back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Σήμερα η κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά – Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Διαβάστε επίσης

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι , καθώς γίνεται στο ΣτΕ  η δίκη- πιλότος για το σύνολο των αναδρομικών διεκδικήσεων περίπου 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέθεσαν ψήφισμα στη Βουλή, πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκεντρώσεις έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το υπ. Εργασίας.

Πρόκειται για δίκη εξαιρετικής σπουδαιότητας όχι μόνο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Aνάλογα με την οριστική απόφαση, το κόστος για τον κρατικό κορβανά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 15 δισ. ευρώ.

Mάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι οποίοι κρίνονται μαξιμαλιστικοί από τους αρμόδιους, η δαπάνη μπορεί να αγγίξει τα 25 δισ. ευρώ.

Η οριστική απόφαση, αναμένεται έως τον Μάρτιο και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις υπόλοιπες αγωγές (περίπου 6.000!) που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια πρωτοδικεία της χώρας.

[su_slider source=”media: 153771,153770,153768,153767″ title=”no”]

Θα αποσαφηνιστεί, δηλαδή, αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά και από πότε, δεδομένου ότι οι πρώτοι νόμοι που ψηφίστηκαν και περιελάμβαναν περικοπές συνταξιούχων ήταν του 2012 (4051 και 4093).

Επίσης, επί τάπητος θα τεθούν:

-Η καταβολή αναδρομικών για μία επταετία, μόνο για εκείνους οι οποίοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές.

Το χρονικό διάστημα των 10 μηνών μεταξύ των τελευταίων περικοπών και της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και το χρονικό διάστημα από τον Μάϊο του 2016 έως τα τέλη του 2018, περίοδος η οποία θα πρέπει να κριθεί αν καλύπτεται από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που θεσπίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή από το 2019 και μετά…

Σε κάθε περίπτωση, η εκδίκαση της υπόθεσης ΔΕΝ επηρεάζει την επικείμενη αύξηση της επικουρικής σύνταξης για περίπου 320.000 συνταξιούχους, αναδρομικά, από τις 4 Οκτωβρίου, βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Πρόκειται για συντάξεις οι οποίες μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016, επειδή τότε το άθροισμα κύριας και επικουρικής, ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Οι αυξήσεις των επικουρικών θα κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά θα φθάσουν τα 99,57 ευρώ.

Οι νέες επικουρικές θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δηλαδή πιθανότατα με την καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου ή του Απριλίου.

Δημήτρης Κωστάκος – Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα