back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε ναυάγιο οι συνομιλίες για τη Λιβύη στην Μόσχα – Αποχώρησε ο Χαφτάρ, υπέγραψε ο Σάρατζ

Διαβάστε επίσης

Επί ξηρού ακμής κινούνται οι διεργασίες στην Μόσχα για την επίτευξη ανακωχής στη Λιβύη.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Ρωσίας χωρίς να υπογράψει την συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές από την Λιβύη που επικαλείται το TASS και αναμεταδίδουν όλες οι ρωσικές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαιέζ Σάρατζ υπέγραψε τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και αμέσως μετά αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του. Αυτό, τουλάχιστον δήλωσε στο RIA Novosti ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Μωχαμέντ ατ Ταχέρ Σιγιάλα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο Λίβυων ηγετών έγινε στην Μόσχα μετά από πρωτοβουλία της Μόσχας και υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίες είχαν συντάξει και το σχετικό έγγραφο για την κατάπαυση του πυρός.
Ο επίσημος απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν Ντιούζαρικ, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών στην Μόσχα, δήλωσε πως οι προσπάθειες όλων των χωρών για τη διευθέτηση του λιβυκού προβλήματος θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές ως προς την επικείμενη διάσκεψη στη Γερμανία, η οποία θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα