back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένθερμοι Μ.Πένς και Μ.Πομπέο για την στρατηγική συνεργασία- Μήνυμα για την οικονομία

Διαβάστε επίσης

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και τη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μίλησαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στην δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ξεκίνησε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην αίθουσα Benjamin Franklin, στον τελευταίο όροφο του State Department και ήταν παρόντες 300 περίπου προσκεκλημένοι.

«Είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας που θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοψίζοντας την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε: «Μιλήσαμε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χάρηκα που άκουσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων».

«Ο κ. Pence ανέφερε ότι όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθίσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Προσκαλούμε τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας της χώρας μας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας».

Ο κ. Pence ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι “χάρη στην δική σας ηγεσία και στην ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι».

Τόνισε ότι «μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δις δολαρίων”, ενώ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι “τα καλύτερα έρχονται”, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα δύο κράτη μας μοιράζονται μία σπουδαία ιστορία, αλλά, αλήθεια, είναι προφανές για μένα, ιδιαίτερα μετά την παρουσία μου χθες το Οβάλ Γραφείο, βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και στον Πρόεδρο Τραμπ, δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται”.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο κ. Pompeo και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι «σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από καλές έχουν γίνει πλέον εξαιρετικές».

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Pompeo και πρόσθεσε: “Ως αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας».
Τέλος αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην ελληνική οικονομία.
“Όπως είδαμε στη χώρα μας, καθώς ο Πρόεδρός μας μείωσε τους φόρους και ήρε τις περιοριστικές ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα: Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο κύριε πρωθυπουργέ» , τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα