back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διάγγελμα Τραμπ: Ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν

Διαβάστε επίσης

Αυστηρή ρητορική έναντι του Ιράν, χωρίς ωστόσο την παραμικρή νύξη κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης, περιελάμβανε το διάγγελμα που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς το αμερικανικό έθνος, στον απόηχο των ιρανικών επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Δεν υπήρχαν απώλειες Αμερικανών παρά μόνο μικρές ζημιές

Οι βλάβες υπήρξαν μικρές και δεν έχασαν τη ζωή τους ούτε Αμερικανοί, ούτε Ιρακινοί, διότι τα συστήματα υποστήριξης και ανάσχεσης λειτούργησαν καλά, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ιράν υπαναχωρεί και αυτό είναι καλό.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία για αποσταθεροποιητική δράση από το 1979 και για προώθηση της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα στρατηγό Σολεϊμανί κορυφαίο τρομοκράτη παγκοσμίως, που είχε στα χέρια του αίμα Αμερικανών αλλά και Ιρανών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη αποθρασύνθηκε από την ανόητη, όπως είπε, διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Κατά τη χαρακτηριστική του διατύπωση, «οι χθεσινοί πύραυλοι πληρώθηκαν με λεφτά που κατέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα».

Κάλεσε μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της συμφωνίας η οποία, όπως είπε, εκπνέει σύντομα ούτως ή άλλως. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια νέα διαπραγμάτευση που θα κάνει τον κόσμο σταθερότερο και θα επιτρέψει στο ίδιο το Ιράν να ευημερήσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλακούν περισσότερο στα μεσανατολικά πράγματα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη από το πετρέλαιο από τις περιοχής, αλλά θα πρέπει να περιφρουρήσουν κατακτήσεις όπως η οικονομική ανάπτυξη και η ενεργειακή αυτοτέλεια που έχουν πετύχει το τελευταίο διάστημα.

Καθησύχασε δε τους συμπατριώτες του, εξαίροντας τις δυνατότητες του αμερικανικού στρατού, αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το ότι έχουμε αυτό το οπλοστάσιο δεν σημαίνει ότι χρειάζεται και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Κατέληξε μάλιστα αναφερόμενος εκτενώς στην νίκη εναντίον του αυτοαποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους”, για το οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αποτελεί φυσικό αντίπαλο και του Ιράν.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα