back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κατάπαυση του πυρός και η σχετική συμφωνία που θα υπογράψουν σήμερα ο επικεφαλής της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγιέζ αλ Σαράζ και ο βασικός του αντίπαλος, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ στη Μόσχα είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Λιβύη: “Στη Μόσχα οι ηγέτες της Λιβύης για να υπογράψουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός” αναφέρει η DW. Οι φράξιες στον εμφύλιο της Λιβύης αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός. Ο επικεφαλής της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγιέζ αλ Σαράζ και ο βασικός του αντίπαλος, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους όρους μιας συμφωνίας που μπήκε σε εφαρμογή το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να δώσει τέλος, μετά από εννέα μήνες σκληρών συγκρούσεων στη χώρα. Ο Σαράζ νωρίτερα παρότρυνε τους Λίβυους “να γυρίσουν σε σελίδα στο παρελθόν, να απορρίψουν τις διαφωνίες και να κινηθούν προς τη σταθερότητα και την ειρήνη” μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, που εφαρμόστηκε από χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα. Η συμφωνία ήρθε ως αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της Ρωσίας και της Τουρκίας να εφαρμοστεί εκεχειρία. Ο Σάραζ που συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν χθες στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός μπήκε σε εφαρμογή. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του κράτους, Χαλέντ αλ Μέχρι είπε πως η συμφωνία αποτελεί τον δρόμο για την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας. Ο Λεβ Ντένκοφ ο επικεφαλής απεσταλμένος της Ρωσίας στη Λιβύη δήλωσε ότι Σαράζ και Χαφτάρ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τη “δυνατότητα να υπογράψουν εκεχειρία και τις λεπτομέρειες γύρω από αυτή”. Προσέθεσε ότι δεν γνώριζε αν οι δύο άνδρες θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη Μόσχα θα βρεθούν σήμερα άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο βασίζεται ιδιαίτερα στην συνεργασία Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας αναφέρει η DW. Θεωρεί, δε, ότι στη Λιβύη θα έπρεπε να αποσταλούν κυανόκρανοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσει να στηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Η στρατηγική της κυβέρνηση Κόντε, τις τελευταίες δυο εβδομάδες άλλαξε και βασίστηκε στην αρχή των «ίσων αποστάσεων», τόσο από την Τρίπολη όσο και από την Βεγγάζη. Κατά τη συνάντησή του στην Ρώμη με τον πρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συνεργασίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ο Κόντε τόνισε πως η Ιταλία εργάζεται για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο να σταματήσουν οι παρεμβάσεις των εξωτερικών παραγόντων στην Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Ρώμη συνεχίζει να επιδιώκει την συνεργασία με την Μόσχα και την Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ο Κόντε θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο και ότι προσπαθεί να ανταγωνιστεί την γαλλική κινητικότητα στη βόρεια Αφρική. Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni έχει άλλωστε ισχυρά συμφέροντα, ιδίως στις νότιες περιοχές της Λιβύης. Μέσα στο όλο αυτό κλίμα, το θέμα είναι και να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο, οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά του τουρκολυβικού μνημονίου συνεργασίας (δήλωσε ότι το θεωρεί άκυρο) μπορούν να συνδυαστούν με την όλο και στενότερη διπλωματική συνεργασία της Ρώμης με την Άγκυρα. Και με την δήλωσή του ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σύμμαχος κύριας σημασίας».

Στο μεταξύ στη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν το Σάββατο οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στη βία. Η καγκελάριος εξήρε την πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσουν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο: «Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα μπορούμε να διοργανώσουμε στο Βερολίνο μια διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα της Λιβύης να δημιουργήσουν ένα σταθερό και ειρηνικό κράτος». Ένα ακόμα κοινό σημαντικό θέμα στο οποίο συμφώνησαν οι δυο πλευρές είναι η τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ακόμα και εάν αυτό δεν τηρείται πλήρως. Το σημαντικό σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αποτραπεί μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν καταστροφικός μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυο ηγέτες δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κρίσης ωστόσο συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο.

Για Ιράν: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν εναντίον του καθεστώτος κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο διαπιστώνει ο βρετανικός Τύπος. Ο Guardian αναφέρει ότι οι ηγέτες του έθνους επιχειρούν να περιορίσουν τη δημόσια οργή για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών αερογραμμών. Εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις απειλούν ευθέως το καθεστώς με κρίση και μάλιστα τη στιγμή που είχε ενισχυθεί ένα κύμα εθνικισμού μετά τη δολοφονία του ανώτατου στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο Independent αναφέρει πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για αναβίωση των μεγάλων κινητοποιήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του στρατηγού.

Το Ιράν εξακολουθεί να είναι θέμα στον διεθνή Τύπο, διαπιστώνει και το Politico. To Σάββατο το καθεστώς παραδέχθηκε ότι οι “Φρουροί της Επανάστασης” κατέρριψαν κατά λάθος το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών σκοτώνοντας 176 ανθρώπους. Το αποτέλεσμα είναι να αναζωπυρωθούν διαδηλώσεις ολο το Σαββατοκύριακο με αφορμή την αρχική στάση της Τεχεράνης να πει ψέμματα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι διαδηλώσεις αποτελούν μια γενναία πολιτική κίνηση μετά και τον τρόπο που αντέδρασε το καθεστώς τον περασμένο Νοέμβριο, όπου δεν δίστασε να σκοτώσει δεκάδες διαδηλωτές και να φυλακίσει εκατοντάδες άλλους. Οπτικό υλικό από βίντεο κινητών τηλεφώνων στο Ιράν τις τελευταίες δύο μέρες δείχνουν πλήθος κόσμου – δεκάδες και πολλές φορές εκατοντάδες – να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Για ακόμα μια φορά έγιναν βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις ασφάλειας και παραστρατιωτικών με τους διαδηλωτές. Η αυθόρμητη αυτή απάντηση των διαδηλωτών για ό,τι συνέβη αποδεικνύει ότι δεν έχουν εκτιμηθεί σε βάθος οι αντιδράσεις των Ιρανών εναντίον του καθεστώτος. Τα συνθήματα προκαλούν έκπληξη καθώς ανάμεσα σε άλλα ακούγεται “θάνατος στον τύραννο” – που είναι σοκαριστικό από μόνο του – αλλά και εκείνα που ζητούν “παραίτηση” της ηγεσίας, κάτι που ανησυχεί την ανώτατη θρησκευτική εξουσία στη χώρα. Ακόμα και κάποιοι συντηρητικοί Ιρανοί πιστεύουν ότι το νεποτιστικό καθεστώς έχει αποτύχει σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του ενώ χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία και τα Αραβικά κράτη στον Περσικό Κόλπο έχουν προσπεράσει το Ιράν εδώ και δεκαετίες. Αν ο τελευταίος γύρος των διαδηλώσεων εξελιχθεί σε αφορμή να εκφραστεί σε μεγαλύτερη έκταση η δυσφορία του έθνους για χρόνια κακοδιαχείρισης και ευνοιοκρατίας τότε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ αλί Καμενεϊ θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, η μοναδική γυναίκα αθλήτρια που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 2016 αυτομόλησε στην Ευρώπη. Η Κιμια Αλιζαντέχ δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο να αποτελεί μια “από τις εκατομμύρια γυναίκες” που καταπιέζονται από το καθεστώς, όπως αναφέρει το CNN.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον Ρομπ Μακάιρ, τον βρετανό πρέσβη στην Τεχεράνη με την κατηγορία ότι είχε λάβει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Από την πλευρά του ο πρέσβης έγραψε στο Twitter χθες το πρωί ότι είχε πάει να παρακολουθήσει μια αγρυπνία για τα θύματα του αεροπορικού δυστύχηματος και έφυγε μόλις κάποιοι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να φωνάζουν αντι – καθεστωτικά συνθήματα. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από ισχυρές διπλωματικές παρεμβάσεις και όχι μόνο από το Λονδίνο… αλλά και από το Βερολίνο όπου το υπουργείο Εξωτερικών για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι “επρόκειτο για τελείως απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου” η σύλληψη του πρέσβη και καταδίκασε με τον πιο ισχυρό τρόπο την κίνηση.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και του ΗΒ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν χθες παροτρύνοντας το Ιράν “να σεβαστεί πλήρως όλες τις υποχρεώσεις” που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015. “Εκφράσαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις ενέργειες του Ιράν που αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων του από τον Ιούλιο του 2019. Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να ανατραπούν”.

Στη Βρετανία: Βασικό θέμα είναι η σημερινή συνάντηση της βασιλικής οικογένειας με αποκλειστικό θέμα τους μελλοντικούς ρόλους του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex.
Η Daily Mirror αναφέρει ότι μπορούν όλοι να φανταστούν την πίεση που ένιωσε η βασίλισσα για να προχωρήσει σε μια τέτοια συνάντηση. Από την πλευρά του ο Guardian εκτιμά ότι οι σημερινές ομιλίες θα δημιουργήσουν επιπτώσεις όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η Daily Express προβλέπει ότι η βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα θίξουν το θέμα του “κόστους” της παραίτησης του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του.
Η Daily Mail αναφέρει ότι ο πρίγκιπας θα λάβει την προειδοποίηση πως δεν είναι εύκολα εφικτή μια συμφωνία και πως υπάρχουν τεράστια εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει προτού παραιτηθεί των πριγκιπικών του καθηκόντων.
Η Daily Telegraph εκτιμά πως υπάρχουν “περίπλοκα θέματα” που αφορούν τα οικονομικά του ζευγαριού αλλά και το θέμα της ασφάλειας τους – που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν και πως η επιθυμία της βασίλισσας για μια άμεση λύση σχετικά με το όλο θέμα δεν είναι εξασφαλισμένη σε καμία περίπτωση.

Στη Γαλλία: Με τη προχθεσινή επιστολή του στα συνδικάτα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποδέχθηκε να αποσύρει προσωρινά το όριο των 64 ετών που πρότεινε με στόχο τη σταδιακή οικονομική εξισορρόπηση του συστήματος από το 2022 έως το 2027, αναφέρει η DW. «Νίκη» φώναξαν τα δύο συνδικάτα CFDT και UNSA που αγωνίσθηκαν για την απόσυρση και επιθυμούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι ένας «εποικοδομητικός συμβιβασμός» δήλωσε και ο πρόεδρος Μακρόν. Συχνά όμως ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια και αυτή τη λεπτομέρεια μελετούν τα αλλά συνδικάτα και οι σημερινοί απεργοί που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός αποσύρει μεν για την ώρα το όριο των 64 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα συνδικάτα θα συμφωνήσουν στην εξεύρεση άλλων τρόπων εξισορρόπησης του συστήματος. Περιορίζει όμως δραστικά το χρονικό όριο που δίνει και θέλει μια σαφή απάντηση στα τέλη Απριλίου και όχι τον Ιούλιο που πρότεινε το CFDT. Δεύτερον, δηλώνει εξ’ αρχής ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο μια «ευρεία εξουσιοδότηση για τη λήψη, μέσω διαταγμάτων, οιουδήποτε μέτρου κρίνει απαραίτητο, για την εξισορρόπηση του συστήματος έως το 2027». Έτσι, εάν τα συνδικάτα δεν συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο, θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει με διατάγματα. Προϋποθέσεις που κάνουν τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις να μιλούν για «συμβιβασμό-μπλόφα» από την κυβέρνηση.

Στη Μάλτα: Ένας 42χρονος δικηγόρος που εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά πριν από μόλις δύο χρόνια, ο Ρόμπερτ Αμπέλα, θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Μάλτας καθώς εκλέχθηκε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της χώρας. Ο Αμπέλα, γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Αμπέλα, θεωρείται ότι ενσαρκώνει τη συνέχεια του προκατόχου του, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου για τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Ενα 57,9% των 17.500 εγγεγραμμένων μελών του Εργατικού Κόμματος, προτίμησε τον Αμπέλα από τον 52χρονο γιατρό Κρις Φερν, που σχεδίαζε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Ας δούμε πώς ο νέος… πρωθυπουργός θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι η χώρα του μπορεί να σεβαστεί το κράτος δικαίου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα… σχολιάζει το Politico.

Στην Ισπανία: Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε χθες τη νέα του κυβέρνηση δεσμευόμενος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού “που θα ενημερώνεται μέσω διάφορων ιδεών αλλά που θα έχει όμως μια κατεύθυνση”. “Είναι μια πλουραλιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση συνασπισμού που η βασική της πρόθεση είναι η ενότητα” δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της λίστας με 22 υπουργούς, 11 άνδρες και 11 γυναίκες στον βασιλιά Φελίπε. Ο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες μετά τη συμφωνία με τους αριστερούς Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει η DW. Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού από την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, πριν από 40 χρόνια. Το υπουργικό αυξήθηκε από 17 σε 22 μέλη και είναι ισοδύναμο στον αριθμό ανδρών και γυναικών. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, ενώ 4 στελέχη του έγιναν υπουργοί. Ο Σάντσεθ έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας που αναζητά ανεξαρτησία από την Ισπανία. Οι πολίτες θέλουν “μια Ισπανία που χτίζει γέφυρες, και όχι μια Ισπανία που κυβερνάται με βέτο… μια Ισπανία της συνύπαρξης και όχι μια Ισπανία διχασμού” δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το VOX και οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του έχουν εξοργιστεί με την πρόθεση των Σοσιαλιστών να διαπραγματευθούν με την Καταλονία. Υποστηρικτές του Vox βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης χθες για να καταδικάσουν την κυβέρνηση που είναι “όμηρος στα χέρια των αυτονομιστών”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα