέος υπουργός ο κ. Μηταράκης στη Χίο και τις οποίες βέβαια καταδικάζουμε απερίφραστα. Αυτά είναι όλα αποτελέσματα μιας κουλτούρας , η οποία καλλιεργήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η οποία οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα.

*ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ ΓΙΑ ΛΙΒΥΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ -ΤΡΑΜΠ

“Η συνεννόηση απαιτεί δύο . Εμείς προσπαθήσαμε και με τις τοποθετήσεις του τελευταίου διαστήματος ,υπενθυμίζω και την ομιλία του κ. Τσίπρα στη βουλή για τον προυπολογισμό ,αλλά και με ενέργειες που κάναμε ,όπως την υπερψήφιση του προυπολογσμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ,παρότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση για τέσσερα χρόνια καταψήφιζε τους δικούς μας προυπολογισμούς και με τη στήριξη μας στο Εast med, παρότι γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες τεχνικές ,οικονομικές και γεωπολιτικές δυσκολίες που έχει το έργο . Προχωρήσαμε λοιπόν σε κινήσεις οι οποίες διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεννόησης. Από την άλλη πλευρά δυστυχώς δεν είδαμε κάτι ανάλογο.
Αυτό αφορά τόσο τη στάση της κυβέρνησης για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ,όσο στο θέμα του εκλογικού νόμου και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης σε αυτά τα θέματα από την πλευρά της κυβέρνησης.

*ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΚΗ ΚΡΙΣΗ
“Και σε αυτό το ζήτημα είδαμε παλινωδίες από την κυβέρνηση. Ακούσαμε και αντιφατικές δηλώσεις υπουργών. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας την Κυριακή είπε ότι δεν θα συμμετάσχει η ΅Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου .Και μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει στην ενημέρωση των συντακτών ότι “προσπαθούμε να συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη Διάσκεψη”. Μετά από δύο ώρες η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε τις μετέχουσες χώρες και η Ελλάδα απουσιάζει . Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εμείς καταφέραμε η Ελλάδα να συμμετέχει ,να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξελίξεις . Με παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ,τον Νοέμβριο του 2017 σε αντίστοιχη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο υπήρχε ελληνική παρουσία και η Ελλάδα έθεσε τότε το ζήτημα, βάσει των δικών της εθνικών συμφερόντων. Την Κυριακή που διεξάγεται αντίστοιχη Διάσκεψη στο Βερολίνο η Ελλάδα θα είναι απούσα . Η απουσία αυτή στοιχίζει στα εθνικά μας ,στις διεθνείς σχέσεις και την ευθύνη έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ -ΤΡΑΜΠ

“Ζούμε σε μια κρίσιμη συγκυρία, με μια διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η κυβέρνηση Ερντογάν προχωράει για τους δικούς της λόγους σε προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις ,όπως είναι το τουρκολιβυκό σύμφωνο . Εμείς είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να υπάρχουν πολλές σαφείς δεσμεύσεις από την αμερικανική πλευρά πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον . Είχαμε ζητήσει να υπάρχει δέσμευση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ,όπως ήταν η συνέχιση της πρωτοβουλίας στρατηγικής συμμαχίας 3+1 Ελλάδα ,Κύπρος, Ισραήλ με τις ΗΠΑ και βεβαίως είχαμε ζητήσει να υπάρχει από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο ,η στήριξη στο Εast med. Η Ελλάδα δεν πρέπει από κανέναν να θεωρείται δεδομένη. Τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να αναβαθμίσει τη στρατηγική της συμμαχία με τις ΗΠΑ ,γιατί υπήρχε ευθυγράμιση των συμφερόντων των δυο χωρών. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι για τη χώρα μας ένα διαπραγματευτικό όπλο. Πρέπει και οι δυο πλευρές και η ελληνική και η αμερικανική να έχουν κάποιο κέρδος από αυτή τη συμφωνία . Περιμέναμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού αυτή τη συμφωνία . Και δεν το έπραξε .Γιαυτό την καλέσαμε να αναστείλει και τη ψήφισή της από τη Βουλή . Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η ψήφιση αν δεν έχει κερδίσει η χώρα μας ,αυτά τα οποία της αναλογούν ,από μια τέτοια συμφωνία .Περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και πως θα προχωρήσει στην υπερψήφιση χωρίς να έχει διασφαλίσει τα ανάλογα ανταλλάγματα . Το πιθανότερο είναι να καταψηφίσουμε τη συμφωνία εφόσον δεν υπάρχουν τα ανάλογα ανταλλάγματα προς τη χώρα μας”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα